El vestíbul de l’aulari II de la Universitat d’Alacant alberga, des del dilluns 25 de setembre i fins al pròxim 5 d’octubre, l’exposició «Punt i seguim. La vida pot més». La mostra, coordinada pel Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la UA i creada per la Comissió Episcopal de Migracions, pretén conscienciar sobre el tràfic de persones.

El recorregut expositiu està integrat per 40 fotografies que retraten persones que han sobreviscut al tràfic d’éssers humans i que presten el seu testimoni per a visibilitzar una realitat del tràfic, generalment, per a l’exercici de la prostitució. Les imatges i veus que componen aquesta exposició es van prendre a Madrid «en centres de dones que treballen amb persones supervivents del tràfic» i està estructurada en tres blocs: el drama de les víctimes, la indiferència de la societat i l’esperança.

Per a completar el contingut d’aquesta exposició, la UA ha organitzat la xarrada «La trata: esclavitud del siglo XXI», que impartirà la professora Honorífica de la UA María José Escartín Caparrós en la sala d’actes de l’aulari II, el dilluns 25 de setembre, a les 12 hores. Al final de la xarrada tindrà lloc la inauguració oficial de la mostra, a les 13.30 hores.

«Punt i seguim. La vida pot més» és una exposició itinerant de fotografies constituïda com a projecte de sensibilització, realitzada per a donar visibilitat a aquesta esclavitud del segle XXI. El tràfic d’éssers humans és un fenomen invisibilitzat per a la ciutadania. Combatre-la no és fàcil ja que la detecció i la identificació d’aquesta és complexa. És per això, que aquest projecte fotogràfic pretén visibilitzar i sensibilitzar sobre la situació d’abús i explotació de persones. És necessari conèixer per a poder mirar i mostrar, per això aquest projecte ha requerit d’un acostament a persones i institucions involucrades en accions contra la tracta i en projectes d’atenció social a les víctimes. Aquest acostament ha permès conjuntament construir un relat en imatges, i fer partícips i protagonistes a les víctimes a través de les imatges i de les seues paraules pròpies plasmades en les frases que acompanyen cada fotografia.

L’autor de les fotos és Fernando Mármol Hueso i s’ha comptat amb la participació de projectes d’atenció i acompanyament d’entitats que treballen en aquest àmbit des de fa anys: Adoratrices, Oblatas i Villa Teresita a Espanya. Les frases que apareixen al costat de les fotos també han sigut arreplegades dels testimoniatges de les víctimes. Els noms que apareixen al costat de les frases són ficticis per a preservar la identitat de les persones.

L’exposició ha sigut realitzada i promoguda pel Secretariat de la Comissió Episcopal de Migracions a través de la Secció de Tràfic de Persones, en la qual participa el Grup Eclesial contra el Tràfic de la Diòcesi d’Oriola-Alacant.