L’Ajuntament d’Alacant, a través de la Regidoria d’Infraestructures i Manteniment, que dirigeix José Ramón González, porta a la junta de Govern del pròxim dimarts l’aprovació del projecte d’obra per a la restauració de la Font de llevant en la Plaça dels Estels d’Alacant, amb un pressupost d’execució de les obres de 309.721€ i un termini de sis mesos.
Així, amb aquesta actuació l’edil d’Infraestructures ha explicat que “es realitzarà una intervenció integral amb la qual l’Ajuntament té previst restaurar la font, dur a terme la neteja general del conjunt, la recuperació de les peces que presenten desperfectes, la seua renovació de la impermeabilització del got, actualització de la il·luminació del monument i la posada a punt del sistema hidràulic”.
En aquest sentit, l’edil d’infraestructures ha posat en valor les obres destacat “la necessitat de recuperar la integritat del conjunt de la font, i poder realitzar una important actuació en una de nostres més emblemàtiques fonts per a poder dur a terme en els pròxims mesos la seua conservació i restauració tal com ens vam comprometre”.
Així mateix la intervenció també es duu a terme per a restaurar els danys ocasionats el mes de maig passat quan es va produir un atemptat contra la font amb un martell, que van deteriorar al conjunt eqüestre nord, del faune als peus del cavall, motiu pel qual li falta el braç i avantbraç drets, i en el conjunt eqüestre Nord, que també va danyar la pota posterior dreta del cavall. Així com, en el conjunt eqüestre est, al faune als peus del cavall li falta l’avantbraç, braç i mà esquerres, una pinya que sostenia i que penjava de garlandes, i la pota davantera esquerra del cavall. Els danys van ser infligits amb un martell.
La Font, està en una parcel·la de sòl urbà sense edificar en el centre urbà d’Alacant, sobre una superfície de 2.776 m², i des de la seua construcció a càrrec de Daniel Bañuls en 1930, es va proposar una primera actuació de reparació i consolidació en 1965 per l’Arquitecte Municipal Miguel López.
Amb posterioritat, en 2002, es realitza una intervenció per l’Arquitecte Màrius Bevià per a la “Restauració de la Font dels Cavalls de la Plaça dels Estels a Alacant”. Al poc temps, entre els anys 2006 i 2007, amb motiu de l’execució de l’estació del TRAM d’Estels, la Font va haver de ser desmuntada, volta a muntar i restaurada, sota la supervisió de l’Arquitecte Màrius Bevià.
Composició de la font dels Estels
La font monumental situada en el centre d’un got circular de 20 metres de diàmetre, està organitzada simètricament entorn d’un nucli central rematat per pinacles, de 15 metres d’altura.
Sobre una alta tassa polilobulada es col·loquen quatre cavalls amb dos faunes-xiquets cadascun formant una planta de creu grega adossats a un primer nucli de planta octogonal. En cada cara alterna del nucli se situen dos piletas suspeses a diferent nivell i un pitxer que rep les aigües d’un mascaró de ceràmica daurada amb imatge de lleó. Sobre aquest nucli s’alça un fust de quatre costats presentant en cadascuna de les seues fornícules, figures de joves estilitzades entorn de decoracions de tipus vegetal.
Tot el conjunt és d’un exuberant barroquisme, ple d’elements decoratius inspirats en motius vegetals, magranes, raïms, pomes, pinyes, roses, i multitud d’estreles de totes les grandàries, tractats des d’una òptica artística pròxima al Art-Decó inspirada en els llenguatges de l’arquitectura indú. Sense pretendre fer un estudi iconogràfic les referències a aquesta última arquitectura són molt clares:
D’acord amb les descripció de Màrius Bevià, el nucli central és un síkhara, torre de temple, les figures de les joves vestides amb saris estan inspirades en peces de l’escola de Gandhara, els certs detalls reprodueixen formes de les portes dels Stupa, les franges dels baix-relleus decoratius reprodueixen motius del temple de Mallikarjuna, i una altra gran quantitat de referències estilístiques interpretades que es poden observar remirando el volum XIX del Summa Artis. L’Art de l’Índia. Sent el conjunt, en definitiva, un carro estel·lar tirat per quatre cavalls.
Comentarios