Amb motiu de la inauguració del VII Cicle de Música de Cambra ‘Universitat d’Alacant’, Quattro Piano Duo presenta un programa d’arranjaments de música simfònica, òpera i dansa molt coneguda i habitual en els concerts de Nadal i d’Any Nou, finalitzant amb l’emblemàtica ‘Marxa Radetzky’ de J. Strauss divendres que ve 16 desembre de 2022, a les 19.00 h. en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant.
Programa
I
Suite núm. 1 op. 46 ‘Peer Gynt’ – E. Grieg
I. El matí
III. La dansa de Anitra
Dansa eslava op. 72 núm. 2 – A. Dvorák
Suite ‘Trencanous’, op. 71a – P. Tchaikovsky
II. Marxa
III. Dansa de la Fada de sucre
Marxa militar op. 51 – F. Schubert
Suite Dolly op. 56 – G. Fauré
I. Barcarola
II. El meu-a-o
IV. Kitty valse
II
Suite ‘El Llac dels Cignes’ – P. Tchaikovsky
I.Escena
II. Vals
III. Dansa dels cignes
Danses hongareses núm. 4 i 5 – J. Brahms
Obertura ‘El Barber de Sevilla’ – G. Rossini
‘Marcha Radetzky’ op. 228 – J. Strauss
QUATTRO PIANO DUO
Quattro Piano Duo naix en 2011 després de diversos recitals enfocats en arranjaments de música simfònica per a piano a quatre mans. El descobriment d’un arranjament de ‘El Trencanous’ de Tchaikovsky va motivar a Victoria Marco i a Daniel Curichagua a iniciar la seua primera col·laboració.
D’un dels seus recitals, a l’Auditori ADOC, el diari ‘La Vall d’Elda’ publica: «Victoria Marco i Daniel Curichagua van demostrar el seu art i gran compenetració en aquest dificilíssim recital que va agradar extraordinàriament […]”. En commemoració del Dia de la Dona Treballadora, Quattro Piano Duo va dur a terme l’estrena absoluta de Valentine Sampler de la compositora americana Carol Worthey. En paraules de la compositora estatunidenca: «l’estrena […] va ser interpretat dolç i apassionadament […] Els pianistes semblen dansar a l’uníson […]»
Entre 2014 i 2015 el duo emprén una sèrie de projectes creatius que estenen el seu repertori cap a gèneres com el cinema, a través dels seus propis arranjaments. Continuen aquesta labor a partir de 2017, després de fundar AMCA (Associació de Música de Cambra d’Alacant), duent a terme la direcció artística del Cicle de Música de Cambra ‘Universitat d’Alacant’.
En 2017 són convidats per la Universitat d’Alacant a participar en el Cicle ‘Utopia i Desencantament’ amb motiu del Centenari de la Revolució Russa, per al qual van presentar un concert d’especial envergadura, amb arranjaments d’obres com ‘La Consagració de la Primavera’ de Stravinski o ‘La Dansa del Sabre’ de Khachaturian.
En 2018 lideren projectes com a ‘Clausura de cinema’, un programa impregnat d’arranjaments propis, i ‘Café Music’, amb un repertori nord-americà. En 2019, destaca el seu projecte ‘Ànima llatina’, amb obres i arranjaments de música llatinoamericana.
En 2021, en commemoració del X Aniversari de Quattro Piano Duo, s’estrena ‘Entre Buenos Aires i Nova York’, coincidint amb el centenari del naixement de Ástor Piazzolla, i en 2022 ‘Schubert & Brahms tribute’, en el context d’aquesta doble efemèride. Actualment, el duo treballa en una nova versió de ‘Entre Buenos Aires i Nova York’ amb obres de Gershwin, Barber i Piazzolla.
VICTORIA MARC (PIANO)
Presidenta i cofundadora de l’Associació de Música de Cambra d’Alacant, codirectora artística i intèrpret assídua del Cicle de Música de Cambra d’Alacant i catedràtica en el Conservatori Superior de Música ‘Óscar Esplá’. Emprén nombrosos projectes cambrístics, col·laborant amb intèrprets de reconegut prestigi internacional, i a través de les seues agrupacions habituals Essenza Duo, Concorda Duo i Quattro Piano Duo.
