Amb sis ballarins masculins sobre l’escenari, la coreògrafa, ballarina i directora Isabel Vázquez ens proposa explorar els camins de la nova masculinitat. Sis bons ballarins forjats a Andalusia amb qualitat i nivell europeu que desenvolupen el concepte a través d’aquesta obra curulla de comicitat i frescor i amb un missatge de fons: “La dona que més necessita ser alliberada és la que resideix a l’interior de cada home”.

Espectacle estrenat amb gran expectació en el Festival Internacional de Dansa d’Itàlica 2017, amb el qual la seua directora, la sevillana Isabel Vázquez afronta alguns dels arquetips masculins universals, centrant-se sobretot en les actituds corporals i en la seua incapacitat per a expressar les emocions. Per a açò, Vázquez ha reunit un solvent elenc de ballarins joves que a més actuen. La maledicció dels noms Malboro, es teixeix sobre la idea, a voltes divertida, a voltes sarcàstica i sempre emotiva de per què als homes els costa tant mostrar els seus sentiments.

La “La maldición de los hombres Malboro”, és un espectacle creat per a sis homes dirigits per una dona: ella que simbolitza des dels anys 80 als qui s’atreveixen a viure per i per a la dansa contemporània. A Andalusia va ser una de les seues primeres intèrprets i ara ha reunit a alguns dels seus alumnes en el Centre Andalús de Dansa que representen a la generació amb major projecció internacional, ja que formen part de companyies europees de primer ordre.

Amb aquesta proposta, es porta a escena a través de la dansa un tema molt actual: Aqueix patró masculí tan estès té a veure amb la naturalesa de l’home o és un fet cultural remediable? Aquesta reflexió es planteja des d’un punt de vista esperançador, al mateix temps que cerca (i aconsegueix) un acostament del públic a la dansa.

Així, se’ns mostra un variat repertori de “homes-tipus”, aqueixos “mascles” de disseny que immortalitza a través de postures de concurs de culturismo; un altre arquetip molt més divertit: una espècie de “haka” a l’ús de les quals fan els jugadors de rugbi. Però també hi ha altres picades d’ullet: homes que se solten en els seus gestos i són recriminats pel grup, homes als quals els agrada el rosa… i són ridiculitzats… Molts i divertits moments que fan pensar. Sense oblidar els balls d’homes, danses amb música dels Balcans, que en aquella regió solament són executades per homes, o les músiques turques en les quals els ballarins més que ballar, lluiten.

“La maldición de los hombres Malboro”, ha sigut reconeguda amb diversos guardons des de la seua estrena: Premis Escenaris 2017/2018: Millor Espectacle de Dansa; Millor Coreografia i Millor ballarí. Premis Lorca 2018: Millor Espectacle de Dansa; Premie Coreografia i Millor Intèrpret Masculí de Dansa Contemporània a l’Elenc complet, a més de diverses candidatures als últims Premis Max de les Arts Escèniques.

Si coneixes algú al que poguera interessar-li aquesta representació, comparteix el nostre article en xarxes socials. Inclou els nostres hashtags #LOBLANC

“LA MALDICIÓN DE LOS HOMBRES MALBORO”

Idea original, direcció artística i coreogràfica: ISABEL VÁZQUEZ

Dramatúrgia: Gregor Encunya-Pohl

Textos: Max Arel Rafael

Intèrprets i coreografia: David Barrera, David Novoa, Arturo Graella, Javier Pérez, Balde Ruiz, Maximiliano Sandford.

TEATRE CHAPÍ de Villena.

Divendres 30 de novembre 2018. 21’00 hores.

Entrades de 12 € (pati i primer pis) i 10 € (amfiteatre).

Preus reduïts per a Menors de 30 anys i Majors de 65.

Més informació: www.elenacarrascal.com