La Universitat d’Alacant ha publicat una investigació que recopila les històries d’onze dones gitanes que viuen la seua gitanitat (romipen) a l’Espanya de l’inici de la tercera dècada del segle XXI, un treball promogut per la Càtedra de Cultura Gitana de la Universitat d’Alacant.
De abuelas a nietas arreplega els relats de la vida d’onze dones gitanes de diferents edats i trajectòries que han narrat a través d’entrevistes aspectes importants de les seues vides, la superació de la discriminació i la seua manera d’afrontar-la, les seues experiències i els seus ensenyaments i aprenentatges.
D’aquesta manera, aquest treball, la coordinació del qual va ser encarregada a la professora Purificación Heras González, tracta aspectes de les vides d’Elvira Amador Diaz, d’Alexandrina de Fonseca, de Mariluz Moreno Aguilera, d’Amparo Escudero Escudero, de Pilar Fernández Amador, de Triana Borrull, de Maleni Borrull, de Joaquina González Gómez, de María Muñoz Díaz, de Josefa García Cortés «Fica» i de Mercedes Santiago Lozano. Aquestes dones, segons la directora de la càtedra, Clarisa Ramos Feijóo, «constitueixen, cadascuna, un exemple de resiliència i que hi ha molts perfils de dones gitanes, cadascuna responent des del text al seu context».
Són dones que resideixen a la Comunitat Valenciana, amb edats compreses entre els 21 i els 86 anys. En les entrevistes tracten aspectes vitals, com la formació, el treball, l’activisme, la importància de la família i què és ser gitanes per a elles. L’obra mostra com viu cadascuna el feminisme gitano des del seu romipen que constitueix la identitat del Poble Gitano.
En aquest sentit, Ramos Feijóo indica que l’objectiu ha sigut «arreplegar algunes històries pròximes a través de les quals homenatjar a totes les dones perquè ser referent no implica ser famosa, ser referent parla de la importància de construir, d’avançar i de ser una font d’inspiració i suport per a altres dones gitanes».
Així doncs, segons afig, «en aquestes històries trobem referents que s’han compromès amb la igualtat de gènere, la inclusió, el respecte a la diversitat i la promoció dels drets humans, com també el seu important paper, que ha contribuït i contribueix a l’apoderament i el benestar de les dones gitanes i també de les no gitanes, en les seues comunitats i en la societat en general».
Comentarios