S’inicia amb el pianista i reconegut pedagog José Luis Barceló, finalitzant els seus estudis superiors a Alacant amb Matrícula d’Honor i Menció honorífica. Es perfecciona en la ‘Internationale Sommerakademie’ del Mozarteum de Salzburg i, durant diversos anys, amb el pianista i pedagog invident José Ortiga –alumne directe de Tomás Andrade de Silva–, qui suposa una decisiva influència en el seu desenvolupament tècnic i musical.
La seua incursió en el camp de la investigació culmina amb la seua tesi doctoral ‘El rendiment acadèmic en el conservatori de música’, difonent-se posteriorment en revistes especialitzades. Com a catedràtica en el Conservatori Superior de Música d’Alacant, ha pogut col·laborar habitualment amb el reconegut clarinetista internacional José Franch-Ballester i participar en Masterclass d’altres grans intèrprets del clarinet, com Joan Enric Lluna, prestigiós solista internacional, o Miguel Espejo, solista de l’Orquestra d’RTVE.
Destaquen les seues actuacions al costat d’artistes internacionals com el violinista austríac Vahid Khadem-Missagh, el clarinetista José Franch-Ballester i la pianista Suzanne Bradbury. Així mateix, actua al costat dels guanyadors del Certamen Internacional d’Interpretació ‘Intercentres Melòman’, sent convidada habitualment a formar part del jurat del concurs. D’altra banda, treballa al costat de la clarinetista cubana Laura Ortega, a qui acompanya en l’obtenció del XXXIII Premi d’Interpretació de la Societat de Concerts d’Alacant, sent a partir de llavors col·laboradora habitual d’aquesta prestigiosa Fundació, havent realitzat per a la mateixa concerts pedagògics o el seu I Concert benèfic per la Pau.
DANIEL CURICHAGUA (PIANO)
Pianista, compositor i director creatiu de projectes musicals. És cofundador de AMCA (Associació de Música de Cambra d’Alacant) i codirector artístic del Cicle de Música de Cambra d’Alacant. Assessora i dirigeix projectes de diferents grups de cambra, i és autor d’arranjaments i composicions per a diverses formacions cambrístiques. Com a intèrpret, és integrant de Quattro Piano Duo al costat de la pianista Victoria Marco i col·laborador en diverses agrupacions de cambra.
És iniciat pel seu pare en solfeig, harmonia i guitarra. Finalitza a Alacant els estudis superiors de Piano amb Esment d’Honor sota la direcció d’Ángel Casero. Estudia també amb Enrique Canet –en el terreny de la composició–, i amb Antonio Pérez Abellán, amb qui finalitza els estudis superiors de música de cambra amb Matrícula d’Honor i obté el ‘Premi al millor acompanyant’ en el VIII Concurs de Joves Intèrprets ‘Ruperto Chapí’. Es perfecciona gràcies als consells del pianista Ramón Coll, i de Ramiro Sanjinés, professor de piano en la ‘Universitat de Música Fryderyk Chopin’ de Varsòvia.
De 2014 són les seues obres ‘Cessa el vent’ –estrenada a l’Auditori ADDA d’Alacant en 2015–, ‘Dansa Fantàstica’, ‘Taral·larege’, així com ‘Comiat’. Realitza també arranjaments de música de cinema, com ‘Cinema Paradiso’ de Ennio Morricone –per a piano a quatre mans–, o ‘E.T. l’extraterrestre’ de John Williams –per a violí, chelo i piano a quatre mans–. En el marc del Cicle de Música de Cambra d’Alacant, col·labora amb diversos artistes en variades agrupacions cambrístiques i continua la seua labor compositiva, escrivint i interpretant arranjaments per a cadascun dels projectes i estrenant algunes de les seues composicions –com a ‘Mosaic’, al costat del clarinetista internacional José Franch-Ballester.
Des de 2019, assessora i dirigeix projectes de diferents grups de cambra, com ‘Dissonanza’ o ‘Between Brahms & Brahms’, propostes que conjuminen tradició i innovació. Amb la seua formació Quattro Piano Duo presenta en 2021 ‘Entre Buenos Aires i Nova York’ en homenatge a Á. Piazzolla i en 2022 ‘Schubert & Brahms tribute’. Actualment treballa en una nova versió de ‘Entre Buenos Aires i Nova York’ i en el projecte ‘Loving Chopin’, aquest últim com a solista.
Comentarios