L’Ajuntament d’Elda, des de la Regidoria de Patrimoni històric i en col·laboració amb la Seu Universitària d’Elda de la Universitat d’Alacant, ha organitzat l’II Congrés de Patrimoni històric – cultural del Vinalopó.

L’esdeveniment es celebrá del 9 a l’11 de novembre en el saló d’actes del Museu del Calçat i comptarà amb projeccions de documentals i una activitat de camp emmarcada en el Vinalopó com a observatori de treball. A més es realitzaran diferents ponències de reconeguts especialistes universitaris i institucions acadèmiques i de recerca.

Aquesta activitat té l’objectiu de ser un projecte estructural i un fòrum obert de reflexió, debat, recerca i difusió del patrimoni històric i cultural de les comarques del Vinalopó.

“És una temàtica clàssica, moderna i innovadora”, ha destacat Leonardo Soler, professor de la Universitat d’Alacant.

Els interessats hauran d’inscriure’s o bé en el correu sede.elda@ua.es, en la pàgina web web.ua.es/seus/elda o per telèfon en: 965399511/ 965909323.

La matrícula per als qui estiguen interessats a obtenir el crèdit amb el qual es reconeix el congrés, té un cost 15 euros. També hi ha una opció gratuïta per a aquells interessats en les jornades que no desitgen tenir reconeixement acadèmic. Tant per a uns com para uns altres la inscripció és obligatòria ja que l’aforament és limitat.

Així mateix, la jornada es divideix en quatre temes principals: El primer, Artesania, manufactures i dinàmiques històriques; el segon, Indústria i patrimoni cultural; el tercer, Manufactures, indústria i desenvolupament local; i la cambra, Indústria i Turisme industrial.

D’aquesta forma el programa que s’ha establit per a aquests dies és el següent:

L’acte comença el divendres 9 de novembre de 8:30 a 9 hores, moment en el qual es realitzarà la recepció i acreditació de participants. Després, a les 9:00 hores serà la presentació i després d’açò, començaran les ponències d’aquest dia.

La primera, de 9:30 a 10:30 té com a protagonista a María Linarejos Cruz i parlarà del Pla nacional de Patrimoni Industrial.

De 10:30 a 11:00 hi haurà una pausa per a cafè. Després continuarà la següent exposició a càrrec de José Ramón Valero Escandell qui tractarà el tema de Patrimoni industrial intangible. El cas d’Elda en el segle XX.

A les 12:00 i fins a les 14:00 hores arriba el torn de Juan Carlos Márquez Villora i comunicacions.

A la vesprada, de 16:00 a 17:00 hores José Vicente Cabezuelo Pliego parlarà d’Artesanies i indústries locals en els mons cristians i mudèjars del Vinalopó en els segles XIV i XV.

De 17:00 a 17:15 hi haurà una pausa i després d’açò es reprenen les següents ponències del dia. La primera de 17:15 a 18:15 és a càrrec de Javier Olivares amb la ponència Empresa, indústria i inversió en els corredors del Vinalopó en el segle XX.

Per a acabar aquest primer dia de congrés, de 18:15 a 20:00 tindrem a Leonardo Soler Milla amb comunicacions.

Passem al següent dia, dissabte 11 de novembre, de 9:30 a 10:30 es parlarà del turisme industrial, una forma de posar en valor un patrimoni històric – cultural a càrrec de José María Rei Cazorla de l’empresa CEO el Generat, especialitzada en turisme industrial.

De 10:30 a 11:00 serà la pausa per a cáfe.

A les 12:00 i fins a les 14:00 hores arriba Rosario Navalón García amb comunicacions. I a les 13:30 serà la clausura.

Les comunicacions són intervencions de 15 minuts en les quals experts i investigadors tractaran casos específics.

Finalment, el diumenge 12 de novembre, de 9:30 a 14 hores serà l’activitat de camp anomenada Elda i la indústria del Vinalopó. Es visitarà el Museu del Calçat i el Museu Enológico.

En la primera visita, al Museu del Calçat es parlarà del paper de la dona i el treball infantil en la indústria i en la segona es veurà l’origen de l’artesania de l’espart i la col·lecció de Juan Vidal.

Per la seua banda, l’arqueòleg municipal Juan Carlos Márquez, ha posat l’accent en la “oportunitat de de gaudir del patrimoni de la ciutat” que ofereix el congrés, “no es tracta de parlar de passat, sinó de parlar de la nostra identitat”.