Aquest dissabte 27 de juliol, a les 22.30 hores, se celebrarà els XXIII ESCACS VIVENT DE XÀBIA, iniciativa que organitza des de 1996 la Comissió de Festes Mare de Déu de Loreto amb la col·laboració de l’Ajuntament i que en 2002 va rebre el guardó de Festa d’Interés Turístic Nacional.

Es representarà Una família de músics, quatre monstres i un putxero (Una família de músics, quatre monstres i una olla), obra escrita i dirigida per Raquel Violero i Héctor Cruañes amb la col·laboració de Loreto García i Ana Cruañes com a ajudants d’adreça.

(Raquel Violero va estudiar teatre en la universitat de València, ha format part del grup universitari valencià Assaig i en l’actualitat té companyia pròpia, La Col·lectiva Imaginària, que acaba d’estrenar la seua primera obra Tot s’apaga en el moment en el qual em mires, amb la dramatúrgia i direcció de Javier Sahuquillo. Héctor Cruañes va iniciar la seua marxa teatral en el Grup de Teatre Jove de Xàbia d’Inma Sancho, es va formar en Manyaga-Clown amb Sergi Claramunt i forma part del grup Assaig de Pep Sanchís).

La coordinació general de l’esdeveniment és a càrrec de José Erades, membre del comité organitzador; Rafael Andarias Estevan, dir. dels Escacs Vivents; i Vicent Gavilà, pdte. de la Comissió de Festes Mare de Déu de Loreto.

La pianista de Xàbia Marta Espinós serà la Convidada d’Honor de la present edició que conduirà les peces blanques. Per part seua, l’escolar Pau Nieto Bou, classificat en el Torneig Fogueres de Sant Joan d’escacs escolars, llegirà les jugades del bàndol de les negres. La partida que servirà de base per a la representació serà Mikhail Botvinnik-José Raúl Capablanca, Torneig del AVRO, Holanda, 1938.

En aquesta edició s’escenificarà una història de fantasia el tema de la qual de fons és doble: d’una banda, recuperar les nostres tradicions oblidades i, per un altre, proporcionar-nos una reflexió sobre la nostra cultura. La partida contarà la història de Joanet, de tan sols 12 anys i que després d’una discussió amb la seua família perquè vol dedicar-se a la música, visitarà el cel per a ensenyar-nos a tots una valuosa lliçó sobre el record i el perdó. En aquest camí, ple de moments tant tendres com de comèdia absurda, coneixerem personatges enigmàtics com la seua besàvia, famosa com totes les àvies pels seus menjars; un àngel en pràctiques una mica despistat, que amb el seu humor ens convidarà a viure la vida; quatre monstres oblidats de les rondalles valencianes o fins i tot uns altres més rocambolescos com una diva del pop addicta als smoothies que ens farà reflexionar sobre el significat de l’art.

Des d’el mes de juny passat el grup dels Escacs Vivents, la labor dels quals és altruista i sense ànim de lucre, ve assajant l’obra de la present edició que es desenvoluparà tant en castellà com en valencià. Participaran més d’un centenar de col·laboradors, entre músics, cantants, ballarins i figurants, a més dels quaranta escolars que exerciran el paper de peces de la partida. Intervindran l’Orquestra Simfònica de Xàbia sota la batuta de Joan Bou, l’Estudi de Dansa Salomé Rodríguez i membres del Taller de Teatre Jove de Xàbia.

La representació se celebrarà en l’avinguda de Lepanto on s’instal·laran graderies per a albergar a quasi un miler d’espectadors, sent l’entrada lliure i gratuïta fins a completar aforament.

MARTA ESPINÓS. CARRERA PROFESSIONAL

Marta Espinós va nàixer a Xàbia. Va cursar estudis de piano amb les màximes qualificacions en el Conservatori Superior de Música “Oscar Esplá” d’Alacant i posteriorment va obtindre el Certificat d’Artista i el Màster d’Interpretació Pianística en Meadows School of the Arts a Dallas, els EUA, amb el Mestre Joaquín Achúcarro. En l’actualitat està apadrinada per la Fundació Joaquín Achúcarro per a la conservació i desenvolupament del llegat de l’aclamat pianista i amb aquesta institució realitza gires de forma regular pels EUA que inclouen tant recitals com classes magistrals.

És una de les apostes pianístiques més inusuals del panorama espanyol, sent especialista a teixir relacions transversals entre la música i pràcticament qualsevol disciplina o temàtica; i ella mateixa es considera una buscadora de noves fórmules sobre l’escenari que faciliten una comunicació més fluida amb l’audiència. Recitals comentats, concerts temàtics, workshops per a no-músics, concerts audiovisuals i multimèdia i altres receptes escèniques són algunes de les seues propostes, sempre amb l’objectiu d’acostar la música clàssica i contemporània a tots els públics i fer-la comprensible i disfrutable.

Marta Espinós ha aconseguit un reconegut prestigi en el panorama artístic internacional, i el mes passat va clausurar amb un enlluernador recital l’exposició de Joaquín Sorolla celebrada en la National Gallery de Londres, que va ser inaugurada al març per la reina Letizia i el príncep Carles d’Anglaterra.

A més, és membre del Comité Assessor de Música en Vena, una associació sense ànim de lucre dedicada a transformar en alleujament el sofriment de les persones als hospitals a través de la música en directe.