Estem d’enhorabona. Les presentacions i actes culturals tornen a ser presencials. Segur que alguns pensareu que no és per a tant ja que des de l’inici de la pandèmia no s’han deixat de fer aquestes activitats, i en part us done la raó ja que en el confinament van ser un gran suport per a la nostra salut mental. Però no és el mateix. Un acte presencial produeix trobades i relacions socials que a vegades poden ser l’inici d’una amistat, existeix una interacció amb l’autor, un diàleg, i, en definitiva, hi ha calor humana. Doncs bé aquesta setmana es presenta interessant perquè dissabte que ve, 15 de maig, en la Llibreria 80 Mons comptarem amb José Ovejero i Edurne Portela que ens presentaren les seues noves publicacions.
El títol del present article és una de les belles frases que apareixen en “La memòria ets tu”, novel·la que serà presentada dijous que ve 13 de maig, en les activitats cultures realitzades per l’Ajuntament d’Elda, ja anunciades amb anterioritat en aquesta revista. La presentació comptarà amb el mateix autor, Albert Bertrán Bas, que conversarà amb Elia Barceló. Aquesta obra, la seua primera novel·la, basada en anècdotes viscudes i recordades pel seu avi, és trepidant, ben escrita i fluida. Els fets se succeeixen en un període fascinant de la nostra història, i, a vegades, poc coneguda, és a dir, l’època que transcorre en els limítrofs de la Guerra Civil fins als nostres dies, i en les seues pàgines se succeeixen les trobades amb personatges rellevants en la Història Mundial.
El protagonista, Homer, fill únic d’una família acomodada de Barcelona, als quinze anys es queda sol i la seua vida es transforma en una lluita per la supervivència, la soledat i l’autodescobriment. Homer fuig d’una Barcelona en guerra amb l’esperança d’arribar a França. Caminant i sobrevivint gràcies a l’ajuda de la gent dels pobles i esquivant controls de soldats. Homer es trobarà amb Cloe, una grangera que li salvarà la vida i li la marcarà per sempre. Les seues vides s’aniran entrelanzando en diferents situacions al llarg de tota una dècada en la qual Homer farà l’impossible per a seguir la pista del seu pare.
Un altre element important de “La memòria eres tu” és la literatura, que a més d’unir a Homer i Cloe amb els poemes de Neruda i les històries de Jules Verne, forma part de l’aprenentatge d’Homer que també el troba en les frases sàvies que recorda del seu pare:
“Has de saber que la vida no és tot blanc o negre, bons o dolents, indis o vaquers. El món està ple de matisos. I saber veure’ls i entendre’ls és els que ens enriqueix i el que ens distingeix.”
“El passat sempre ens aconsegueix, igual que la guerra sempre ens arriba.”
“A vegades, la vida deixa d’avançar en línia recta per a obligar-nos a caminar en cercles, i ensenyar-nos que el camí que recorrem sempre és el mateix i els únics que canviem, som nosaltres.”
“El que busca molt corre el risc de perdre’s a si mateix”.
“Si la història ens ha ensenyat alguna cosa és que només existeixen dues coses en aquest món per les quals un home pot perdre del tot el cap: l’or i l’amor.”
En fi, una primera novel·la que és tot un descobriment, de tal forma que els drets de la mateixa s’han venut a fi de fer una minisèrie. No sols l’he llegida sinó que, a més, l’he recomanada i ho continuaré fent.
Comentarios