El regidor de Cultura, Fernando Portillo, i el director de la Seu Universitària de Petrer – Universitat d’Alacant, Pedro Payá, han presentat el seminari “Espanya, Segle XX. Experiències de dictadura i processos de democratització”, en el qual s’abordaran esdeveniments i persones clau de la història més recent del nostre país en un programa amb reconeguts experts en la matèria que se celebrarà del 3 de març al 28 d’abril, durant set sessions de dues hores de duració cadascuna d’elles.

El director de la Seu ha destacat la qualitat dels ponents de cadascuna de les conferències en les quals es divideixen aquestes jornades ja que “són els màxims especialistes en els temes que abordaran i ens parlaran de les últimes aportacions a la historiagrafía per al coneixement de l’Espanya del segle XX”, ja que, tal com ha revelat, algunes d’aqueixes noves aportacions per a conéixer aspectes clau de la nostra història acaben o seran publicats en breu.

“Són referents de la història contemporània amb els quals tots hem aprés”, ha destacat el regidor de Cultura, que a més és llicenciat en Història, i que igualment ha posat en valor el treball acadèmic i investigador dels ponents Gonzalo J. Martínez, doctor en Història; Javier Rodrigo Sancho, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona; Miguel A. de l’Arc Bla, professor titular de la Universitat de Granada; Mónica Moreno Seco, professora de la Universitat d’Alacant; Gutmaro Gómez Bravo, professor titular de la Universitat Complutense de Madrid; Abdón Mateos, catedràtic de la UNED; així com Ángel Viñas Martín, catedràtic emèrit de la Universitat Complutense de Madrid; i Glicerio Sánchez Recio, catedràtic emèrit de la Universitat d’Alacant que parlaran de les responsabilitats de la guerra civil amb un format nou en forma d’entrevista entre tots dos.

El seminari té un reconeixement de 1,4 crèdits per als estudiants universitaris que el vulguen acreditar i també es poden certificar les 14 hores per als qui estan fent oposicions. En aquests casos el preu de matrícula és de 20 €, però les conferències, que es desenvoluparan a la sala multifuncional del Museu Dámaso Navarro, són obertes i gratuïtes per al públic en general que vulguen assistir.

PROGRAMACIÓ

Dates de realització: 3, 10, 17, 23, 31 de març; i 7 i 28 d’abril de 2022

Horari: de 19.30 a 21.30 h

Dijous 3 de març, 19.30 a 21.30 h

“Mudar-ho tot per a donar-li sentit a la República. Acció i compromís polític en Luis Jiménez de Asúa”. Gonzalo J. Martínez Cánovas (Doctor en Història)

Dijous 10 de març, 19.30 a 21.30 h

“Franco: els espills del dictador”. Javier Rodrigo Sánchez (Catedràtic Universitat Autònoma de Barcelona)

Dijous 17 de març, 19.30 a 21.30 h

“La fam silenciada del franquisme (1939-1942, 1946)”. Miguel Ángel de l’Arc Blanc (Professor Titular Universitat de Granada)

Dimecres 23 de març, 19.30 a 21.30 h

“Ye-yés i progres. Dones i canvi sociocultural en el tardofranquismo i la Transició”. Mónica Moreno Seco (Professora Titular Universitat d’Alacant)

Dijous 31 de març, 19.30 a 21.30 h

“Reconstrucció política i sindical del socialisme durant el franquisme (1939-1970)”. Gutmaro Gómez Bravo (Professor Titular Universitat Complutense de Madrid)

Dijous 07 d’abril, 19.30 a 21.30 h

“El PSOE en democràcia. Construcció del partit i reformisme democràtic”. Abdón Mateos (Catedràtic UNED).

Dijous 28 d’abril, 19.30 a 21.30 h

“Sobre l’esdeveniment central del segle: les responsabilitats de la guerra civil”. Ángel Viñas Martín (Catedràtic emèrit Universitat Complutense de Madrid) i Glicerio Sánchez Recio (Catedràtic emèrit Universitat d’Alacant).

Tota la informació dels cursos i de les activitats futures de la Seu Universitària de Petrer es pot trobar en https://web.ua.es/seus/petrer/.