Les recuperació de les Torres de l’Horta cobra un nou impuls amb l’inici en breu de les obres de rehabilitació de la Torre Sarrió i el trasllat i reconstrucció de la Torre Palacia, dos projectes en els quals l’Ajuntament invertirà 604.686 i 1.488.693 euros, amb terminis de set i sis mesos, respectivament, per a recuperar i posar en valor aquestes dues construccions defensives catalogades com a Bé d’Interés Cultural, que han passat per diferents vicissituds fins a aconseguir completar els processos per a la seua protecció i conservació.

L’Ajuntament d’Alacant té previst aprovar aquest dimarts en Junta de Govern l’adjudicació del projecte i obres de la primera, així com la contractació de la direcció facultativa i coordinació de Seguretat i Salut de la segona, com a pas previ a l’inici del trasllat i reconstrucció de la segona, una actuació històrica i molt esperada a la ciutat que permetrà posar en valor aquestes construccions defensives de l’horta alacantina.

Torre Sarrió

L’òrgan de govern de l’Ajuntament d’Alacant té previst acordar en la seua sessió l’adjudicació de la segona fase de rehabilitació de la històrica Torre Sarrió amb l’objectiu del condicionament de l’edificació perquè es convertisca en seu del centre d’interpretació de l’Horta tradicional d’Alacant i actue com a espai polivalent. La mercantil Enees Servicios Integrals S. a. amb una oferta de 604.686 euros, d’un pressupost base de licitació de 672.818,75 euros, ha obtingut la màxima puntuació, entre les tres empreses presentades al concurs, per la qual cosa serà l’adjudicatària per a dur a terme aquest projecte singular en un termini de set mesos.

La rehabilitació del conjunt de la Torre i Casa Sarrió ha sigut reclamada des de fa anys per associacions veïnals i festeres de la zona de la Condomina. El regidor d’Urbanisme, Adrián Santos, ha subratllat que aquesta construcció defensiva «constitueix una riquesa patrimonial arqueològica important per a la ciutat ja que existeixen poques torres d’aquesta mena de propietat pública que puguen ser visitades i que com és el cas vaja a albergar un centre d’interpretació de les Torres de l’Horta i tinga una funció social».

El conjunt en el qual es pretén actuar està format per una torre de defensa del segle XVI i una casa annexa, les quals han quedat dins de la glorieta denominada Esportista Carolina Pascual, en la Partida de la Condomina, amb una superfície de 5.025 metres quadrats.

La Torre Sarrió ja va ser sotmesa a una primera fase de rehabilitació en 2010, que va consistir en la demolició d’alguns elements impropis a la casa annexa i en la posterior rehabilitació de façanes i cobertes, així com la construcció d’un forjat de planta primera o naya. A la torre la rehabilitació, amb excepció de l’aljub, va tindre un caràcter més integral, faltant només la instal·lació d’enllumenat.

En aquesta segona fase es pretén completar les obres amb una actuació en l’estructura, construint l’escala de pujada a la planta primera i afegint un forjat intermedi en la part nord de la nau de l’antic celler. Així mateix, es dotarà a l’edifici de totes les instal·lacions necessàries per a la seua obertura al públic en condicions que permeten la seua total accessibilitat.

Després de la rehabilitació, s’espera que es puga procedir a la visita de la Torre en grups reduïts i tutelada per monitors, donades les condicions poc adequades d’accessibilitat, ja que en l’actualitat existeixen poques torres de titularitat pública que es puguen visitar.

Torre Palacia

De la mateixa forma, la Junta Local de Govern farà l’últim pas per a l’inici de les obres de trasllat i reconstrucció de la Torre Palacia, per al que es contractarà la direcció facultativa i la coordinació de seguretat i salut de les obres, mitjançant concurs amb un pressupost de licitació de 30.000 euros. És per això que a pròxims mesos s’iniciaran les obres de trasllat i reconstrucció.

L’Ajuntament d’Alacant va adjudicar a la fi d’octubre en Junta de Govern el contracte relatiu del trasllat de la Torre Placia, situada actualment al carrer Campoamor, a favor de la mercantil Estudi Mètodes de la Restauració, S.L per un total d’1.488.693,25 euros. El contracte inclou la redacció del projecte, els treballs de desmuntatge de la torre i el seu trasllat, així com la reconstrucció d’aquesta.

El projecte d’execució té per objectiu traslladar la Torre Placia des del seu emplaçament actual, la parcel·la situada al Carrer Campoamor, fins a la parcel·la de propietat municipal qualificada com d’equipament cultural , entre les Avingudes Pintor Pérez Gil i Conrado Abaladejo i el carrer Juana Francés.

El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Alacant, Adrián Santos, ha posat l’accent en el deure de conservació de l’immoble. “Per a nosaltres és una obligació i prioritat la conservació de la Torre Placia, ja que la Torre és un bé de caràcter protegit en formar part del conjunt arquitectònic de les Torres de l’Horta, catalogat com a Bé d’Interés Cultural”.

El 12 de maig de 2017 el Consell de Ministres va aprovar mitjançant Decret l’autorització per al trasllat de la Torre Placia, ja que es tracta d’un immoble declarat Bé d’Interés Cultural. Després d’això, l’immoble va ser adquirit per l’Ajuntament com a pas previ al canvi d’ubicació.

Santos ha assenyalat que “és important que l’edifici es trasllade a un lloc pròxim al seu actual emplaçament perquè estiga lliure d’un entorn edificat, permetent així la seua posada en valor”. Per això, el Consistori va triar la parcel·la municipal situada entre les avingudes Pintor Pérez Gil, Conrado Albadalejo, i el carrer Juana Francés com a nou emplaçament de la torre. Una vegada concloga el procés de procés de contractació, l’adjudicatari disposarà d’un termini d’execució de tres mesos per a fer efectiu el trasllat.