L’Ajuntament d’Alacant ha instal·lat en el Mercat Central amb motiu del seu Centenari una exposició fotogràfica per a acostar la seua història a través d’una selecció de 35 fotos de l’Arxiu Municipal, i ha muntat la maqueta que recrea l’estat en el qual va quedar el Mercat de proveïments després del bombardeig del 25 de maig de 1938. Aquestes dues mostres es poden visitar en la zona baixa del Mercat Central fins al 12 de novembre.
La regidora de Mercats, Lidia López, ha explicat que “l’exposició de fotos se situa en l’entrada del Mercat Central, i dona l’oportunitat a tots els visitants i alacantins de conéixer cent anys d’història del nostre Mercat, per això convide a tota la ciutadania a acostar-se i visitar la mostra del passat que rememora moments molt importants de la ciutat”.
A més, López ha destacat que “un dels esdeveniments patits dins dels 100 anys de vida del nostre Mercat Central que més ha marcat als alacantins va ser el succeït el 25 de maig de 1938, per això, amb motiu del Centenari, la maqueta que representa aquest episodi l’hem traslladada des de la seua ubicació habitual a la Casa de Màquines als baixos del mercat perquè comerciants, usuaris i visitants del Mercat Central la puguen visitar”.

Exposició fotogràfica «100 anys del Mercat Central”
L’exposició fotogràfica consta d’una selecció de 35 imatges antigues de l’Arxiu Municipal, distribuïdes en huit panells que s’exhibeixen en la primera planta al costat de l’entrada principal del Mercat Central. En elles, es pot veure l’Antic mercat del Moll, la futura plaça de la Porta de la Mar, interiors i exteriors de llocs de carn, peix, salaons i de fruites i verdures, amb la seua millora en els anys huitanta per a donar millor servei a la ciutadania.
De la mateixa manera, les imatges, rememoren la construcció del Mercat de proveïments, on es va posar la primera pedra l’11 de febrer de 1911, aprofitant la visita del rei Alfons XIII a Alacant.

Maqueta Bombardeig del Mercat Central 25 Maig 1938
L’Ajuntament també ha instal·lat la maqueta que José María Ruiz de Calvijo va presentar a la ciutat en 2018, amb motiu del 80 aniversari del bombardeig del mercat, i que reprodueix l’estat en què va quedar la plaça, en aquells dies una llotja de verdures coberta amb unes estructures metàl·liques, juntament amb les restes de les mercaderies i les víctimes del bombardeig.
La maqueta romandrà exposada fins al 12 de novembre en la planta soterrani del mercat, sota les escales que donen a la plaça 25 de maig, entra la zona de peix i fruita i verdures.
La maqueta reprodueix l’estat en què va quedar la plaça, en aquells dies una llotja de verdures coberta amb unes estructures metàl·liques, que apareixen disseminades en l’escena, juntament amb les restes de les mercaderies i les víctimes d’aquell bombardeig.
Alguna de les façanes i solars circumdants a la plaça es poden observar, així com la cartelleria fixada als murs, que apareixen reproduïdes en l’escena, estan inspirades en les que existien en aquell moment, basant-se l’autor en les poques fotos disponibles i en diferents testimoniatges.
De la mateixa manera, es va incloure en l’escena alguns detalls reals, com el bar que apareix en els baixos de l’edifici que fa cantonada amb el carrer Capità Segarra, reproduint també alguns dels relats populars referits a aquell bombardeig, com la dona que va continuar caminant uns passos després de ser decapitada per la metralla al carrer Alvarez, o les restes dels cavalls d’arrossegament d’un carro de mercaderies que, a resultes de l’explosió, van acabar penjats dels balcons d’un dels edificis, que roman en l’actualitat.