El Museo Paleontológico de Elche al costat de geòlegs de GeaLand Patrimoni han participat en els últims anys en importants projectes d’inventariat i valoració patrimonial. I tot gràcies a l’estratègia de gestió denominada FOPALI, la metodologia de la qual va ser publicada l’any passat en la revista Spanish Journal of Palaeontology de la Societat Espanyola de Paleontologia. Ara, davant la suspensió del X Simposi Internacional de proGEO a Segòvia amb motiu de la crisi sanitària generada per la COVID-19, els resultats i conclusions de dues d’aqueixos projectes han sigut publicats recentment en ‘proGeo News’, el butlletí de l’Associació Europea per a la Conservació del Patrimoni Geològic.
En un dels treballs es fa una valoració científica de l’únic jaciment declarat Bé d’Interés Cultural de tota la província d’Alacant, El Porquet 1. Un jaciment de petjades de vertebrats excavat per la Fundació Cidaris a l’estiu de 2011. En ell es va aplicar la metodologia establida per a l’Inventari Espanyol de Llocs d’Interés Geològic (IELIG), desenvolupada per l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), així com la del mètode FOPALI. En tots dos casos es van obtindre valors alts, avalant d’aquesta manera la seua utilitat. Referent a això, es va comprovar com hi ha altres llocs i jaciments la valoració patrimonial dels quals és major i manquen de la corresponent figura de protecció, aspecte que posa de manifest la falta d’una estratègia des del punt de vista de l’administració.
Per part seua, el segon article correspon als treballs desenvolupats per a la delimitació geogràfica i valoració científica del límit K/Pg d’Agost que han derivat en la seua protecció legal com a Monument Natural, sent el primer de naturalesa geològica de tota la Comunitat Valenciana.
Quant a ProGEO, cal destacar que és l’Associació Europea per a la Conservació del Patrimoni Geològic. El seu objectiu principal és la protecció i gestió adequada dels llocs i paisatges d’interés geològic d’Europa. Així mateix, és membre de la Unió Internacional per a la conservació de la Naturalesa (UICN) i afiliada a la Unió Internacional de Ciències Geològiques (IUGS).
Comentarios