La Universitat d’Alacant aferma la seua aposta estratègica per la inclusió i l’accessibilitat en arts visuals, escèniques i en l’esport, una línia d’actuació que va començar en 2022 amb la posada en marxa del pla global de cultura denominat INCLUACultura, gràcies a la col·laboració de Hidraqua. Aquest programa compta amb accions d’inclusió en les arts visuals, en el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA). “Ara fem els primers passos per a la inclusió i l’accessibilitat en les arts escèniques, tant en la nostra programació Paranimf com en les nostres produccions teatrals pròpies”, ha declarat la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu, en una trobada amb els mitjans celebrat hui en la Seu ciutat d’Alacant al costat de Martin Sanz, director de Comunicació i Relacions Externes de Hidraqua.

Per part seua, Martín Sanz, director de Comunicació i Relacions Externes de Hidraqua, posa en valor la relació entre l’empresa i la Universitat d’Alacant a través de programes i serveis adaptats. “Aquesta col·laboració reflecteix el compromís de totes dues entitats amb la igualtat d’oportunitats i l’accés a la cultura per a tots. Ara s’uneixen en la promoció de la inclusió de persones amb discapacitat auditiva en l’àmbit cultural. En el Paraninf de la UA es recullen grans esdeveniments adaptats perquè aquest col·lectiu puga gaudir plenament de la cultura, les arts, els concerts i les activitats culturals”, explica Martín Sanz.

Per primera vegada, la programació d’arts escèniques del programa Paranimf de la UA incorpora un nou servei que facilitarà la inclusió de persones amb discapacitat auditiva. Es tracta d’un equip de suport auditiu, un sistema sense fil (emissió FM) d’amplificació de so, integrat per una base emissora i 24 petacas receptores. Catalina Iliescu ha explicat que “el servei es basa a oferir, en cada representació, 24 entrades per a persones amb discapacitat auditiva”.

Aquestes entrades es podran adquirir a través de Instanticket i correspondran a butaques situades en zones que asseguren el perfecte funcionament d’aquests aparells”. Concretament, afig Iliescu, “arranquem el servei oferint-lo en quatre obres teatrals de la nostra programació Paranimf: “El Pla” (28 de febrer) i les nostres tres estrenes de l’Aula de Teatre de la UA, “La història del comunisme comptada per a malalts mentals” (16 de maig), “Migraaaaaantes o sobra gent en aquest puto vaixell” (5 de juny) i “Lisístrata. Occupy Acròpoli” (12 de juny). El Servei de Cultura va realitzar una primera prova per a verificar el correcte funcionament de l’equip tècnic el passat 14 de febrer, amb l’obra teatral “Cabezas de cartell”, amb un perfecte resultat. “L’equip adquirit permetrà incloure altres serveis, una vegada tinguem consolidada aquesta primera fase, com a audiodescripció per a persones cegues i subtitulació, o per a actes acadèmics de caràcter institucional en el Paranimf”, afig Iliescu.

A més d’amb la signatura de convenis de col·laboració, Hidraqua participa estretament amb organitzacions i entitats especialitzades per a garantir la plena inclusió i millorar la qualitat de vida de les persones. Compta amb el programa AMB TU, una iniciativa que busca promoure la inclusió i el benestar de totes les persones, especialment aquelles que enfronten barreres i desafiaments en el seu dia a dia. El director de Comunicació i Relacions Externes de Hidraqua destaca que “entre els serveis d’atenció al client adaptats del programa AMB TU, un d’ells té com a objectiu principal la promoció de la inclusió de persones amb discapacitat auditiva”, i afig que “Hidraqua, a través de FESORD, ofereix la possibilitat de sol·licitar una videoconferència en llengua de signes, o en el cas d’acudir a les oficines de Hidraqua presencialment, sol·licitant cita prèvia, l’opció de comptar amb intèrprets a través d’una pantalla”.

La vicerectora ha volgut donar un efusiu agraïment a Hidraqua “pel seu suport incondicional al llarg d’aquests anys a Cultura de la Universitat d’Alacant, una ajuda sense la qual no haguérem pogut implementar moltes de les accions inclusives i d’accessibilitat que hui tenim ja en marxa. Complim el tercer any de col·laboració per a aquest fi, gràcies al conveni existent, que renovem tots els anys. Ja hem realitzat accions anteriors que ens han permés dotar el MUA d’una sèrie de mitjans d’accessibilitat”.

Des de Hidraqua, Sanz, ha posat ímpetu en la col·laboració entre la Universitat d’Alacant i l’empresa. “A través d’aquesta sinergia, Hidraqua brinda serveis adaptats i de qualitat, garantint la igualtat d’oportunitats, i en aquest cas concret, l’accessibilitat en matèria de discapacitat auditiva”, recalca Sanz.

Accions anteriors

Al novembre de 2021, gràcies a la col·laboració amb Hidraqua, la UA va començar a incloure accions inclusives en algunes de les seues representacions teatrals amb la inclusió, per primera vegada, de traducció simultània del valencià a llengua de signes espanyola, en la representació de l’obra “Annobón”.

A més, fidel al seu compromís amb l’accessibilitat i la inclusió, tant de les seues exposicions com de les seues instal·lacions, el MUA va començar un procés d’adaptació en 2021, gràcies a Hidraqua, amb la instal·lació d’una nova senyalística que respon als estàndards d’accessibilitat i la instal·lació en l’entrada de l’edifici d’un pla tactovisual o háptico, orientat tant al públic en general com a visitants amb discapacitat visual. Aquest pla inclou indicacions en Braille i relleus amb informació de la disposició espacial que permeten conéixer les zones de major interés i els itineraris accessibles per a arribar a elles. La resta d’actuacions s’han centrat en l’accessibilitat de la Sala La Alcudia amb l’objectiu de permetre gaudir del discurs i les peces arqueològiques exposades per part de tots els públics, especialment aquells amb diferents graus de diversitat funcional: audiovisuals amb subtítols, incorporació de llengua de signes, codis QR amb textos i àudios en diverses llengües, zona accessible amb reproduccions manipulables, simplificació dels textos dels panells en lectura fàcil i pictogrames.

Catalina Iliescu afirma que “a més de facilitar un espai sense barreres físiques o arquitectòniques, ens hem proposat fer accessibles els continguts del MUA per a tots els públics”. En concret, s’han instal·lat nous display QR en l’entrada del MUA i s’han renovat 14 més en cada sala d’exposicions, incloent-hi braille i NFT. També s’han afegit panells explicatius de diverses exposicions al francés i a l’alemany, que se sumen a l’anglés, ja incorporat en anteriors edicions. En el Espai Arcadi Blasco s’han instal·lat peces ceràmiques manipulables de diferents textures, inspirades en les seues escultures, que ofereixen un acostament tàctil a les obres situades en aquest espai del MUA, especialment a persones amb necessitats visuals especials. I també una taula de material manipulable, en aquest mateix espai, per a persones en cadira de rodes. Entre les accions que s’han dut a terme en el MUA es troba també la instal·lació immersiva “Després de la fi de la UA” o l’activitat “MUA universal” que es va realitzar al desembre de 2023 dins del programa Diumenges al MUA. D’altra banda, l’aportació de Hidraqua ha fet possible que algunes activitats del Paranimf siguen més accessibles per a tots els públics, amb la incorporació de llengua de signes al castellà i valencià en les Jornades Primavera Musical.