UXart i IBM han anunciat la inclusió de l’obra del poeta Miguel Hernández en l’aplicació de “museu virtual” creada per la startup argentina i allotjada en IBM Cloud. Aquesta és la primera vegada que s’inclou poesia en la galeria d’aquest museu virtual, disponible en AppleStorey en GooglePlay, amb el que aquesta eina pot ser usada pels estudiants en els col·legis, per a acostar l’art a les persones quan no poden viatjar o per a mostrar totes les facetes de l’artista al turista que estiga visitant la ciutat natal del poeta.

La galeria de Miguel Hernándezha sigut construïda amb realitat augmentada, tecnologia d’Intel·ligència Artificial, Internet de les Coses i encriptació. Ofereix a l’usuari una reconstrucció virtual d’una selecció de poemes en diferents narratives 4.0: la realitat virtual, els portals immersius, la tecnologia 3D, la geolocalització i l’holografia. També inclou un mapa d’Orihuela amb punts d’interés per als visitants amb enclavaments vinculats a fragments de poemes.

“El núvol d’IBM permet als clients desenvolupar experiències innovadores i úniques de manera ràpida i a escala. El potencial del núvol és enorme i els nostres clients l’utilitzen per a tot, des de serveis financers fins a experiències artístiques com aquesta”, sosté Nicolás Saco, responsable d’Ecosistema en IBM Argentina, Paraguai i l’Uruguai.

El projecte ha rebut el suport de l’Ajuntament d’Orihuela, la Fundació Cultural Miguel Hernández i de la Càtedra Iberoamericana “Alejandro Roemmers” d’Indústries Culturals i Creatives de la Universitat Miguel Hernández. UXart ha treballat en conjunt amb les citades entitats oriolanes per a la creació de continguts en 360 graus, que permeten usar els portals immersius des de qualsevol lloc del món i conéixer els carrers, places, monuments, museus i barris de la ciutat del poeta, inclosos els murals pintats en el seu homenatge que poden contemplar-se en el popular Barri de San Isidro.

El regidor d’Indústria i Comerç de l’Ajuntament oriolà, Víctor Bernabéu, afirma que “la reconstrucció virtual de tots els racons de la ciutat aconseguirà que puguem conéixer, a més de la Ruta Hernandiana, tota l’oferta del nostre municipi. Ens sumem a aquesta iniciativa col·laborant amb l’aposta digital i intel·ligència artificial com correspon a una ciutat del present encaminada al futur”.

Per al director de la Fundació Cultural Miguel Hernández, Aitor L. Larrabide, “Gràcies a l’intens treball realitzat pels qui conformen UXart i IBM, un projecte innovador i inspirat en la passió i admiració pel gran poeta Miguel Hernández, les noves tecnologies faran possible que, des de qualsevol lloc del món, es conega i promocione la singularitat del Racó Hernandià, a Orihuela, palpitant centre de la poesia humana i universal de qui es va considerar “rossinyol de les dissorts” del seu poble, però també de les seues esperances”.

Per part seua, Juan José Sánchez Balaguer, codirector de la Càtedra Iberoamericana “Alejandro Roemmers” d’Indústries Culturals i Creatives (UMH), recorda que “Fa anys, la Fundació Cultural Miguel Hernández va iniciar una aposta per la convergència de cultura i les noves tecnologies. Amb aquesta iniciativa, Orihuela i el seu poeta es presenten en l’univers del núvol per a projectar-se a tothom de manera fàcil i accessible. I no oblidem que Miguel Hernández es considerava un lunicultor, tal com posa de manifest en el seu ´Perit en llunes´”.

EXPERIÈNCIA DE MUSEU VIRTUAL

A més de l’obra de Miguel Hernández, la startup UXart, dedicada a crear experiències d’art i intervenció urbana a través de la tecnologia, compte en el seu museu virtual amb l’obra de 16 artistes de l’Argentina, França i, a partir d’ara, Espanya. Per a gaudir d’aquestes obres, els usuaris poden visitar l’illa El Descans, en el delta de l’àrea metropolitana de Buenos Aires, i accedir a vídeos en 360é i obres d’art en 3D.

UXart Lab inclou portals interactius de realitat augmentada amb un mix d’artistes cinètics i permet l’accés a una experiència que es pot realitzar des de qualsevol lloc, en forma remota o en forma geolocalizada, en 18 ciutats. Així mateix, els usuaris poden interactuar amb diferents tipus de gràfics, codis o objectes, a través de vídeos, elements 3D o navegació web en realitat augmentada.

“L’aplicació que hem creat podrà continuar creixent i brindant informació al ciutadà mitjançant aquesta tecnologia geolocalizada, els poemes de Miguel Hernández i de la resta d’artistes es podran veure en totes les ciutats, agregant noves obres per a gaudir en tres dimensions”, comenta Felipe Durán, CEO de UXart.

UXart va triar a IBM perquè necessitava la confiabilitat, elasticitat i seguretat informàtica que ofereix el núvol d’IBM. Des d’abril de 2020, UXart forma part del programa “Startup with IBM”, que brinda accés a crèdits gratuïts en el núvol, així com suport comercial i tècnic de l’empresa. Com a part d’aquest programa, les “startups” que el necessiten poden sol·licitar el suport d’equips professionals per a ajudar-los a desenvolupar i iniciar el seu projecte.