L’Ajuntament d’Alacant ha aprovat en la seua Junta de Govern l’expedient per a dur a terme la segona fase de rehabilitació de la històrica Torre Sarrió amb una inversió de 672.818,75 euros, per a condicionar-la com a seu del centre d’interpretació de l’Horta tradicional d’Alacant i espai polivalent, i un termini d’execució estimat en set mesos.
La rehabilitació del conjunt de Torre i Casa Sarrió, qualificat urbanísticament com a equipament social, ha sigut reclamada des de fa molts anys per diferents associacions veïnals i festeres de la zona de la Condomina, i constitueix una riquesa patrimonial arqueològica important ja que existeixen poques torres d’aquest tipus de propietat pública que puguen ser visitades.
La casa compta amb 283 metres quadrats construïts en la seua planta baixa i 128 en planta, mentre que la torre de defensa compta amb 144 metres quadrats entre els seus quatre nivells i la coberta. Així, la superfície total construïda ascendeix a 556 metres quadrats.
Una vegada rehabilitat, la planta baixa d’aquest Bé d’Interés Cultural es destinarà a usos culturals i veïnals polivalents i el centre d’Interpretació de l’Horta d’Alacant, deixant la planta superior per a usos culturals i veïnals polivalents exclusivament.
El “Projecte bàsic i d’execució de condicionament de la Torre Sarrió 2a Fase”, té un pressupost base de licitació de 672.818,75 euros i un termini d’execució estimat en set mesos, amb una intervenció mínima en la parcel·la, i el condicionament de la torre pròpiament dita per a convertir-la en seu del centre d’interpretació de les torres de l’horta d’Alacant.
El conjunt en el qual es pretén actuar està format per una torre de defensa del segle XVI i una casa annexa, les quals han quedat dins de la glorieta denominada Esportista Carolina Pascual, en la Partida de la Condomina,amb una superfície de 5.025 metres quadrats.
La Torre Sarrió ja va ser sotmesa a una primera fase de rehabilitació en 2010, que va consistir en la demolició d’alguns elements impropis a la casa annexa i en la posterior rehabilitació de façanes i cobertes, així com la construcció d’un forjat de planta primera o naia. A la torre la rehabilitació, amb excepció de l’aljub, va tindre un caràcter més integral, faltant només la instal·lació d’enllumenat.
En aquesta segona fase es pretén completar les obres amb una actuació en l’estructura, construint l’escala de pujada a la planta primera i afegint un forjat intermedi en la part nord de la nau de l’antic celler.
Així mateix, es dotarà a l’edifici de totes les instal·lacions necessàries per a la seua obertura al públic en condicions que permeten la seua total accessibilitat.
La Torre Sarrió, adscrita a la Regidoria de Cultura, és propietat municipal dese 1990 i constitueix un Bé d’Interés Cultural municipal des de 1997, per la qual cosa aquest projecte de rehabilitació ha hagut de ser prèviament autoritzat per la Conselleria competent en Cultura.
Després de la rehabilitació, s’espera que es puga procedir a la visita de la Torre en grups reduïts i tutelada per monitors, donades les condicions poc adequades d’accessibilitat, ja que en l’actualitat existeixen poques torres de titularitat pública que es puguen visitar.
Comentarios