El Museu de Belles Arts Gravina presenta demà una nova exposició per a posar en valor onze obres, en la seua majoria inèdites, dels fons de la Diputació d’Alacant. La mostra està comissariada per les tècniques del centre María José Gadea i María Gazabat, i pel director tècnic del Mubag, Jorge A. Soler.

Sota el títol ‘A estudi. Peces per a nous discursos’, la proposta està formada per peces fruit d’adquisicions, donacions i depòsits que han configurat al llarg de la seua història la col·lecció de la institució provincial i que es valoraran per a incloure’s tant en els discursos actuals expositius com en els pròxims que està projectant el Museu. A més, la difusió del projecte es completarà amb publicacions, entrevistes i vídeos en les diferents xarxes socials i pàgina web del Mubag.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha explicat que “la novetat per a aquesta Setmana Santa és aquesta mostra amb la qual des del MUBAG pretenem donar a conéixer com es treballa en un museu en l’estudi i la catalogació de les obres i en la restauració i conservació abans de la seua incorporació en una exposició. Aquestes tasques, que normalment es realitzen de portes endins, ara podran ser vistes pel públic en directe, observant com s’amplia la informació d’una peça i fins i tot com es restauren algunes d’elles”.

Depòsits

Del conjunt, els primers a ingressar en la col·lecció van ser els depòsits realitzats per la Direcció General de Belles arts en 1932 amb obra procedent de l’antic Museu d’Art Modern, hui Museu Nacional del Prado, per a ornamentar el Palau Provincial amb motiu de la seua inauguració. D’aquest lliurament s’inclou Nàufrags de Joaquín Bárbara i Balza, Presentació de Dorotea al Quixot de Pedro González Bolívar i Desgraciada! de José Soriano Fort, peça que ha format part de la recent exposició temporal “Convidades. Fragments sobre dones, ideologia i arts plàstiques a Espanya (1833-1931)” del Museu del Prado.

Així mateix, cal destacar una peça singular sobre l’evolució del vestit masculí realitzada amb la tècnica del collage per Xavier Soler, per a la decoració de la botiga de roba Benavent, que es podrà veure per primera vegada en un museu.

Donacions

Entre les donacions es troba Judith, d’autoria desconeguda i donada en 1970 per Rafael Beltrán de la Clau en homenatge al seu pare Beltrán Ausó. Altres obres que s’estan catalogant són Montes d’Orihuela del músic i pintor Rafael Botí Gaitán, donada pel seu fill Rafael Botí Torres, en 2020, i Col·loqui en la finestra de Juan Navarro Ramón, donada per Javier Barrio Navarro.

Adquisicions

En 1860 la Diputació va iniciar la compra d’obres en la primera Exposició Provincial celebrada a Alacant i des de llavors ha continuat la seua labor de mecenatge en diferents concursos. D’aquell any és La pregària de Luis Roldán, guanyador llavors de la medalla d’or en la secció de Belles arts. Altres certàmens rellevants van ser les convocatòries d’Arts Plàstiques, iniciades en la dècada dels 70 i a les quals pertany l’obra Nu adquirida a Paula Vicenti.

Al llarg del temps, l’interés de la Diputació i del Mubag, ha estat encaminat a completar la carrera artística d’artistes rellevants, com Emilio Varela. En 2013 es va adquirir el primer retrat que li va fer a la seua gran amiga Isolda Esplá, germana del compositor Óscar Esplá i figura principal en la trajectòria personal i professional de Varela.

Finalment, la mostra compta amb dues obres que veuran la llum pública per primera vegada, dues al·legories de Lorenzo Pericás adquirides en 2017 al Real Liceu Casino d’Alacant, la recuperació del qual serà estudiada per experts de l’àrea de Restauració de la Diputació.