La Universitat d’Alacant ha presentat avui en roda de premsa la seua programació d’arts escèniques ACUA per als mesos d’octubre a desembre del 2020, integrada per deu propostes culturals de teatre, música, dansa i circ, entre les quals es troben les cinc estrenes dels espectacles anuals de les Aules de Teatre, Dansa i Música que van haver de ser posposades per les restriccions sanitàries. Així ho ha detallat en la seua intervenció Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esport i Llengües, qui ha estat acompanyat en la presentació pel director del Servei de Cultura, Faust Ripoll.
Cortés ha volgut destacar el treball desenvolupat pel personal del Vicerectorat «durant aquests mesos complicats en què hem hagut de reinventar-nos i adaptar-nos a les noves circumstàncies de no presencialitat». En aquest sentit, Cortés ha aportat algunes dades d’interès del que ha suposat l’aposta per incrementar l’activitat en línia de Cultura en la UA: «Des de l’inici del confinament hem llançat portals dins de la nostra revista cultural VEU: UACulturaOnline, UAllenguesonline, ualudotecaonline, uaesportonline, territoriUA que han suposat de mitjana entre un 30% i un 40% més de visites que en el mateix període de l’any passat. D’altra banda, s’ha dut a terme una forta aposta pel contingut audiovisual amb 65 vídeos produïts per a Youtube, i altres exclusius per a xarxes socials, als quals s’uneixen 40 més d’esports. Gràcies a aquesta aposta, les visualitzacions en Youtube respecte de l’any passat 2019 han augmentat un 50%, i han arribat a més de 38.000 visualitzacions en el que va d’any. El nombre de subscriptors en xarxes ha augmentat de manera variable des d’un 5% en Facebook a un 30% en Youtube i un 20% en Instagram». El MUA ha aconseguit un gran nombre de visites a les exposicions en línia, aconseguint 1.300 visites tan sols en el mes de juliol passat. Així mateix, els seguidors i les interactuacions en les xarxes socials del Museu també s’han incrementat considerablement i destaquen les dades d’Instagram, que han passat de 700 a 1.032, «una dada d’un interès especial per a nosaltres ja que és una xarxa seguida especialment per un rang de públic jove, estratègic per a Cultura en la UA per la nostra missió formativa».
Després d’oferir les dades de la activitat en línia dels últims mesos, Cortés ha volgut destacar que «en aquesta nova programació que avui presentem continuem amb l’aposta de la UA per a potenciar la col·laboració institucional amb altres entitats i, en aquest primer trimestre, col·laborem amb el Festival Juno a la Tardor, (Les Bruxas de Macbeth a càrrec de la companyia Centre TNT/Talaia, el 14 d’octubre); el Festival Circarte («Fuego Salvaje», el 21 d’octubre a càrrec de Piensa en Wilbur–Circo, espectacle acrobàcia i humor); i la Muestra de Teatro Español de Autores Contemporáneos (Delirium, a càrrec de la companyia valenciana Teatro del Contrahecho, l’11 de novembre)..
El director de Cultura, Faust Ripoll, ha detallat el contingut de la nova programació ACUA, que es desenvoluparà per complet al Paranimf de la UA, per a assegurar les distàncies, la capacitat i el compliment de tota la normativa sanitària, per a oferir «Cultura segura». A més de les tres cites fruit de la col·laboració institucional detallades pel vicerector, Ripoll ha destacat dues propostes més de producció externa incloses en el programa: l’espectacle de dansa Neanderthal, a càrrec de David Vento Dancetheatre (18 de novembre), Premi FETEN 2020 al millor espectacle de nit; i Margarida, interpretada per Las Libélulas Teatro (el 24 de novembre), en commemoració del Dia contra la Violència de Gènere (25N). Ripoll ha volgut subratllar especialment l’apartat de Producció Pròpia, que comptarà amb les cinc estrenes de les Aules de Dansa, Teatre i Música de la UA, ajornades el maig passat per la crisi sanitària i amb noves propostes expositives. Totes les estrenes seran al Paranimf a les 20 hores, gratuïtes amb invitació (imprescindible per al control de la capacitat i les mesures de seguretat sanitària).
