Les sales Estels i Tabarca del complex cultural de la Llotja del Peix obriran el divendres 28 l’exposició “175 aniversari del Teatre Principal”, que exhibirà més de 500 imatges, plans, documents i una vintena d’audiovisuals, entre altres elements, segons ha avançat la comissària de l’esdeveniment, Juana María Balsalobre. La panoràmica està organitzada per la Regidoria de Cultura, que dirigeix Antonio Manresa, i Fundació Mediterrani, presidida per Luis Boyer. La iniciativa reflotarà algunes de les principals pàgines viscudes pel Principal al llarg de “la seua història, de la seua ahir i de la seua hui”.
La mostra podrà ser visitada pels interessats fins al 18 d’abril, amb un inici de recorregut a la sala Estels i que continuarà per la de Tabarca. La comissària, doctora en Història, ha expressat que en els diversos espais construïts per a aquesta mostra s’exhibeixen més de 500 imatges, “que li portaren al XIX, al passat segle i també al present”. Amb aqueix muntatge especial, s’ha pretés que el visitant observe a poc a poc cadascuna de les peces perquè cada imatge desprenga el seu propi atractiu. Aquestes imatges estaran complementades amb escrits explicatius per a descobrir els seus contextos.
Va obrir les seues portes com a Nou Teatre
El 25 de setembre de 1847, el Principal va obrir les seues portes amb el nom de nou Teatre. Començava així la seua trajectòria de connexió entre la societat alacantina i les arts escèniques. Va alçar el teló amb l’obra dramàtica “Guzmán el Bo”, de Gil Zárate. Segons Balsalobre, des de llavors, el Principal ve complint la seua comesa com a “temple de les arts escèniques i far patrimonial de la vida sociocultural alacantina”.
L’exposició s’ha muntat amb una mirada històrica quant a la documentació gràfica i escrita seleccionada. Part d’aquest material és inèdit.
El recorregut de la visita donarà principi per un espai – presentació on, a més dels crèdits, es destaca l’agraïment a més de 190 persones que de l’una o l’altra forma han aportat a l’exposició textos, imatges, fotografies o documents.
Arquitectura i ciutat
Història, arquitectura i ciutat és el títol del segon apartat, on cobra importància la caixa escènica del coliseu. La tercera secció posarà el focus en la publicitat, amb una mirada històrica des del punt de vista de la comunicació del Teatre. Proposa una selecció amb més de 140 imatges de cartells. El següent apartat es refereix al “Diari d’actuacions, de 1847 a 1962”, amb reproduccions de pàgines dels llibres manuscrits sobre espectacles.
El capítol següent es veurà en vitrines, que contindran publicacions i documents. El Teatre com a pilar cultural és la denominació del següent espai expositiu, amb imatges “de l’ahir, del hui, de la vida com un ventall de representacions escèniques, de teatre, dansa, circ, música, balls, jocs florals, Fogueres, Setmana Santa, gales d’aniversari i altres per motius benèfics”. Una pantalla projectarà imatges relacionades amb els actors i les arts escèniques, amb 119 autors, cadascun amb el seu text, i més de 20 audiovisuals a descobrir.
La mostra conclou el seu itinerari amb la secció titulada “L’expressió de la comunitat del Teatre”, on els protagonistes són persones que exerceixen les seues activitats en diverses entitats, institucions i en diverses professions. Constitueixen l’expressió de l’equip que ha regit el Teatre Principal, amb alguns dels seus directors, a més de dramaturgs, autors, actors, escenògrafs, il·luminadors, professors, músics, compositors, ballarins, etc, que han conformat al llarg del temps la comunitat del Teatre.
Amb parades sorprenents
La comissària ressenya que la iniciativa representa “una visual oberta a 175 anys d’història en un ‘gran tour’ ple de xicotetes exploracions: un vol lliure a la imaginació amb algunes parades sorprenents”.Al costat dels dos organitzadors principals, Regidoria de Cultura i Fundació Mediterrani, han col·laborat en l’exposició Cota Zero, Arxiu Municipal, Llegat Família Ports, el propi Teatre Principal i col·leccionistes particulars.