Protegir, consolidar, investigar i posada en valor per ser visitables són els objectius de l’ambiciós pla d’actuació que acaba de començar en els dos jaciments arqueològics de la Fonteta, un d’època colonial fenícia (segles VIII-VI a.C) i un altre, la Rábita Califal (segles IX-XI). La inversió supera els 700.000 euros i els treballs de perllongaran durant els propers dotze mesos. Així ho explica la regidora de Patrimoni Històric Pilar Gai després d’una visita a la zona històrica juntament amb el conservador municipal Francisco J. Parres.
“Es tracta per les seues característiques de dos jaciments únics en tot el Mediterrani tant pel seu optimo estat de conservació en romandre durant segles protegits per les dunes i per la singularitat de les seues restes, un complex de mesquites i una ciutat emmurallada fenícia que es calcula pot tenir unes 10 hectàrees” indica la regidora de Patrimoni Històric.
L’actuació està finançada per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, que va adjudicar els treballs a l’empresa Lorquimur SL. Eliminació de mala herba, excavacions arqueològiques, consolidació i restauració, i la comunicació de les restes excavades són en línies generals el pla de l’actuació. Tot això aplicant una metodologia arqueològica i amb l’objectiu final de posar en valor i que pugui ser visitable aquest enclavament històric d’acord amb les previsions i contingut del pla director per a la conservació i posada en valor dels jaciments
En aquest sentit Pilar Gai destaca que l’espai arqueològic podrà ser visitat de forma guiada íntegrament una vegada finalitza l’actuació. Especialment, afegeix, les restes islàmiques, un complex religiós que compta amb 24 mesquites o cel·les oratorio.
En aquest punt es crearan espais coberts i murs de maçoneria es recrecerán. De manera especial una mesquita-cel·la oratorio serà reconstruïda mitjançant un alçat amb sistema de suports que no recolza sobre els murs originals para i evitar que produeixin danys. “És una solució nova i que el seu objectiu és recuperar l’ambient que es donava a l’interior d’aquest lloc de recolliment, perquè els visitants puguin traslladar-se a l’època islàmica i experimentar noves sensacions” subratlla Pilar Gai
El conjunt arquitectònic-arqueològic presenta actualment tres grans sectors excavats i separats entre si . El corresponent а la Rábita Califal у els dos pertanyents а la fase d’ocupació d’època fenícia, L’actuació permetrà que s’interconnectin entre si ja que actualment estan separats per dunes.
La regidora va voler destacar que els tres únics jaciments d’època fenícia descoberts fins al moment a la Comunitat Valenciana se situen a Guardamar, concretament en la Fonteta, al castell i en el Cabezo de l’Estany.
La raó, explica Joaquín J. Parres, aprofitar les condicions naturals per a l’ús portuari i l’explotació de recursos marins, especialment les salines, doncs la sal va haver de constituir un recurs de gran importància per a l’ocupació fenícia del territori. També com a punts d’intercanvi comercial amb les poblacions indígenas.
Comentarios