Sota el nom de ‘Oficis Vells, Oficis Nous’ es presenta la huitena Setmana Cultural l’Alfàs amb Història, dedicada enguany analitzar l’evolució dels oficis tradicionals a l’Alfàs del Pi. Una iniciativa de les regidories de Cultura i Patrimoni, que es desenvoluparà del 12 al 16 d’abril en el Espai Cultural Escoles Velles, la Casa de Cultura i la plaça Major.
La programació inclou interessants activitats, entre les quals destaca l’estrena de ‘Els Ulls dels Paraules. Oficis’, un documental en el qual es recullen una trentena de testimoniatges de majors del municipi. “Gràcies als records dels majors podem conéixer oficis ja perduts, com les pedreres d’algeps o el filet, la irrupció del turisme, l’arribada dels primers residents estrangers, el treball de les dones dins i fora de casa i l’evolució d’oficis que encara hui continuen”, ha explicat Mayte García, regidora de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi.
Amb aquesta iniciativa, que desenvolupen conjuntament els departaments de Patrimoni i Audiovisuals de l’Ajuntament de l’Alfàs, es posen en valor les experiències de les persones majors com a testimoniatges d’unes vides ja desaparegudes i es conserva la memòria col·lectiva del municipi.
L’estrena tindrà lloc el dimarts 16 d’abril, dia en què es commemora la constitució de l’Alfàs del Pi com a municipi, després d’independitzar-se de la Baronia de Polop. Serà a les 20.00 hores, a l’auditori de la Casa de Cultura.
Aqueix mateix dia, a les 11 del matí, se celebrarà l’acte institucional de commemoració de la independència de l’Alfàs. Està previst que els alumnes de 4t de Primària del CEIP Vés-los e Vents enterren sota el nou pi que presideix la plaça Major una càpsula del temps. Aquest és el seté arbre en la història de l’Alfàs.
Segons l’historiador alacantí Figueras Pacheco, el primer pi es va plantar en 1786, quan el poble era encara un xicotet llogaret dependent de Polop. Des del segle XVIII fins a l’actualitat s’han col·locat diversos arbres perquè, a pesar que es cuidaven amb cura, s’anaven assecant i cada 60 o 70 anys era necessari reposar-los.
Aquest arbre té una important càrrega simbòlica per al municipi, ja que en independitzar-se l’Alfàs de la Baronia de Polop, passa a denominar-se l’Alfàs del Pi, en referència al pi plantat en el segle XVIII en la plaça del poble.
La VIII Setmana Cultura l’Alfàs amb Història arrancarà el divendres 12 amb la inauguració de l’exposició ‘Oficis Vells, Oficis Nous’ que realitza, a través de panells i peces, un recorregut pels oficis tradicionals de l’Alfàs reflectint la revolució que va suposar per a la societat alfasina l’arribada del turisme en els anys 60. “Va generar una nova realitat, amb la incorporació de la dona al mercat laboral i l’arribada de població immigrant d’altres regions d’Espanya”, ha assenyalat la regidora.
La inauguració tindrà a les 20.00 hores, en el Espai Cultural Escoles Velles i, en el mateix acte, es retrà homenatge a Lola Ferrándiz, Isabel Berenguer, Ángel Mas i Paco Torrecillas amb el lliurament del Premi L’Alfàs 2019. Segons ha explicat García, “enguany dedicat als oficis, el guardó recau en dues perruqueres i dos barbers amb diverses dècades d’experiència a la seua esquena, ja que van començar a exercir entre els anys 60 i 70 i encara continuen en actiu”.
El Premi L’Alfàs s’entrega cada any durant la celebració de la Setmana Cultural l’Alfàs amb Història, creada per a commemorar la segregació de la Baronia de Polop i el naixement del nou municipi de l’Alfàs del Pi, fet que va tindre lloc el 16 d’abril de 1836. Entre els premiats en edicions anteriors es troben el Club Noruec, la Societat Musical La Lira, l’Associació de Mestresses de casa de l’Alfàs, Concha Devesa, la família Mendoza, Vicenta Devesa, la família Pérez Iborra, José Soler i els fundadors del Festival de Cinema de l’Alfàs.
La setmana cultural continuarà el dissabte 13 amb una sèrie de tallers familiars sobre oficis tradicionals en el Espai Cultural Escoles Velles, d’11 a 14 hores. En concret, els tallers giraran entorn de la terrisseria, l’espart, la ceràmica, les danses tradicionals i l’art. Es tracta d’activitats gratuïtes per a les quals no es requereix inscripció prèvia.
A la vesprada, a les 20.00 hores, l’auditori de la Casa de Cultura acollirà un concert del pianista italià Andrea Turini, en el qual interpretarà ‘Les variacions Goldberg’ de Johann Sebastian Bach. Activitat organitzada en col·laboració amb la Societat de Concerts de Música Clàssica de l’Alfàs. L’entrada -10 euros per als no associats- pot adquirir-se en taquilla una hora abans del concert.
El dilluns 15, en el Espai Cultural Escoles Velles tindrà lloc una taula redona i col·loqui sobre l’evolució dels oficis tradicionals de l’Alfàs. Serà a les 20.00 hores.
Finalment, el dilluns 16, la plaça Major acollirà la celebració d’un acte commemoratiu en el qual participaran alumnes de 4t de Primària del CEIP Vés-los e Vents, encarregats d’enterrar una càpsula del temps sota el nou pi. A la vesprada, s’estrenarà el documental ‘Els Ulls dels Paraules. Oficis’, un projecte de conservació del patrimoni immaterial i de registre de fonts orals que permet conéixer les experiències i les històries de vida de persones majors de l’Alfàs.
La Setmana Cultural l’Alfàs amb Història naix en 2012 per a posar en valor els diferents aspectes històrics, sociològics, econòmics i culturals relacionats amb el passat del municipi. En edicions anteriors, aquestes jornades han girat entorn d’aspectes com el pi de la plaça Major, el far de l’Albir, els records escolars dels alfasinos, el Santíssim Crist del Bon Encert, el Reg Major de l’Alfàs i Benidorm, la cuina tradicional del municipi o el Festival de Cinema.
Comentarios