El regidor de Cultura, Antonio Manresa, ha inaugurat en la Llotja del Peix l’exposició «Després del document. Fotografia Portuguesa de la nova dècada», que forma part de l’edició 2020 del Festival PhotoAlicante. La mostra, comissariada per Vítor Nieves, compta amb obres d’Ana Rego, Bruno Silva, Carlos Trancoso, Diana Sá, Fátima Abreu Ferreira, Ines Fernandes, José Alves, Miguel Vieira Pinte, Pedro Maheiro i Raquel Calviño.
El context de la fotografia portuguesa, similar a l’europeu, està en els últims anys en dubte, deambulant per qüestions en el pla del conceptualisme i abandonant, conseqüentment, les inherents a l’especificitat del mitjà.
Després de la gran tradició salonista, enfocada en els dos eixos gran-urbans (Lisboa i Porte) dels anys 60, la fotografia va començar un llarg recorregut cap al que moltes van nomenar com la seua mort, i unes altres com el seu renaixement en la dècada dels 90 del segle passat.
Diu Emília Tavares (Lisboa, 1964, curadora i crítica especialitzada en fotografia) que després de morir la fotografia com la vam conéixer antany, més prop dels conceptes documente i memòria, “les estratègies de la construcció del fotogràfic en l’última dècada són l’autobiografia, l’apropiació de memòries, la intimitat, la reconstrucció de contextos del real, els dispositius i la percepció, la serialidad, l’arxiu i la comparació, i el treball de camp”. Això és el que IPCI (Institut de Produção Cultural i Imagem) presenta amb l’exposició Després del document. Fotografia portuguesa de la nova dècada.
La mostra podrà visitar-se fins al 4 d’abril de dimarts a divendres de 9 a 14 i de 16 a 22 hores, els dissabtes de 10 a 14 i de 17 a 22 hores i els diumenges de 10 a 14 hores. Entrada lliure
Comentarios