La sala Esplanada de la Llotja acull, des d’el pròxim dia 1 d’octubre fins al 28 de novembre, l’exposició “El viatge del color” de l’artista Menchu Làmines. Es tracta d’una selecció d’obres exposada en 2018 en el Artium de Vitòria on la visió que transmet Menchu Làmines és la de la utilització de la gran grandària i la preponderància del color, sense excloure tota una investigació sobre els signes i el gest en formes abstractes, com a exemple d’una retòrica visual on batega un coneixement exhaustiu de l’art.

Menchu Làmines és una artista gallega vinculada, com a fundadora, al grup Atlàntica que, l’any 1980, sorgeix pel convenciment i la unió d’un grup d’intel·lectuals i creadors, músics, literats, poetes, i artistes plàstics, de reivindicar, des de Galícia, una visió generacional universalista, connectada amb els corrents internacionals de l’art. Això incloïa una mirada de dins a fora, des dels ancestres de la cultura gallega cap a l’exterior, una cultura que contemplava el que estava ocorrent en el món de l’art universal.

Amb la seua arribada a Madrid, l’any 1982, Menchu Làmines comença la seua activitat artística a nivell nacional i internacional, participant en individuals i col·lectives de gran prestigi, sent valorada pels crítics més importants del país. Les seues obres han sigut seleccionades per a importants mostres internacionals com a Biennal de Sao Paulo, “Europalia”, “Five Spanish Artists” a Nova York, “Caleidoscopio Español” i “Spansk-*Egen-*Art”, “Currents” en el ICA de Boston, al costat de Polke, Leon Golub i Anish Kapoor. Seleccionada en la mostra “Art d´Aujourdhui-*Art de Femmes”, Musée du 20´ema Siécle de Viena. Ha exposat en museus i galeries d’Alemanya: a Bonn, Colònia, Düsseldorf, Munic, Hamburg, Stuttgart. El CGAC va dedicar una mostra retrospectiva que va viatjar a Milà, Nàpols i Roma.

La seua obra es troba en les col·leccions públiques i institucionals més prestigioses del país, com el Museu Reina Sofia de Madrid, MACBA, CAAM, ARTIUM, MEIAC, CGAC, Museu Pati Herreriano, Fundació La Caixa, Parlament Espanyol i Parlament de Galícia, Fundació Thomas de Munic, Fundació Juan March, Diputació d’Alacant i altres museus i col·leccions públiques. En 2010 va rebre el Premi de Cultura de Galícia, en arts visuals. L’any 2018 ingressa en la Reial acadèmia Gallega de Belles arts.

La seua pintura inicialment connectada al desenvolupament d’un art expressionista figuratiu en la qual prevalia la gran dimensió i els referents a la cultura gallega va ser a poc a poc assumint la contemplació de l’abstracció com una manera de donar vida a continguts plàstics més amplis, en el sentit de dimensionar l’activitat artística des d’altres òptiques. Com a resultat d’aquesta innovació, sense deixar la representació combinada d’elements de la tradició clàssica de la cultura universal, apareix un imaginari d’elements formals com a cossos, mans, i representacions d’un altre tipus com a pianos, violes, etc.

Visites guiades pel comissari de l’exposició:

• Entrada lliure

• Divendres 15 d’octubre a les 20.00 h.

• Diumenge 24 d’octubre a les 12.00 h.

• Divendres 12 de novembre a les 20.00 h.

• Diumenge 28 de novembre a les 12.00 h.