L’Institut Cervantes celebra nombroses iniciatives culturals per internet relacionades amb el llibre, les biblioteques, les llibreries i el món editorial, obertes a la participació de tots. La Setmana Cervantina 2020 ofereix trobades amb Lorenzo Silva, Elvira Lindo i Isabel Coixet, audiollibres gratuïts, opinions de més de 70 professionals destacats de la cultura, lectures de passatges del Quixot o recomanacions literàries de booktubers.

Un ventall de projectes en línia en el marc del Dia Internacional del Llibre i englobats sota el lema general La llibertat és una llibreria, títol d’un vers de l’últim premi Cervantes, Joan Margarit. La Setmana Cervantina pretén acostar a les llars, en aquesta etapa de confinament, la millor cultura del llibre, contribuir al foment de la lectura i promocionar a autors, editors i llibreters.

Les llibreries, llum de les nostres biblioteques

Dijous passat va començar el cicle de trobades «Les llibreries, llum de les nostres biblioteques». Es tracta d’un programa de xarrades en directe en el qual participaran els escriptors Lorenzo Silva i Elvira Lindo i la cineasta Isabel Coixet. Els lectors podran plantejar-los preguntes en línia a través del canal d’Instagram de la xarxa de biblioteques de l’Institut Cervantes.

Amb la premissa que les llibreries són espais de llibertat i cultura, fonamentals per al desenvolupament de l’esperit crític, els tres convidats parlaran de les seues llibreries favorites, de com aquestes són les fonts de les seues biblioteques i dels llibres que han marcat les seues respectives trajectòries.

El cicle es tancarà aquest dijous 23 amb Isabel Coixet, directora de pel·lícules de gran èxit com a Coses que mai et vaig dir, La meua vida sense mi o La vida secreta de les paraules. La cineasta desgranarà els títols que li han marcat i descriurà com ha sigut el seu pas per les llibreries de la seua vida i a quins continua acudint a consultar i comprar.

Booktubers, nous prescriptores literaris

D’altra banda, ja ha començat la iniciativa «Booktubers en el Cervantes», que dóna veu a aquests nous prescriptores literaris per als lectors més joves.

Els anomenats booktubers estan vinculats principalment a plataforma YouTube; d’allí el seu nom, mescla de youtuber i de la paraula lliure en anglés. El seu auge està relacionat amb els canvis en el món editorial, que registra noves maneres d’edició, format, difusió i manera de consumir de la literatura.

Aquests influencers repassen l’actualitat del sector i recomanen els llibres que més interessen als seus seguidors, valent-se dels denominats BookTag, una paraula o frase (etiqueta) vinculada a la temàtica concreta. Els seus consells i propostes, compartits per altres amants dels llibres, compten ja amb milers de seguidors en la xarxa.

El canal de Youtube de l’Institut Cervantes recull i divulga aquestes aportacions, com les de la peixera de Raquel, Cròniques de Magrat o Iris de Asomo.

Audiollibres Amb tu

La campanya Audiollibres Amb tu ofereix de manera gratuïta als hospitals de la Comunitat de Madrid una sèrie de títols que es poden descarregar (en format mp3) o escoltar en streaming tant el personal sanitari que lluita contra el Covid-19 com els pacients amb accés a dispositius mòbils.

Una nova iniciativa amb la qual l’Institut manifesta el seu suport a aqueixos col·lectius, tal com es va informar el passat 8 d’abril. L’oferta s’ha ampliat a tots els interessats, que poden accedir als audiollibres sense necessitat de disposar de carnet de la Biblioteca electrònica del Cervantes.

Des del passat dia 16 estan disponibles dos nous títols: Tots els meus contes, d’Ana María Matute, i El Pigall de Tormes. El primer és una selecta recopilació de relats de la premie Cervantes 2010, en la qual es troben joies del gènere com els guardonats Només un peu descalç o El polissó de l’Ulisses. Per part seua, la novel·la anònima El Pigall… (1554) és un dels grans clàssics de la literatura espanyola, en el qual per primera vegada un personatge de baixa extracció social compte la seua pròpia vida amb mirada satírica i sentit de l’humor.

En les següents setmanes, fins al 13 de maig, estaran disponibles títols de Mario Benedetti, Pedro Antoni d’Alarcón, Benito Pérez Galdós, Miguel d’Unamuno i Juan Valera.

El meu passatge favorit del Quixot

No podia faltar un acte directament relacionat amb la gran novel·la de Miguel de Cervantes. Sota el títol El meu passatge favorit del Quixot, 10 experts han seleccionat i llegit d’altres breus textos de l’obra mestra del nostre escriptor més universal.

L’Institut Cervantes anirà penjant en les seues xarxes socials aquests enregistraments, una cada dia, entre el dissabte 18 i el dilluns 27 d’abril. Començarà Mario Vargas Llosa i li seguiran José Manuel Lucía Megías, Ana Santos Aramburo i Darío Villanueva. Els quatre han triat passatges de la primera part del Quixot de la Manxa, de 1605.

Els següents, que han triat passatges de la segona part (1615), seran: Carolyn Richmond, Luis García Montero, Amelia Valcárcel, Ian Gibson, Juan Jesús Armas Marcelo i Victoria Camps.

Suport al llibre i al sector editorial

Més de 70 professionals de la cultura participen en la campanya de suport al llibre i al sector editorial «La llibertat és una llibreria», títol pres d’un vers del premi Cervantes Joan Margarit. Escriptors, editors, llibreters, intel·lectuals, crítics, periodistes, cineastes, actors, músics o representants d’entitats de gestió s’han implicat en aquesta proposta. Intervenen, entre molts altres, el mateix Joan Margarit, Héctor Abad, Mariano Barroso, Luis Alberto de Conca, Almudena Grandes, Santiago Muñoz Machado, José Ovejero, Aitana Sánchez-Gijón, Marta Sanz, Elvira Sastre, Juan Villoro o Chus Visor.

En aquesta pàgina es poden seguir les seues reflexions sobre els llibres com a referència ètica, estètica i humana en els actuals moments, i sobre les llibreries com a espais únics per a la consciència col·lectiva.

Joan Margarit, protagonitza a més aquest mes d’abril el Club Virtual de Lectura 2020 de la Biblioteca electrònica del Cervantes. Les lectures en línia de la seua obra i altres activitats que es desenvolupen durant tot aquest mes tindran el seu colofó el 29 d’abril amb una esperada xarrada virtual que el poeta català mantindrà amb els lectors.

Valor, greuge i dona, d’Ana Caro (s. XVII)

Finalment, l’Institut permetrà descarregar-se sense cost una joia del segle XVII: el llibre Valor, greuge i dona, d’Ana Caro Mallén, títol pertanyent a la col·lecció del Cervantes Els Galiots. Es tracta d’una important comèdia d’aquesta dramaturga del Segle d’Or, autora de nombroses peces teatrals, encara que únicament ens han arribat dues.

L’Institut presentarà pròximament una cuidada edició en paper d’aquesta obra, seleccionada arran de la recent exposició Tan sàvia com valerosa que va organitzar en la seua seu central juntament amb la Fundació Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Almagro. La seua lectura ajudarà a redescobrir a una figura insuficientment coneguda i a altres escriptores de l’època que van ser capaces de dirigir la seua pròpia destinació.