Les estrenes
El dijous 16 d’octubre, a les 20 hores, l’Aula de Teatre pujarà a l’escenari del Paranimf per a representar Medea, un treball del grup de teatre clàssic de l’Aula, amb versió en valencià, dirigida per Xiomara Wander-Berghe. L’obra és una versió d’Andrés Lima sobre textos de Sèneca. L’obra ofereix una nova visió sobre una textualitat travessada per la foscor i el desemparament d’una dona que rebutja la compassió aliena i, sobretot, l’autocompassió. Una experiència que convida a submergir-se en l’univers d’un ésser humà que ha travessat el llindar del dolor i la desesperança. La segona estrena de l’Aula de Teatre arribarà el divendres 23 d’octubre, també a les 20 hores, amb Un bell cadàver, versió en valencià dirigida per Iván Jiménez, en la qual es tracta com afecta la mort als estudiants universitaris. És una creació col·lectiva basada en 4.48 Psicosis, l’obra pòstuma d’una de les autores contemporànies més representades i reconegudes internacionalment, Sarah Kane. En un institut, que podria ser qualsevol, és complicat fer arrels. L’estrès, l’ansietat, la por de decebre, les inseguretats… no permeten parar per a reflexionar sobre el que els envolta. Sobre el que els passa endins. El dimecres 28 d’octubre (20 hores) serà el torn de l’Aula de Dansa Contemporània de la UA, que posarà sobre les taules El festí de les bèsties, que, per a aquesta estrena, compta amb la participació especial de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant. Segons el director, Carlos Peñalver, estem davant d’un espectacle que promet traslladar el públic assistent a una època barroca, a manera de «gran vals» de nobles en la cort. «És una cosa molt festivalera i elegant». Estan dansant els uns amb els altres i arriben a un punt de separar la racionalitat per a anar-se’n més a l’espiritualitat, a la màxima plenitud, a la recerca de les sensacions. Hi ha salts, accions físiques entre ells i un vestuari molt treballat. Senyorial però també atrevit, molt animal. Un barroc molt contemporani.
Novembre començarà amb la quarta de les estrenes, el dia 4 a les 19 hores, amb l’Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA i la proposta Gente que habla sola. Dirigida per Begoña Tenés, aquesta obra està basada en un text del dramaturg alacantí Juan Luís Mira. «El paisatge urbà s’ha omplit, a poc a poc, de gent que parla sola. Realment no parla sola. Presumiblement parla amb algú, però el telèfon pel qual parla s’ha tornat cada vegada més invisible. Així que fa l’efecte que els nostres carrers s’han convertit en un enorme corredor de psiquiàtric. Gent que parla sola mostra la soledat que s’amaga darrere d’aquest aparent excés de comunicació que ens envolta«. I finalitzaran les estrenes amb l’Aula de Música i el Concert d’hivern de la Coral UA, el dimecres 2 de desembre a les 20 hores, amb un programa format per grans temes de la història de la música, on no faltaran nadales populars, sota la direcció de Shlomo Rodríguez.
Exposicions
El MUA reprèn en la seua programació les exposicions presencials, amb diverses propostes expositives tant al MUA com en diverses sales del Campus, com la Sala Aifos o Trànsit. Algunes d’aquestes exposicions ja estan en marxa i es van obrir al públic les passades setmanes.
Al MUA
Temps d’Art. Cátedra Antoni Miró de Arte Contemporáneo UA. Del 25 de septiembre al 15 de noviembre
Residencias Plus. Del 18 de septiembre la 18 de octubre
CORPOGRAFÍAS. El cuerpo en la colección del MUA. Del 24 de septiembre al 31 de julio de 2021
Tándem Mupia. Del 17 de septiembre al 18 de octubre
Vidas Transformadas. Hasta el 31 de diciembre
«Retratos. Antología José Cerezo»
A la Sala Trànsit. Aulario II
Humor Social. La tierra: un planeta sin plan B. del 23 de septiembre al 8 de octubre
A la Sala Aifos
“Chat with Félix. Un diálogo fotográfico a través del tiempo” que podrá visitarse hasta el 10 de noviembre.
Comentarios