El director del Consorci de Museus de la Generalitat, José Luis Pérez Pont, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa, han obert l’exposició fotogràfica de Cristina de Middel ‘La línia pròdiga’.
La mostra està inserida en el festival internacional PhotoAlicante i aprofundeix en imatges amb les quals l’autora, Premi Nacional de Fotografia, al·ludeix al pas del temps i al propi sentit de veracitat de la fotografia.
En l’organització i muntatge de la mostra han col·laborat el Consorci de Museus, la Regidoria de Cultura i el complex cultural Cigarreras.
Manresa ha convidat “als amants de la fotografia d’Alacant i província a presenciar aquesta exposició amb la qual, estic segur, s’enriquiran apreciant enfocaments originals i diferents. El festival PhotoAlicante i aquesta panoràmica en concret constitueixen una notable aportació de creativitat a la ciutat”.
L’exposició està conformada per desenes d’imatges, penjades d’una forma singular, per a fer l’ullet al pas del temps i a la memòria en la qual l’artista revisa la seua pròpia trajectòria.
En el recorregut d’obertura de la mostra, en la nau de cultura contemporània de Cigarreras, han participat, a més, el comissari d’aquesta, Rafael Doctor, i el director de PhotoAlicante, Leónidas Spinelli.
El director José Luis Pérez Pont ha explicat que “una de les grans satisfaccions que hem pogut tindre des del Consorci de Museus en els últims anys ha sigut reconéixer el treball de tres artistes alacantins que han desenvolupat la seua trajectòria fora del nostre territori i les creacions del qual han aconseguit una projecció internacional. Estic parlant de les exposicions dedicades a Olga Diego, Daniel G. Andújar i en l’àmbit de la fotografia el fem ara també amb Cristina de Middel”.
Retorn a Alacant
Un dels primers treballs de Cristina de Middel a Alacant, la sèrie Afronautas, es penja ara a Austràlia, segons les seues paraules. En la ‘La línia pròdiga’ oberta hui s’inclou alguna còpia d’instantànies d’aquesta col·lecció tan premiada.
Cristina de Middel torna a Alacant, la seua ciutat natal, després d’un periple de set anys en què ha sigut capaç de posar en peus un discurs personal amb el qual qüestionar el propi sentit de veracitat de la fotografia. Una veu pròpia amb un demostrat reconeixement internacional i que ha sigut mereixedora d’algunes de les distincions i premis més importants de l’àmbit de la fotografia, com el Premi Nacional de Fotografia en 2017 o formar part de la prestigiosa agència Magnum Photos.
Fotoperiodista
Cristina de Middel ha explicat que “no és realment un retorn perquè mai he deixat de visitar la ciutat sempre que torne a Europa però a nivell professional estic molt feliç de poder mostrar un treball que he desenvolupat fora d’Alacant al públic d’ací i recordar la meua etapa com a fotoperiodista en el Diari Informació. És una volta a l’Alacant fotogràfic, renovat”.
Segons el comissari de l’exposició, Rafael Doctor, “Cristina de Middel és una de les grans veus de la fotografia europea. És una dona que interroga molts conceptes de la fotografia com la veracitat o la seua relació amb la representació de la realitat” i ha destacat així mateix “la importància de les seues fotolibros. En aquest àmbit és probablement de les millors del món”.
‘La línia pròdiga’ evoca directament a la paràbola bíblica del Fill Pròdig, aquell que va tornar a la casa del pare després de dilapidar l’herència rebuda i a la línia de la vida, que és l’opció formal que l’autora va triar per a enfrontar-se a l’espai expositiu de les Cigarreras.
Obertura al llenguatge de les imatges
La creadora ha manifestat sentir-se molt cuidada i abrigallada per una ciutat en la qual ha trobat “un ambient totalment diferent al que hi havia fa deu anys amb espais com el festival PhotoAlicante o Les Cigarreras que obrin la porta al llenguatge fotogràfic. Les Cigarreras és un espai fantàstic en el qual vaig tindre l’ocasió de col·laborar quan estava el projecte de rehabilitació encara en bolquers i em dóna molt gust veure l’espai en el qual s’ha convertit i les possibilitats que té”.
Millor coneguda en el món de l’art per la seua sèrie The Afronauts (2012), De Middel ha desenvolupat una estètica única basada en el seu hàbil joc amb tropos i estereotips.
Comentarios