La Universitat d’Alacant inaugura les Jornades de Literatura i Cinema Mexicans, que tindran lloc del 15 al 17 de novembre de la mà del Guanajuatour, cinema de Guanajuato per al món, un esdeveniment que porta a la UA una sèrie de conferències i projeccions organitzades pel CeMaB, el Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària, l’Aula de Cinema i Audiovisual del Servei de Cultura i la Fundació Paurides (Seu Universitària d’Elda). Destacats cineastes mexicans com Russel Álvarez, actor, guionista i director (Manojo de Hediondilla Films); Diana B. Ríos, productora; Alfonso Arias Martínez, arquitecte i dissenyador d’art; Jesús López Dritril i Roberto Salazar, fotògrafs i documentalistes (SinMiedo Films) seran els participants en aquestes activitats, que es realitzaran de manera presencial fins a completar l’aforament.
La jornada inaugural tindrà lloc en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (C/ Sant Ferran, 40) el dimecres 15 de novembre a les 18 hores, amb la conferència «Horror a la mexicana. Una revisión de los géneros de horror y terror desde la literatura universal hasta el cine mexicano de nuestros días», a càrrec de Russel Álvarez.
El dijous 16 de novembre, a les 16 hores, en les instal·lacions del CeMaB (Facultat de Filosofia i Lletres III) s’impartiran quatre conferències sota el títol global “El nudo de la memoria. Procesos interdisciplinarios en la construcción del documental cinematográfico ATOYAC: el agua que corre”. Hi intervindran el guionista i director Russel Álvarez amb la seua ponència “El cine documental como medio visibilización para víctimas del crimen de Estado: la memoria histórica y el rescate etno-musical”; l’arqueòloga forense i productora Diana B. Ríos, que parlarà de “El peritaje forense en contextos de desaparición forzada: recursos y formación de equipos para la investigación especializada en derechos humanos”; l’arquitecte i productor Alfonso Arias Martínez, que farà la xarrada “El diseño participativo aplicado a los procesos comunitarios: la arquitectura memorial como fuente de la inspiración para el diseño de arte y testimonios hechos pop up”; i els fotògrafs Jesús López i Roberto Salazar, els quals dissertaran sobre “La fotografía como almacenamiento de datos y recuerdos: el testimonio a través de la imagen, quedando en la posteridad en calidad de documentos históricos”.
Finalitzaran la jornades el divendres 17, a les 17.30 hores, en la Fundació Paurides (C/ Cardenal Cisneros, 1. Elda), amb la projecció de set curtmetratges d’Esperanza Distribución amb els quals se celebra el seu desè aniversari. Aquesta projecció forma part del Guanajuatour, cinema de Guanajuato per al món.
Programa
15 de novembre – 18 h – Seu Ciutat d’Alacant (c/ Sant Ferran, 40) – Conferència: “Horror a la mexicana. Una revisión de los géneros de horror y terror desde la literatura universal hasta el cine mexicano de nuestros días”, a càrrec de Rusell Álvarez (Manojo de Cine), cineasta, Premi Nacional de Disseny 2022, Mèxic.
16 de novembre – 16 h – CeMaB– “El nudo de la memoria. Procesos interdisciplinarios en la construcción del documental cinematográfico ATOYAC: el agua que corre”. Conferències a càrrec de Rusell Álvarez (Manojo de Cine), Diana B. Ríos (equip mexicà d’antropologia forense), Alfonso Arias Mtz (AM Arquitectura), Jesús López i Roberto Salazar (SinMiedo Films).
17 de novembre – 17.30 h – Seu Universitària d’Elda (Fundació Paurides) – Mostra de cinema guanajuatense (7 curtmetratges realitzats en l’Estat de Guanajuato).
Comentarios