L’alcalde d’Oriola, Pepe Vegara, acompanyat dels regidors de Patrimoni Històric i d’Infraestructures, Matías Ruiz i Víctor Valverde respectivament, han mantingut la primera reunió de treball a tres bandes a la qual han assistit la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar; el secretari autonòmic de Relacions Institucionals, Santiago Llumeneres; el secretari autonòmic d’Economia, Jesús Gual; el director general de Patrimoni, Antonio Woodward; i la vicepresidenta de la Diputació d’Alacant, Marina Sáez. El motiu d’aquesta trobada ha sigut la posada en comú per a l’inici dels treballs encaminats a la recuperació d’Oriola com a Ciutat Monumental, Historicoartística i Arqueològica.
L’alcalde d’Oriola ha ressaltat la importància de començar a treballar establint les línies d’actuació per a “la rehabilitació del nostre patrimoni, complint amb el compromís que va adquirir el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón”.
Per part seua, la vicepresidenta de la Diputació Provincial d’Alacant, Marina Sáez, ha destacat la implicació de la institució provincial per a la posada en valor del patrimoni històric d’Oriola. “Hui hem establit els procediments que hem de seguir per a començar a treballar en la rehabilitació i veure les diferents vies de finançament que pot ser de caràcter cultural o patrimonial, entre altres”. Sáez ha recordat que a l’hora d’iniciar les actuacions no és el mateix quan parlem de patrimoni de titularitat pública, que són més ràpids, i els que són privats”.
Finalment, Santiago Llumeneres ha insistit que el Consell farà tot el que siga a la seua mà per a rehabilitar un dels patrimonis històrics i culturals més importants de la Comunitat Valenciana com és el d’Oriola. “Amb aquesta trobada comencem un camí fixant les línies d’actuació. Hem vist les necessitats per a tindre un punt de partida. He de felicitar la gran faena realitzada per l’Ajuntament d’Oriola amb l’elaboració d’un amplíssim document en el qual es recullen tots els projectes que s’han d’executar”. El secretari autonòmic ha assenyalat que es buscaran les diferents vies de finançament com el propi Ajuntament, la Diputació, la Generalitat i els fons europeus.
El document elaborat per l’Ajuntament d’Oriola recull la coordinació d’esforços per a protegir i posar en valor el patrimoni d’Oriola. Els seus objectius específics inclouen restaurar i mantindre els monuments i llocs arqueològics per a evitar la seua deterioració; fomentar la investigació sobre la història i el valor cultural dels béns patrimonials i crear una base de dades documental per a facilitar el seu estudi i divulgació; implementar programes educatius i culturals per a sensibilitzar a la població local i visitants sobre la importància del patrimoni d’Oriola; i promoure Oriola com una destinació turística cultural, generant rutes patrimonials i activitats que destaquen la seua història i els seus monuments.
Les actuacions se centraran en el Centre Històric d’Oriola, encara que el seu abast podria ampliar-se segons les necessitats. Es gestionaran tant elements materials com immaterials que requerisquen protecció patrimonial i es preveu la possible inclusió de nous béns en la llista de protegits.
El document conclou amb la creació d’un consorci que és essencial no sols per a complir amb els deures de protecció patrimonial, sinó també per a aportar beneficis socioeconòmics i culturals significatius per a Oriola i també per a tota la comarca de la Vega Baixa. S’emfatitza la importància de la col·laboració interadministrativa i interinstitucional, així com la implicació d’altres agents privats i públics compromesos amb la conservació del patrimoni d’Oriola.
Comentarios