La Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) inaugura dimarts, 5 de novembre, un interessant cicle sobre el paper de les dones en la Primera Guerra Mundial. Coordinat per Olivia Blanco, el cicle començarà a les 20.30 hores, amb la conferència inaugural “Cuando las luces se extinguieron en Europa: Fama y olvido de mujeres en los escenarios de la Gran Guerra”, a càrrec de Teresa Gómez. Després de la conferència s’inaugurarà l’exposició «Dones en la primera Guerra Mundial: avantguarda i rereguarda», integrada per una selecció de cartells de tots els bàndols combatents, en els quals es poden veure els diversos papers que les dones van tenir en el conflicte, i com van ser utilitzats pels sistemes de propaganda de cada bàndol.

La segona sessió del cicle, el dimecres 6 a les 20.15 hores, abordarà «La guerra en imatges», a càrrec de la directora del cicle i comissària de l’exposició, Olivia Blanco, que impartirà la xarrada «Entre la realidad y el deseo. Mujeres en los carteles y en la fotografía durante la Gran Guerra». L’acompanyarà la professora de la UA Mónica Moreno que parlarà de «Memoria de la Gran Guerra: una cuestión también de genero». El dimecres 13 de novembre el cicle se centrarà en «Les arts i la moda», amb les intervencions de Marian López sobre «Artistas muy singulares. Kate Kollwitz», i Amalia Descalzo, que presentarà «Gibsons y Flappers. La moda en tiempos de guerra».

«Dones a les trinxeres» serà el tema central de la tercera sessió, el dilluns 18, amb Susana Tavera i Sara Prieto, que presentaran «Los límites de las imágenes guerreras» i «Mujeres periodistas en la Primera Guerra Mundial», respectivament. El dimarts 19, finalitzarà el cicle amb «De l’honor a l’humor en la I Guerra Mundial», i la intervenció de Diana Raznovich «El capitán Bruce Bairnsfather: la irreverente carcajada en las trincheras de la Primera Guerra Mundial». Després de la xarrada s’oferirà un concert de piano, amb obres de Debussy i una projecció audiovisual, a càrrec de María Cueva.

Exposició ‘Dones en la Primera Guerra Mundial: avantguarda i rereguarda’

Fins al 19 de novembre

Comissària: Olivia Blanco

La Primera Guerra Mundial (1914-1918) va suposar, entre moltes altres coses, la primera vegada en la història que un enfrontament es va dur a terme no solament amb els exèrcits, sinó que les poblacions civils van ser atacades. Això explica la importància de la propaganda, ja que la rereguarda passa a exercir un paper tant o més important que la lluita al front. En aquesta selecció de cartells, de tots els bàndols combatents, s’han recollit els diversos papers que les dones van tenir en el conflicte, i com van ser utilitzats pels sistemes de propaganda de cada bàndol

Inauguració: Dimarts 5 de novembre a les 20.30 h. Sala Miguel Hernández.