El Servei de Cultura de la UA, a través de la plataforma InteractUA, coorganitza la V edició del certamen «Alacant Slam Poetry» amb l’objectiu de promoure el talent del alumnat en l’àmbit de la literatura, i també fer conèixer aquest nou format de pràctica poètica. Amb l’eslògan «No hi ha cabuda per l’oblit», aquesta edició del torneig poètic consta d’un esdeveniment mensual del desembre al maig, amb un total de sis cites: cinc trobades en les que s’enfrontaran set poetes, tres d’aquests estudiants de la UA, dels quals eixirà triat un guanyador per cada esdeveniment; i la trobada final que enfrontarà els cinc guanyadors de les sessions anteriors. Aquest format pretén, d’una banda, acostar la poesia al gran públic i, per un altre, oferir un espai d’exhibició als poetes de la província. Aquesta cinquena edició queda a càrrec de Vera Lebrón, en col·laboració amb Virginia Carrión, tècnic del Servei de Cultura de la UA, amb el suport d’Àgora i en connexió amb la federació.

Les organitzadores detallen que cada sessió comptarà a més amb un poeta convidat. El poeta Nelo Curti, amb el seu recital afterpoètic «Mecánica Ligera», va ser l’encarregat de donar el tret d’eixida del torneig, el passat 14 de desembre de 2023. La pròxima sessió tindrà lloc el dijous 25 de gener de 2024, a les 19 hores, a les instal·lacions del MUA. L’artista convidat d’aquesta sessió serà Alfonso Paso, guanyador d’anteriors edicions a Alacant i Múrcia, i subcampió d’Espanya. Les sessions següents es faran en diversos espais de la ciutat d’Alacant i s’anunciaran prèviament a cada esdeveniment. (Sessions següents: 29 de febrer, 21 de març, 25 d’abril, i la final el 23 de maig).

L’Slam Poetry és un format de recital competitiu que implica el públic i que té lloc a micròfon obert per a qualsevol tipus de poeta. Els participants o «slammers» disposen de tres minuts per a presentar textos d’autoria pròpia, només amb el cos i la veu, a una audiència que decideix el vencedor. Aquest caràcter interactiu, en què el públic n’és el jurat, és el tret diferencial d’un format que està inspirat en la boxa. A diferència de la Batalla de Galls pròpia del rap, explica l’organització, els slammers no s’enfronten directament ni es responen l’un a l’altre, sinó que es valora tant la qualitat del text com la interpretació individual de cadascun i, com a norma general, no improvisen els textos. Els textos poden ser recitats de memòria o llegits d’una llibreta o telèfon mòbil de suport, sempre que aquests no s’utilitzen com atrezzo durant la interpretació. Només hi ha tres regles: Els textos han de ser propis; no es permet utilitzar música, accessoris ni disfresses; i el temps límit de cada poema és de 3 minuts.

Històric de Poetry Slam Alacant

Poetry SlamAlacant ha celebrat cinc edicions (amb una edició de prova) i, des de l’any 2018, Ágora Reix promou i gestiona aquests esdeveniments en connexió amb la federació nacional i amb la xarxa europea i internacional d’eslam. En aquests anys, s’han dut a terme més d’una trentena d’esdeveniments en cafeteries d’Alacant, en locals com Clan Cabaret, en el Museu MACA o la Seu Universitària Ciutat d’Alacant.

Els finalistes de les competicions a Alacant han participat en competicions espanyoles (Alfonso Paso va participar en la final de Saragossa i va aconseguir el cinquè lloc), o Pablowski, que va aconseguir el títol de guanyador d’Espanya i va participar en la final europea a Roma on també va poder aconseguir ser el guanyador d’Europa. Aquest títol l’ha fet disputar la competició internacional que va tenir lloc al Brasil el mes d’octubre passat de 2023, on va quedar semifinalista en una competició que va tenir 40 poetes de tot el món. L’any passat, Alfonso Paso va tornar a guanyar la competició d’Alacant 2023, fet que el va portar al campionat nacional que es va disputar a Granada i on va quedar segon d’Espanya. Els organitzadors expliquen que «qualsevol projecte necessita créixer i, per això, decidim ampliar l’equip i connectar el projecte amb Cultura de la Universitat d’Alacant».

Inscripcions