Sota el títol ‘Les màquines de Da Vinci’, la Diputació d’Alacant ha presentat aquesta exposició interactiva que posa a l’abast dels visitants algun dels invents més significatius del geni del Renaixement italià. Més de cinquanta peces componen aquesta mostra que s’inaugurarà el dijous 7 de juliol i romandrà en el Palau Provincial fins el mes vinent de novembre.
La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha presentat aquest matí el projecte al costat del director del Museu Leonardo a Venezia, Paolo Tarchiani, i al comissari de la mostra a Alacant, Xavier Costa. La responsable provincial ha assegurat que “es tracta d’una exposició internacional excepcional que han vist ja més d’un milió de persones a tot el món durant el seu recorregut per nombrosos països”. La selecció ha visitat diverses ciutats dels Estats Units i Mèxic, ha estat també a Hong Kong i a Nova Zelanda i, en el seu periple europeu, destaquen ciutats com Viena, Copenhaguen, Nàpols, Varsòvia, Berlín o Madrid.
Julia Parra ha destacat que “la iniciativa forma part de la nostra obstinació d’acostar a la província d’Alacant proposades culturals destacades i, en aquest cas, la singularitat radica en el seu marcat caràcter interactiu que convida al públic a comprovar de primera mà com funciona cadascun dels artefactes ideats per un dels grans talents de tots els temps”.
L’objectiu d’aquest projecte és donar a conéixer al món l’obra de Da Vinci mitjançant fidels recreacions de les seues màquines que s’han elaborat a través de dibuixos dels Codici di Leonardo i poden ser provades pel públic per a familiaritzar-se amb els principis bàsics de física i enginyeria. Totes les rèpliques han sigut construïdes principalment pel florentí Tarchiani i el seu equip de col·laboradors amb sistemes íntegrament artesanals i amb especial atenció a l’acabat i l’ús de materials, els disponibles en el segle XV.
Tarchiani ha detallat durant la seua visita a Alacant “el treball artesà que hi ha de totes les creacions que plasmen les idees de Da Vinci, per al que s’ha comptat amb la col·laboració de professionals de diferents disciplines com a enginyers, dissenyadors i arquitectes de la Universitat de Gènova”. Per part seua, Costa ha assenyalat que “és una oportunitat per a descobrir mecanismes que, molts segles després de ser plantejats, passen del paper a la realitat”.
Entre altres aplicacions pràctiques, els visitants podran comprovar el funcionament d’una cadena, invent que continua utilitzant-se actualment sense tot just modificacions; alçar i moure pes gràcies a la grua giratòria, màquina utilitzada per a la construcció de tota mena de cúpules; experimentar amb el mecanisme de propulsió d’un vaixell de paletes; o sorprendre’s amb el reflex infinit de la cambra d’espills.
La proposta es completa amb una vintena de reproduccions de famoses pintures de l’artista, com La Mona Lisa, L’últim sopar o el Retrat d’un músic; la majoria d’elles en la grandària i format originals.
Comentarios