Una aplicació que permeta entendre, a través de la seua recreació virtual, el torcularium, la nova zona que s’està excavant en el Museu a l’Aire LibreVilla Romana de l’Albir i que s’obrirà al públic en el segon semestre de l’any. Aquest és l’objectiu de la nova col·laboració entre l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi i el grup de Patrimoni Virtual de la Universitat d’Alaca
Es tracta de crear un recurs tecnològic de realitat virtual per a afavorir la divulgació i interpretació d’aquesta part de la vila, on s’elaborava l’oli. Els treballs consistiran, d’un costat, en la recreació virtual de les restes arqueològiques trobades durant el procés d’excavació.
A continuació, es procedirà al disseny i desenvolupament d’una aplicació multiplataforma en tres idiomes -castellà, valencià i anglés-, amb locucions i personatges per a visualitzar en 360° la recreació virtual de les restes arqueològiques trobades en aquesta nova campanya d’excavació. L’aplicació podrà ser descarregada pels visitants del museu en els seus propis dispositius. Així ho ha donat a conéixer el regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, Manuel Casado.
Aquesta actuació s’emmarca en el projecte d’excavació, restauració i posada en valor que actualment executa el consistori alfasino en el sector V de la Vila Romana. Es pretén ampliar la zona visitable del jaciment cap al sud amb la finalitat d’obrir al públic el torcularium, situat en la pars rustica de la vila, així com la resta d’estructures que puguen localitzar-se durant l’actual procés d’excavació arqueològica.
Aquest nou projecte, realitzat una vegada més al costat del grup de Patrimoni Virtual de la Universitat d’Alacant, suposa una nova aposta de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi per l’ús de les tecnologies en la interpretació museística i patrimonial.
D’aquesta manera, el Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir es consolida com a centre de referència a Espanya per a l’aplicació de recursos tecnològics en la interpretació i la valorització turística del patrimoni cultural. Va ser pioner en l’aplicació de tecnologia 3D sobre jaciments a l’aire lliure i, des de setembre de 2022, les seues ulleres de realitat virtual permeten al visitant viure una experiència immersiva, un viatge en el temps per a posar-se en la pell de les persones que van habitar la Vila Romana de l’Albir en el segle V d. C. Aquestes ulleres recreen, amb una tècnica fotorrealista, tres escenes de la vida diària en la Vila Romana de l’Albir: una recepció en el peristil, un bany en les termes i un banquet en el gran menjador.
La Vila Romana de l’Albir, catalogada pel Consell com el primer Museu a l’aire lliure de la Comunitat Valenciana, és un jaciment arqueològic d’una gran riquesa patrimonial i científica, les excavacions de la qual reprén en 2008 l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant, 25 anys després de ser descobertes.
És un jaciment clau per a l’estudi del poblament rural a partir del segle IV en el nord de la província d’Alacant. Les termes, que poden visitar-se en aquest museu, són de les millor conservades de la província.
El Museu va obrir les seues portes a l’abril de 2011 i ja acumula prop de 90.000 visites. És pioner en l’aplicació de recursos tecnològics en la interpretació del patrimoni i compte, a més, amb una Sala d’Audiovisuals en la qual s’exposen 45 peces de rellevant valor. Des de 2021 compta amb la distinció de Centre Blau.
Projecte d’ampliació del Museu Vila Romana
Actualment, l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi té en marxa un projecte d’ampliació del Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir, que consisteix en l’excavació, restauració i posada en valor del sector V del jaciment, en el qual es preveu trobar el torcularium, zona de la vila on s’elaborava l’oli. Es tracta d’una inversió de 242.000 euros, subvencionada al 90% per la Diputació Provincial d’Alacant.
Aquesta nova campanya d’excavació s’escomet després de realitzar, entre març i juny de 2022, una sèrie de sondejos en l’extrem més oriental de la parcel·la, part del jaciment coneguda com a sector V, en els quals es detecten les restes arqueològiques d’una superfície de morter de calç, la qual cosa s’interpreta com la base d’un torcularium, hipòtesi secundada per la localització, en campanyes anteriors, d’un contrapés i de l’àrea d’una premsa d’oli, a més de fragments de dolia (atuells de terrisseria de l’antiga Roma) que podrien estar destinades al magatzematge de l’oli.
Una estructura situada a l’est del pati i de les termes, que formaria part de la pars rustica de l’assentament. Aquest tipus d’instal·lacions industrials indiquen el caràcter comercial de l’activitat agrícola desenvolupada en la vila de l’Albir.
Comentarios