Amb l’objectiu de posar en valor la ciència mediterrània, la Universitat d’Alacant presenta un ampli programa d’activitats entorn de la Nit Mediterrània de les Investigadores. Entre el 23 al 27 de novembre de 2020, a través de la web Mednight 2020, investigadores, investigadors i estudiants de la UA ofereixen, en format en línia, diverses accions per a fer conèixer i acostar a la societat aspectes relacionats amb la ciència i la tecnologia. Tot seguit en detallem la programació.
Rutes
“Botànica al campus de la UA”, visita pel campus de la Universitat d’Alacant per a conèixer la seua biodiversitat. En format vídeo, investigadores i investigadors del Grup de Botànica i Conservació Vegetal i estudiants de Botànica la UA mostraran algunes de les espècies de les Gimnospermes, el grup més antic de plantes amb llavors i del qual hi ha una bona representació en els jardins de la UA. El campus de Sant Vicent del Raspeig acull més de 300 espècies cultivades a les zones enjardinades, una gran oportunitat d’aprenentatge tant per al col·lectiu universitari, com perquè de la societat en general en gaudisca.
«GeoAlacant: geologia a la ciutat», recorregut virtual per a conèixer els secrets geològics de la ciutat d’Alacant. En col·laboració amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, el Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la UA presenta una ruta que començarà al castell de Santa Bàrbara, transcorrerà pel parc de l’Ereta, els vessants del tossal del Benacantil, la plaça de l’Església de Santa María, el passeig de l’Esplanada i acabarà a la platja del Postiguet. Durant aquest recorregut en línia, professorat i estudiants de la UA explicaran el patrimoni geològic d’Alacant amb un enfocament científic i divulgatiu.
Jocs en línia
Entre el 23 al 27 de novembre, es podrà participar en el joc «Salvem els nostres cultius» (Projecte MUSA). Investigadores del Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals i del Laboratori de Fitopatologia de la UA posen a prova amb preguntes i respostes les darreres tècniques que s’utilitzen en el control biològic de plagues.
El divendres 27 de novembre, de 17 a 19.30 hores, tindrà lloc un «joc d’escapada robòtic» a càrrec del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació. El joc es realitzarà en dos grups utilitzant la plataforma Google Meet, i consistirà a resoldre un seguit de proves relacionades amb la programació i la robòtica per a anar trobant pistes o contrasenyes que permetran accedir a la fase següent amb la finalitat d’acabar el recorregut en el menor temps possible.
Inscripció joc d’escapada
El “joc d’escapada robòtic” requereix inscripció prèvia a través de l’enllaç següent .Dissenyat per a joves de 10 i 16 anys, els participants hauran de tenir ordinador amb connexió a Internet per a poder participar. La capacitat de l’activitat és de vint participants per grup (40 places en total).
Tallers i xarrades
A través de peces de vídeo, investigadores, investigadors i estudiants de diferents àrees de coneixement de la UA donaran resposta a aspectes científics del dia a dia i mostraran alguns dels resultats dels seus projectes d’investigació. En concret, s’abordaran temàtiques com la ciència del pa; de la terra al plat: l’origen i la transformació dels aliments; dificultats del bilingüisme en futbolistes africans del Mediterrani; Arqueocampus: arqueologia amb les portes obertes; obtenció d’aigua potable a partir d’aigua salada; arquitectura per a l’arc de Sant Martí; terra i cultura de l’arròs: l’oferta culinària i gastronòmica de les comarques alacantines; per què hi ha midó en el meu pernil?; què passaria si un lleó parlara? El projecte GestINF; quant saps de medicaments?; la performativitat de l’assertivitat; geometria de les bambolles i pel·lícules de sabó, i la vulnerabilitat sísmica d’edificis en altura de la costa d’Alacant.
Observació astronòmica
Observació remota dirigida a tota la comunitat universitària i societat en general a càrrec del Grup d’Investigació d’Astronomia i Astrofísica de la UA. Durant l’emissió es podrà observar la Lluna, Júpiter i Saturn, així com fer un reconeixement del cel amb càmeres all-sky. A més de mostrar les tècniques observacionals astronòmiques i l’obtenció de la magnitud límit estel·lar, es pretén conscienciar dels problemes derivats de la contaminació lumínica, en general, i com afecten l’astronomia, en particular. L’activitat està subjecta a les condicions meteorològiques del moment.
Participació
A partir del pròxim dilluns 23 de novembre de 2020, els enllaços d’accés a les diferents activitats estaran disponible en la aquesta web.
Les activitats organitzades per la Universitat d’Alacant compten amb el suport de la Fundació per a la Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació; la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, a través de la Fundació de la CV per al Foment d’Estudis Superiors (FFES); i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant.
Consorci Mednight 2020
La Mednight 2020 naix com a fruit de la col·laboració d’un consorci de dotze entitats: Universitat d’Alacant, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat de Múrcia, Universitat Politècnica de Cartagena, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat Jaume I, Fundació Fisabio, Fundació Sèneca – Agència de Ciència i Tecnologia de la Regió de Múrcia, INCLIVA i el Consell Superior d’Investigacions Científiques, amb la coordinació d’El Caleidoscopio. La Nit Mediterrània de les Investigadores (Mednight) és un esdeveniment associat a la iniciativa Nit Europea dels Investigadors de la Unió Europea, finançada per les accions Marie Sktodowska-Curie, amb identificador de convocatòria: H2020-MSCA-NIGHT-2020.
Antecedents
Des del 2018, la Universitat d’Alacant participa en les accions relacionades amb la Nit Europea dels Investigadors a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i). UA Divulga compta amb l’aval de la Fundació Espanyola de la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
En edicions anteriors, en format presencial, l’esdeveniment ha aconseguit un èxit de participació d’unes 5.000 persones de totes les edats. En una enquesta aleatòria realitzada durant l’edició de 2019 a assistents a l’esdeveniment, la valoració general que es va fer d’aquesta acció va ser d’un 9,05 sobre 10.
Comentarios