Treballar la inclusió social a través de l’Art és l’objectiu del Projecte europeu que comença i en què participa la Universitat d’Alacant, representada per l’Àrea de Projectes Arquitectònics.

«La inclusió social i el benestar a través de les Arts i les Pràctiques Interdisciplinàries» (SWAIP) es posa en marxa amb la finalitat de desenvolupar plans d’estudi per a un programa d’estudis, que capacitarà artistes i treballadors de la salut amb antecedents en arts per a treballar amb inclusió social en els seus projectes artístics.

El projecte, inclòs en el Programa Erasmus +, està dotat amb 204.855 € i té una durada de dos anys. La primera reunió serà a la ciutat islandesa de Reykjavík. Els participants del projecte, en col·laboració, són les universitats d’Alacant, la Iceland University of the Arts, que és la Universitat coordinadora, la University of Porto, la University of Hertfordshire, l’Academy of Fine Arts in Munich, la Metropolia University of Applied Sciences in Helsinki, i l’Association Européenne des Conservatoires (AEC), Académies de Musique et Musikhochschule.

El projecte està plantejat per a treballar amb la inclusió de minories socials a través de l’art, explica Javier Sánchez Merina, professor de Projectes Arquitectònics a la UA, i autor de la investigació sobre Arquitectura Terapèutica contra l’Alzheimer, treball que la UA aporta per a aquest estudi.

En els dos anys següents s’establiran reunions en les diferents universitats participants en el projecte, s’hi faran tallers amb artistes i col·lectius amb problemes d’exclusió social. A la primavera del 2019 els participants de SWAIP vindran a Alacant. L’objectiu és presentar les habilitats de l’art per a fer connexions, facilitar el benestar, l’apoderament i enfortir l’autoconfiança.

Els dos casos sobre els quals se centrarà de forma específica el projecte són les persones que pateixen la malaltia d’Alzheimer i els joves en risc d’abandó escolar.

Es posarà l’accent en la formació flexible i la sensibilitat dels artistes, capaços de relacionar idees proposades i trobar nous rols en la societat en canvi constant.

 

El desenvolupament de SWAIP

El projecte consta de diverses activitats durant un període de dos anys, i ofereix una comunitat d’aprenentatge col·laboratiu per a totes les disciplines artístiques, amb la participació activa d’acadèmics i estudiants en el camp de les arts i la teràpia, i especialistes en atenció mèdica. Per a això, es faran dos programes intensius i un seminari de desenvolupament personal, centrat a arribar a les persones que pateixen la malaltia d’Alzheimer i als joves en risc d’abandó escolar.

Del treball desenvolupat pel grup resultaran els plans d’estudis per a un programa d’estudi que proveïsca artistes i treballadors de l’àmbit de la salut amb coneixements d’art, amb oportunitats per a formar i treballar en un ambient professional, i presentar enfocaments d’aprenentatge interdisciplinari creatiu.