El passat 7 de març va acabar el termini per a la presentació de projectes de companyies de la província d’Alacant a la IV Residència de Producció Teatral José Estruch del Teatre Principal d’Alacant, que pretén fomentar la producció teatral alacantina professional. S’ha presentat el projecte guanyador i finalista en una roda de premsa que ha tingut lloc a la sala Nuria Espert del Teatre Principal d’Alacant.
Han intervingut en la roda de premsa:
María Dolores Padilla, subdirectora del Teatre Principal d’Alacant.
Josi Alvarado, autora de l’obra guanyadora.
Joanmi Reig, escenografia i vestuari.
Jordi Chicoy, direcció tècnica.
Rosegue Castillo, ajudant de producció.
Elizabeth Sogorb, actriu.
José María Bañón, actor.
Nadia Clavel, actriu.
La subdirectora María Dolores Padilla ha manifestat la seua satisfacció amb el resultat de la convocatòria, en la qual les dues propostes finalistes compleixen amb tots els criteris de selecció de les nostres bases, amb un equip artístic pràcticament íntegrament alacantí, de reconeguda trajectòria i prestigi en l’àmbit nacional. El projecte guanyador reuneix professionals premiats amb un extens bagatge en la creació, direcció i interpretació.
“Estem molt satisfets i considerem que la convocatòria ha sigut un èxit, ja que s’han presentat 8 projectes. La selecció es va realitzar després d’acabar el termini per al lliurament dels projectes teatrals de companyies professionals domiciliades a Alacant i que no s’hagueren estrenat”.
Padilla destaca la qualitat de les huit propostes i el compromís social que han demostrat en els textos dels seus projectes, acostant-nos als problemes de la nostra societat, a més de ressaltar l’interés de les companyies professionals alacantines i els currículums dels professionals que estan darrere d’aquests projectes per la IV edició de la Residència Estruch.
Divendres passat 9 d’abril es va seleccionar per unanimitat el projecte guanyador i el finalista.
Van formar part del comité seleccionador:
Juan Luis Mira Candel, dramaturg, escriptor, docent i director de teatre.
Begoña Echevarría, funcionària de la Regidoria de Cultura.
Mª Dolores Padilla Olba, subdirectora del Teatre Principal d’Alacant.
EL PROJECTE GUANYADOR ha recaigut en la proposta “El Manual de la senyora de la neteja” presentada per LA SOGORB ARTES ESCÉNICAS, amb text de Josi Alvarado. Aquest text és el guanyador del 25 Premi de Teatre Ciutat de Castelló, i a més, la dramaturga es va alçar amb l’I Premi SGAE de Teatre Ana Diosdado 2019 amb la seua obra La Tarara.
FITXA TÈCNICA
ADREÇA: Begoña Tena.
REPARTIMENT: Elisabeth Sogorb, José María Bañón i Nadia Clavel.
IL·LUMINACIÓ: Juanjo Llorens.
ESCENOGRAFIA I VESTUARI: Joanmi Reig.
DIRECCIÓ TÈCNICA: Jordi Chicoy.
CONSTRUCCIÓ ESCENOGRAFIA: Carlos Pinto.
FOTOGRAFIA: Valent Verd.
DISSENY GRÀFIC I AUDIOVISUAL: El Maquinista.
AJUDANT DE PRODUCCIÓ: Rosegue Castillo.
La companyia LA SOGORB ARTES ESCÉNICAS divideix la seua labor entre la pedagogia teatral, la direcció escènica i la interpretació, la creació artística d’esdeveniments i el treball d’assessorament a actors.
SINOPSI
El Manual de la Senyora de la Neteja és un decàleg de regles per a suportar el treball de viure per a treballar. La nostra Senyora de la Neteja condueix a l’espectador amb el seu incontestable sentit comú de classe obrera i les seues cites de Schopenhauer a una situació incòmoda: davant de l’espill. El Manual ens trau el cap a l’abisme entre el » nosaltres» i l'»ells», sense oferir solucions maniquees ni tenyir de buenismo unes relacions transitades per la por, la ràbia, i, abans de res, les ganes de viure.
El Manual, homenatge proletari a Lucia Berlin, és un patchwork d’històries, un text desvergonyit, hilarant, àcid i colorista transido de música discotequera dels huitanta i de llums de neó que recull la relació que es converteix és amistat de dues senyores de la neteja, una espanyola i l’altra immigrant cosa que inicialment els enfronta i després la uneix per la seua posició en la vida.
PROJECTE FINALISTA, “016. EXERCICI FALLIT PER A les DONES”, una producció de COL·LECTIU INTERMITENT, amb un text de Fulgencio M.Lax.
FITXA TÈCNICA
ADREÇA: Morgan Blasco.
ELENC: Morgan Blasco, Xioamara Wanden i Cintia Solbes.
IL·LUMINACIÓ I ESPAI SONOR: Mingo Albir.
ESCENOGRAFIA I VESTUARI: Joan Sabas Pardo.
Col·lectiu Intermitent es constitueix en el 2017 amb la finalitat de donar eixida a les inquietuds de diversos artistes escènics d’Alacant. Aqueix any produeix “CARTOGRAFIES DE FRONTERES” i “VARIACIONS WOZZECK” de Joan Sabas.
+
Aquest projecte naix a partir d’un text de Fulgencio M. Lax (Múrcia) que posa en primer terme la xacra social que viuen les dones al llarg de la història, la violència de gènere, i que hui dia en ple segle XXI continua sumant un nombre insòlit de víctimes, en qualsevol país, religió, raça o creença del món.
Ho posa en primer terme i amb una cruesa explícitament dolorosa a través del testimoniatge d’una dona maltractada, ELLA, que, a través de la memòria, rememora el camí de tornada en la relació amb ELL.
La productora teatral LA SOGORB ARTES ESCÉNICAS podrà realitzar els assajos a la Sala Nuria Espert del Teatre Principal d’Alacant en horari a pactar entre el teatre i la companyia, durant 8 setmanes entre els mesos de juliol, agost i setembre. L’estrena absoluta serà el divendres 24 de setembre dins de la nostra programació de temporada tardor-hivern 2021-2022. Aquesta Residència és una les aportacions del Teatre Principal al programa Alacant a Escena de l’Ajuntament d’Alacant.
El Teatre Principal abonarà el pagament del caixet de la funció programada que és de 3.000 euros més IVA i a més atorgarà un incentiu a la producció d’aquest espectacle per un import de 4.500 €.
Comentarios