Ja està tot llest per a la XXVIII Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis, que enguany ha redoblat els seus esforços per a mantindre la programació malgrat la situació sanitària i oferir una edició segura amb el suport, una vegada més, de la Diputació d’Alacant entre altres col·laboradors.
Un total de 22 espectacles, entre els quals s’inclouen comèdies, drames, experiències de carrer, cabaret o teatre infantil i familiar, componen aquesta atractiva proposada que es desenvoluparà del 6 al 14 de novembre en diferents espais de la capital de la província.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha presentat la programació d’aquest esdeveniment, al costat del director d’aquest, Guillermo Heras. L’acte ha comptat també amb la participació del subdirector de Teatre del INAEM, Fernando Cerón, el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa, el director Institucional d’Arts Escèniques de la Fundació SGAE, Juan Luis Mira així com el director del Servei de Cultura de la Universitat d’Alacant, Faust Ripoll.
“Doble satisfacció pel programa plantejat i la possibilitat de posar en escena als diferents agents de les arts escèniques” ha assenyalat la diputada, qui ha aprofitat la seua intervenció per a destacar el brillant treball de l’organització, “que en aquests temps difícils ha fet un gran esforç per a desenvolupar un ampli programa d’activitats en diferents teatres i espais que enguany comptaran amb totes les mesures de prevenció per a gaudir en un entorn segur, però sense perdre la màgia i l’emoció del directe”.
Per part seua, Heras ha anunciat que entre les novetats d’aquesta edició destaca “la reconversió de l’homenatge que normalment fem a un actor de reconeguda trajectòria en un emotiu acte amb el qual recordar a totes les víctimes de la COVID19 i reconéixer el treball dels sanitaris que han estat i continuen estant al peu del canó, moltes vegades en condicions extremes”. Sota el títol ‘Memòria sense oblit’, aquest esdeveniment tindrà lloc el dilluns 9 de novembre a les 20.00 hores en el Teatre Principal.
La programació enguany s’ha basat en l’estudi de 56 propostes enfront de les 140 que habitualment es té al maig. En qualsevol cas, es manté enguany la mitjana d’esdeveniments en 22 que és l’habitual en edicions anteriors.
Durant els nou dies que durarà aquesta proposta s’oferiran 22 espectacles. Els teatres Principal i Arniches acolliran la majoria de les representacions, encara que amb l’objectiu d’acostar l’esdeveniment a tota la ciutadania també es duran a terme actuacions en altres enclavaments de la localitat com l’Aula CAM, el Paranimf de la Universitat d’Alacant, la Caixa Negra de les Cigarreras, el Centre Social Gastón Castelló o Clan Cabaret, així com L’Assecador de Las Cigarreras o l’Hall de l’Edifici Sèneca, enguany com a novetats.
Enguany el Institut Valencià de Cultura a duplicat la seua aportació arribant en aquesta ocasió fins a les 4 produccions en escena de la Mostra.
“La programació s’ha hagut de replantejar fonamentalment pels terminis d’execució truncats per la pandèmia i en qualsevol cas s’aplicarà les mesures adequades per a garantir la seguretat” ha afirmat el subdirector de Teatre del INAEM, qui ha ressaltat la important presència d’autors alacantins i de la Comunitat Valenciana, així com de joves creadors.
El regidor de l’Ajuntament d’Alacant també ha coincidisc a recalcar les àmplies mesures sanitàries que s’estan adoptant en el món de la cultura i ha explicat que “el protagonisme d’aquesta mostra és per a la dona, tant autores com directores que no sempre han sigut reconegudes com es mereixen”. En aquest sentit, ha informat que 14 dels 22 espectacles programats tenen signatura femenina.
Com és habitual, la proposta contempla diferents activitats que es desenvoluparan de manera paral·lela com el taller de Dramatúrgia, enguany amb Alberto Conejero, la trobada Paraula d’Autor@s o un debat sobre els mitjans de comunicació alacantins i la Mostra.
La Diputació d’Alacant col·labora amb la Mostra des que va començar la seua marxa, en 1993. En aquest sentit, enguany ha tornat a posar a la disposició de l’organització les instal·lacions de l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert, on a partir del 19 d’octubre se situarà l’oficina informativa, així com altres espais en els quals se celebraran diverses activitats complementàries. A més, des de l’àrea de Cultura se li ha concedit una ajuda de 30.000 euros i es durà a terme la cobertura administrativa i organitzativa.
Finalment, la diputada ha recordat el caràcter singular de la convocatòria “per ser l’única d’autors vius amb espectacles de companyies professionals que s’estrenen a Alacant. És un festival que manté el seu caràcter nacional però enguany s’ha centrat molt en companyies i autors d’Alacant i la Comunitat Valenciana”.
Comentarios