Máscaras de la mentira: el nuevo desorden de la posverdad, el llibre escrit pel professor del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la Universitat d’Alacant Raúl Rodríguez, es presenta hui dimecres, 6 de juny de 2018, a les 20.15 hores, en la Seu Ciutat d’Alacant de la UA. L’assaig ha rebut el Premi d’Assaig Celia Amorós Ciutat de València 2017.
L’obra tracta sobre la mentida i sobre alguns dels seus parents pròxims: el frau, la falsificació, la dissimulació, l’error, la ficció, la ironia, el secret, la conspiració. En particular, l’autor busca exposar en quin consisteix això que denominem postveritat i, al mateix temps, posar en valor certes mentides. El «desordre» del qual parla el llibre consisteix a no saber gaire bé quin lloc correspon avui dia a la mentida, si la mentida ha entrat en decadència, si la mentida ja no és el que era.
En l’assaig es tracten des de les fake news i els «fets alternatius» de l’administració Trump, a l’Ecce Homo de Saragossa; des de l’obra assagística i literària d’Umberto Eco, que té la mentida com a eix vertebrador, fins a l’obra, no menys mentidera, però fotogràfica en aquest cas, de Joan Fontcuberta; des dels falsos documentals fins a les pel·lícules i sèries de TV «basades en fets reals»; des del postureig en les xarxes socials fins als secrets destapats a bombo i platerets per Wikileaks.
Jorge Hurtado, professor del Departament de Sociologia II, serà qui presente el llibre.
Raúl Rodríguez ha rebut per aquesta obra el premi Ciutat de València d’Assaig en castellà en la trenta-cinquena edició. Dotat amb deu mil euros, ha sigut publicat per l’Editorial Pre-Textos. L’assagista és professor de Comunicació i Psicologia Social de la UA; doctor en Filologia Espanyola i Premi Extraordinari de Doctorat (1998); professor titular de Semiòtica de la Comunicació de Masses en la UA; ha sigut becari postdoctoral a la Universitat de Bolonya (2000) i ha realitzat estades docents a la Universitat de Florència (2003) i a la Universitat ORT de Montevideo (2015). Ha coordinat el màster en Comunicació i Indústries Creatives de la UA durant tres cursos acadèmics i ha sigut subdirector del Departament d’Humanitats i Ciències de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.
És director de la secció d’Estudis sobre el Discurs de l’Associació Espanyola d’Investigació de la Comunicació (AE-IC) i membre de l’Associació Espanyola de Semiòtica (AES). L’autor ha escrit diverses obres entre les quals hi ha Apocalypse Show.
Si t’ha agradat aquesta notícia, comparteix-la en xarxes socials. Inclou els nostres hashtags #LOBLANC#envalencia #CulturaAmbtu #CulturaAmbmi #CompartimCulturaAmbtu. Per a conèixer altres esdeveniments en la zona consulta nostra Agenda
Comentarios