El President-delegat de l’Agència Local de Desenvolupament d’Alacant, Carlos Castillo, ha presentat el llibre “Riquelme: Ambaixador d’Alacant”, el primer d’una sèrie de biografies sobre alacantins de renom que ret homenatge a aquest cuiner famós pels seus arrossos i calders.

Amb aquest llibre sobre Ramón Riquelme, que comptarà amb una edició de mil exemplars, l’Agència Local comença una nova sèrie de biografies alacantines que Castillo considera “un projecte amb una clara vocació de continuïtat” de cara al futur, sense revelar quins seran els següents personatges autobiografiados.

Per a Castillo, “va meréixer l’alegria -i no la pena-contar la vida de Riquelme, un personatge il·lustre qui ens brinda l’oportunitat d’exhibir un vertader manual de alicantinismo i grandesa”, on a través de múltiples testimoniatges, s’aborden facetes d’aquest “alacantí poderós i transcendental en el seu vessant gastronòmic, empresarial, líder veïnal, esportiu, impulsor de la Setmana Santa, amant de l’alacantí, del món taurí i de la festa”.

El president-delegat de l’Agència Local, Carlos Castillo va agrair a Martín Sanz el seu treball de posar en relleu personalitats alacantines i sobretot la cessió de drets del llibre en favor de l’Agència Local de l’Ajuntament d’Alacant.

Per part seua, Martín Sanz, autor de l’obra, va agrair l’oportunitat i l’honor d’haver pogut fer aquest llibre “amb ell viu, i en la seua pròpia salsa”, en el que va qualificar com una “experiència molt divertida i enriquidora en tots els sentits”.

Sanz va lloar la magnífica foto de portada del llibre realitzada per Pedro Boj, que “és un fidel reflex de la forma de ser i de mirar de Ramón”, i va assenyalar que els lectors i les lectores “ho passaran molt bé amb aquest volum que té material extraordinari”.

L’autor del llibre va destacar així mateix els dos pròlegs dels primers espases de la crítica gastronòmica alacantina, Pedro Nuño de la Rosa i de Lluis Ruiz Soler, els qui “han coincidit a lloar a Ramón a la seua vida i a la seua trajectòria, igual que ho han fet tots els alcaldes vius, i per alguna cosa serà”.

Sanz afirma que Ramón Riquelme es va guanyar el títol d’ambaixador perquè “molt abans que imperaven determinades modes gastronòmiques i sorgira Internet, Ramón i la seua família ja estaven portant el nom d’Alacant i dels seus arrossos més enllà de les nostres fronteres, fent que es parlara i bé d’Alacant i de les nostres tradicions, fins i tot als Estats Units”.

A l’acte també va assistir Moncho Riquelme, fill del cuiner, qui ha impulsat el projecte i ha permés i ha aconseguit congregar a tots els personatges que participen en el llibre per a parlar del seu pare. Moncho va recordar els seus viatges amb el seu pare fa 30 anys qui “portava el alicantinismo per bandera” i es va manifestar “molt orgullós d’haver portat la gastronomia d’Alacant per tot el món, i esperem poder continuar fent-ho molts anys”.

Presentació oficial de l’Alcalde aquest dissabte

El llibre, editat per l’Agència Local de Desenvolupament Econòmic i Social, serà oficialment presentat aquest cap de setmana per l’alcalde de la ciutat, Luis Barcala, juntament amb l’autor del llibre i el mateix Ramón Riquelme, en el passeig del Parc La Ereta que porta el nom del cuiner.

Durant la presentació, que serà aquest dissabte a les 12 hores, la família Riquelme prepararà una paella gegant juntament amb altres productes típics alacantins, i es faran lliurament d’exemplars del llibre.

Els arrossos alacantins i el calder de Ramón Riquelme s’han convertit en un referent quant a arrossos alacantins es refereix, portant per tota Espanya i fins i tot l’estranger, el nom de la ciutat d’Alacant per bandera.