La Sala Lanart acull una exposició fotogràfica sobre les dones com a motor de canvi social al Senegal. ‘Heroïnes invisibles: auscultando el futur’, de Carmina Miralles, pot visitar-se fins al 5 de desembre la Sala Lanart del CCCE l’Escorxador. Inaugurada a última hora de la vesprada d’ahir per les edils de Cultura i de Cooperació al Desenvolupament, Marga Antón i Mariola Galiana, acompanyades per membres de la Corporació Municipal. Miralles, pediatra il·licitana i presidenta de l’Organització No Governamental per al Desenvolupament (ONGD) Toubabs Team, és l’autora de les instantànies.
La mostra, l’acte d’obertura de la qual va comptar amb la intervenció del periodista Antonio Zardoya –qui va recordar que les fotos estan a la venda per a “expandir i reafirmar els programes” desenvolupats per Toubabs Team al Senegal–, la presència del comissari d’aquesta, José Luis Mora, i del director del recinte, José Luis Mas, narra l’esperit de superació i la cruesa de la realitat a la qual s’enfronten cada dia les dones del país africà per a tirar avant als seus fills. Unes imatges que plasmen l’experiència viscuda per Miralles com a metge en el barri de Sam Sam 3, una àrea deprimida de la municipalitat de Sicap Mbao, a la regió de Dakar.
“Nàixer dona al Senegal és una situació complicada: pobresa estructural, múltiples parts, severes deficiències sanitàries per la inexistència sistema públic…”, va enumerar la pediatra, destacant el problema dels matrimonis juvenils que, condicionats per la necessitat, solen impedir la formació reglada i el desenvolupament de les dones, passant “de cuidar dels seus germans a cuidar dels seus fills; un bucle del qual és difícil eixir”.
Antón, que va felicitar a Miralles per la seua labor com a cooperant i fotògrafa, va convidar a la ciutadania a descobrir el seu talent a la Sala Lanart, “una zona especial de l’Escorxador dedicada a artistes emergents que tenen alguna cosa a comptar”, sent recolzats per la Regidoria de Cultura no sols cedint-los l’espai sinó gratificant als creadors pel seu esforç. “Les imatges de Carmina posseeixen un rerefons infinit”, va continuar.
Per part seua, Galiana va agrair a Miralles i al seu equip la voluntat solidària plasmada en el treball efectuat en pro de l’educació i la salut dels menors i les dones de Sam Sam 3 amb varietat de projectes, alguns d’ells secundats financerament per l’Ajuntament, que també va dirigir recursos econòmics al Senegal durant les inundacions i en la pandèmia. L’edil va assegurar que, una vegada Toubabs Team forme part del Consell de Cooperació en breu, “ajudarem encara més”.
Els projectes de la ONGD són variats: un centre sanitari, programes per a la millora de la salut, una escola de promoció femenina, formació en ebenisteria per a joves… Impulsats per sor Regina Casado, missionera col·laboradora amb l’entitat i que posseeix una trajectòria de quatre dècades a Àfrica, dues d’elles al Senegal.
“Aquesta exposició no pretén ser consciència de res; només és un exercici de reflexió i un afany per compartir l’experiència del nostre treball”, va manifestar Miralles després d’encomiar la “inestimable col·laboració municipal” i animar als presents a conéixer el Senegal: “Fins i tot amb tot, és un país meravellós que val la pena visitar-lo”.
La regidora de Cultura va tancar l’acte destacant positivament la recompensa en forma d’afecte dels qui participen en iniciatives humanitàries, i, també, “la màgia de Miralles amb els xiquets” durant el seu acompliment pediàtric, “perquè quan veiem les fotos observem en els xicotets mirades de tranquil·litat i de seguretat”.
Comentarios