La Diputació d’Alacant es bolca un any més en el suport a la Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis Guillermo Heras (MUTESAC), que se celebrarà del 3 al 12 de novembre i retrà homenatge al que va ser dramaturg, impulsor i director de l’esdeveniment durant 29 anys.
Un total de 17 espectacles, amb un ric i variat programa de dramatúrgies i posades en escena, componen aquesta plataforma per al debat, la reflexió i l’anàlisi de l’estat actual del teatre espanyol. En aquesta edició serà present per primera vegada sobre un escenari de la Mostra l’obra de Guillermo Heras a través de la lectura dramatitzada de Sempre vaig voler (deliri de confinament). Així mateix, la Mostra tornarà a oferir tallers, trobades d’autors, clubs de lectura o projectes de mediació.
El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha presentat aquest matí la programació d’aquest esdeveniment, al costat de la directora artística d’aquest, Mónica Pérez Blanquer. L’acte ha comptat també amb la participació de la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Nayma Beldjilali, el director general del Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinós, la subdirectora de Teatre de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Ana Fernández, i delegat de la Fundació SGAE, Álvaro Oltra.
Navarro ha convidat a tots els alacantins a conéixer les propostes de la Mostra, “un esdeveniment de caràcter nacional promogut gràcies a la col·laboració d’un conjunt d’institucions amb l’objectiu d’impulsar una trobada cultural de primer nivell, que posa el nom d’Alacant en epicentre de les arts escèniques espanyoles”. El diputat ha aprofitat la seua intervenció per a destacar el brillant treball de l’organització i ha afirmat que per a la Diputació “és un orgull formar part d’aquest esdeveniment i contribuir a consolidar una de les més singulars i importants cites del teatre del nostre país”.
Per part seua, la directora artística del certamen ha ressaltat que la MUTESAC “és un llegat que forma part del patrimoni cultural de la ciutat” i ha destacat la qualitat de les propostes escèniques que conformen el programa, “al costat d’altres activitats de formació, jornades professionals i trobades encaminades a explorar noves formes de participació per a estrényer llaços amb la ciutadania”.
Entre les activitats d’enguany, s’inclouen espectacles reconeguts a nivell nacional com els acabats de guardonar La voluntat de créixer de Pablo Messiez, Premi Max 2023 al millor espectacle de teatre, o Erma de María Goiricelaya, Premi Max 2023 a millor adaptació. També destaca una actuació del Grup Chévere, Premi Nacional de Teatre 2014, o el debut a Alacant de La Tristura amb Future Lovers, entre altres.
A més, el Teatre Principal i el Arniches, el Paranimf de la Universitat d’Alacant o Les Cigarreras acolliran la majoria de les representacions. Com ja és habitual, l’àrea de Cultura de la institució provincial ha oferit tota la cobertura administrativa i organitzativa al certamen, així com una ajuda directa de 30.000 euros.