«¿Todo es química?», «Una ingeniera en la cocina», «Joan Fuster i el Diccionari per a ociosos», «Cómo fomentar la creatividad», «Acoso escolar y ciberacoso» o «Reciclaje de material de escritura» són alguns dels títols de les sessions que comprèn el programa d’activitats de divulgació científica de la Universitat d’Alacant (UA) «La UA va al col·le». En total, actualment s’ofereixen 245 propostes a la disposició de centres educatius de primària, secundaria, batxillerat, FP i similars i a entitats i institucions sense ànim de lucre que tinguen entre els seus objectius contribuir a una societat més ben formada i informada.
Impulsat pel Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, «La UA va al col·le» ofereix experiments, tallers, xarrades i conferències, entre altres formats, de la mà de 126 docents i investigadors al voltant de 40 departaments de tots els centres de la UA. Les propostes, que poden sol·licitar-se des d’avui mateix, estan dissenyades tant per a joves com per a la societat general amb l’objectiu de difondre i acostar la investigació que es genera en la universitat.
La Universitat d’Alacant va iniciar aquest projecte l’any 2022 per a promoure l’alfabetització científica entre escolars i joves no universitaris de municipis de la província, com també per a fomentar la cultura científica, tecnològica i de la innovació en la societat. Només l’any passat, el 2023, gairebé 120 entitats com col·legis, instituts, ajuntaments i associacions de municipis d’Alcoi, Alacant, Asp, Banyeres de Mariola, Benidorm, Benilloba, Biar, el Campello, Cocentaina, Dénia, Dolores, Elx, Elda, Fageca, Finestrat, Ibi, Monòver, Muro, Novelda, la Nucia, Onil, Oriola, Pedreguer, Petrer, Quatretondeta, la Romana, Sant Joan d’Alacant, Sant Miquel de les Salines, Sant Vicent del Raspeig, Santa Pola, Teulada, Torrevella, la Vila Joiosa i Villena van sol·licitar més de 450 activitats de divulgació científica oferides en el programa «La UA va al col·le» a les quals van assistir 7.300 persones.
Amb cada nova edició, aquest programa ha anat consolidant-se i ha augmentat la seua taxa d’èxit. De fet, tal com demostren les xifres, quasi ha duplicat l’oferta d’activitats en poc més d’un any, ja que en 2024 reuneix 245 activitats enfront de les 143 de 2023. A més, el nombre d’investigadors de la UA que ha decidit formar part de «La UA va al col·le» ha augmentat de 78 el 2023 a 126 el 2024.
«Des del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica volem agrair la gran acceptació que està tenint aquesta acció tant en la societat general com entre el personal investigador de la UA, que fa un gran esforç per portar part del seu treball als diferents municipis de la província d’Alacant», assenyala la vicerectora de l’àrea, María Jesús Pastor Llorca.
Sobre les valoracions arreplegades després de cada activitat, la vicerectora indica que «les reaccions tan positives del 100% del personal investigador participant, com també dels centres i municipis sol·licitants, ratifiquen l’encert d’haver posat en marxa aquest projecte i ens anima a seguir amb cada nova edició anual».
Zones rurals
Des del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA destaquen l’augment de sol·licituds de petits ajuntaments de zones rurals, «que han comunicat l’agraïment perquè és una oportunitat que professorat universitari s’acoste a aquests municipis per a donar a conèixer, de manera distesa i amb llenguatge accessible, però rigorós, temàtiques d’interès per a les poblacions com l’assetjament escolar i el ciberassetjament, la diversitat i violència de gènere, la desinformació i fake news, els incendis forestals o el canvi climàtic», entre d’altres.
El programa «La UA va al col·le» forma part del Pla anual d’UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) i compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri de Ciència i Innovació. A més, s’inclou en el projecte europeu «Science Goes To School» (Science GTS) finançat per la Comissió Europea a través del programa Horizon MSCA and Citizens i en el qual participen una desena d’universitats i entitats representatives de la investigació i la divulgació científica de la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia.
Comentarios