La seu ciutat d’Alacant va acollir aquest dijous, dia 11 de maig l’exposició «Menjars de la Terra. El llegat gastronòmic de González Pomata», organitzada per la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la UA, en col·laboració amb la Fundació Mediterráneo.  La mostra podrà visitar-se fins al 26 de juny, a la sala Juan Francés de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (C/Ramón y Cajal 4).
La mostra, torna d’aquesta manera a Alacant després d’un periple per diverses ciutats des que s’inaugurara per primera vegada al març del 2021. «Menjars de la terra» està basada en l’arxiu documental del reporter del periòdic Información, González Pomata (1926-1996), format per més de 13.000 documents gràfics que representen un fons d’incalculable valor, ja que mostra el treball de trenta anys de recopilació dels sabers etnogràfics, culinaris i culturals de tota la geografia alacantina.
Aquest fons, que custodia Fundació Mediterráneo en el seu arxiu documental i que la càtedra Carmencita de la UA ha inventariat i catalogat, ha cristal·litzat en una exposició que és un fidel retrat de les importants transformacions que s’han produït en escàs mig segle en el nostre paisatge, en la nostra manera de treballar i produir, en els oficis i l’agricultura, en la gastronomia, les festes i, en definitiva, en el nostre modus vivendi.
Un dels objectius d’aquesta exposició és valorar la cuina tradicional i el patrimoni gastronòmic alacantí a través de les obres i la figura del reporter, tractar de conscienciar sobre la importància de preservar el llegat gastronòmic tradicional, posar-lo en valor i mostrar l’interès per a poder aconseguir una alimentació saborosa, saludable i sostenible.
La mostra ha sigut comissariada per la historiadora i responsable de l’Arxiu de Fundació Mediterráneo, Mari Carmen Velasco, i la periodista i escriptora gastronòmica Ángeles Ruiz. Han comptat amb l’assessoria científica del director de la càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic, Josep Bernabeu-Mestre i les professores María Tormo Santamaría i Inés Antón Dayas, aquesta última ha catalogat el llegat. El disseny de l’exposició és obra de José Luis Navarro (Cota Cero) i Sergi Hernández.
El projecte «Menjars de la terra» i la defensa del valor cultural i gastronòmic alacantí
Antonio González Pomata, va dedicar gran part de la seua carrera a la defensa i la difusió del valor cultural i gastronòmic de la província d’Alacant. Interessat a recuperar el patrimoni etnogràfic alacantí, va ser l’impulsor, amb el suport del periòdic Información del projecte editorial «Menjars de la terra» i d’una sèrie de setmanes gastronòmiques, organitzades entre 1987 i 1994, amb l’objectiu de revalorar la cuina tradicional i les creacions pròpies de la província d’Alacant, que es van convertir en un acte social de rellevància, i van arribar a tenir un pes important en la reformulació del turisme provincial gastronòmic.
L’exposició aprofundeix mitjançant el material gràfic i periodístic en la importància d’aquest llegat, que fa una aportació a la història cultural del poble alacantí, com també a aspectes de les seues representacions i codis culturals en l’alimentació, formes de comensalia i història de les transformacions experimentades en la nostra sensibilitat gastronòmica.
La mirada dels fotògrafs alacantins està molt present en l’exposició, sobretot la del qui va ser durant diverses dècades reporter gràfic del periòdic Información, Perfecto Arjones (1943-2021) col·laborador habitual en els projectes de González Pomata.