Estan valorades en 7,4 milions d’euros finançats en un 50% per la Unió Europea, mentre que l’altra meitat serà aportada per la Generalitat Valenciana i el consistori. Els treballs, inclosos en la EDUSI-Alcoidemà, tenen un termini d’execució de 28 mesos.
L’Ajuntament d’Alcoi aprovarà en el ple municipal del pròxim 6 d’abril la licitació de les obres per a transformar l’illa de Rodes en parc tecnològic i complex cultural.
Les obres que ara es liciten constitueixen la part més important del projecte, tenen un termini d’execució de 28 mesos i estan valorades en 7,4 milions d’euros. D’aquesta quantitat, el 50% serà finançada per la Unió Europea, a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), mentre que l’altra meitat (3.700.000 euros) l’aportarà la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament d’Alcoi.
Els treballs afectaran dues parts diferenciades de l’illa de Rodes. En primer lloc, el bloc encarat al carrer Salvador Allende i a la part inferior del carrer Agres acollirà un parc tecnològic en el qual s’instal·laran empreses, emprenedors i start-ups, i que ha sigut triat pel Districte Digital de la Generalitat Valenciana per a situar una de les seues seus, dins del seu procés d’expansió.
En aquest parc tecnològic també es desenvoluparà investigació i activitats formatives centrades en robòtica i intel·ligència artificial de la mà del campus d’Alcoi de la Universitat Politènica de València, institució amb la qual el consistori col·labora per a impulsar la transformació digital del teixit empresarial de la ciutat.
En segon lloc, els edificis situats en la part superior del Carrer Agres i els que donen al carrer Vistabella seran transformats per a albergar una sala d’actes i diverses sales multiusos que seran destinats a accions de dinamització econòmica i empresarial. També es contempla la creació d’un centre cultural, un centre social, una biblioteca, una aula de música, un restaurant i una ludoteca.
Aquests dos grans blocs estaran interconnectats per un parc públic central, en el qual es combinaran els elements modernistes i industrials recuperats amb la vegetació típica dels parcs naturals del municipi.
Segons manifesta l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, “amb aquestes obres assistim a l’inici d’una important recuperació del patrimoni i la història de la ciutat, un projecte ambiciós que connecta el nostre passat industrial amb un futur pròsper i il·lusionant, marcat per la tecnologia i l’emprenedoria, amb un espai per a la cultura i sempre obert a la ciutadania”. Francés afegeix que Rodes “contribuirà a l’atracció de noves empreses, així com a l’impuls de l’ocupació i al reforç de la nostra economia, situant a Alcoi com a referent dels sectors més capdavanters, com la robòtica, la intel·ligència artificial i la digitalització”.
A banda dels treballs que es licitaran ara i per a completar la recuperació total de l’illa, es treballa per a la pròxima aprovació de la rehabilitació del taller de carruatges construït per Timoteo Briet en 1909, edifici modernista amb façana al carrer Agres, així com dels dos blocs de cases situats al carrer Tibi.
En el primer cas, les obres estan valorades en 2,1 milions d’euros i seran finançades íntegrament per l’Agència Valenciana de Turisme, que situarà allí el Centre de Desenvolupament Turístic d’Interior (CdTI). Pel que respecta als antics habitatges, la inversió prevista és de 2,3 milions d’euros, dels quals la Diputació d’Alacant aportarà el 45% i l’Ajuntament d’Alcoi el 55%. Aquests edificis albergaran les oficines municipals i els espais administratius del complex, així com espais per a empreses de tall tecnològic.
En total, la inversió destinada a la recuperació completa de la poma de Rodes ascendirà a 12 milions d’euros, dels quals es preveu que l’aportació de les arques municipals no supere el 25%, gràcies als esforços del consistori per combinar sinergies entre diferents administracions.
La redacció del projecte sobre el qual s’executarà la rehabilitació del conjunt industrial de Rodes va sorgir del concurs públic organitzat per l’Ajuntament d’Alcoi i va ser adjudicada el 18 de juliol de 2020 a la UTE RE_CIVIC composta per Ramón Esteve Estudio, VVV Estudi, Isaac Montoya i Carlos Sanjuán.
Comentarios