L’Ajuntament d’Oriola ha culminat la segona fase d’actuacions en el Jaciment dels Saladars amb la protecció i consolidació d’aquest. A més, les regidories de Patrimoni Històric i Medi Ambient, que dirigeixen Matías Ruiz i Noelia Grao respectivament, han anunciat que un dels objectius serà la complementació del BIC amb la redacció del Pla Director. Aquestes manifestacions les han realitzades en la visita que han realitzat aquest dilluns al jaciment acompanyats per José Antonio López, cap del Servei Territorial de Cultura de la Generalitat Valenciana; Isabel Beltrán Rico, directora del Secretariat d’Estructures per a la Investigació de la Universitat d’Alacant; Alberto Lorrio, director de l’excavació i catedràtic de Prehistòria de la Universitat d’Alacant; María del Carmen Sánchez, arqueòloga municipal i l’arqueòleg Emilio Diz.
El regidor de Patrimoni Històric a l’Ajuntament d’Oriola ha explicat que el jaciment arqueològic dels Saladars va ser objecte de diverses campanyes d’excavacions arqueològiques en els anys 70 del passat segle, en elles es va posar de manifest la importància del factor fenici en el procés de iberización i el naixement de la cultura ibèrica, per això es va convertir en un important referent en l’arqueologia nacional. L’any 1978 va ser declarat monument historicoartístic i arqueològic de caràcter nacional, Bé d’Interés Cultural d’acord amb la Disposició Addicional Primera de la Llei 13/1985, de 15 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol.
Malgrat això, amb posterioritat, va patir múltiples agressions mitjançant el abancalamiento per al seu ús agrícola i l’extracció de graves, treballs que van ser paralitzats en diverses ocasions per l’Ajuntament d’Oriola, la qual cosa no va impedir que el jaciment arribara en 2019 en molt mal estat de conservació el que va motivar la seua compra per part de l’Ajuntament, per un total de 54.400 euros.
En 2020 es va redactar un Projecte d’Investigació del jaciment arqueològic, dirigit pel catedràtic de Prehistòria de la Universitat d’Alacant, Alberto Lorrio, i finançat per la Regidoria de Patrimoni Històric de l’Ajuntament d’Oriola, que contempla la realització de quatre campanyes arqueològiques i de consolidació.
En 2021 es va realitzar la primera campanya amb importants resultats científics. En la part alta del jaciment es va reexcavar un important edifici ibèric fechable en el segle VI o V a. JC i una cabanya del Bronze final datada en el segle VIII a. JC, amb unes fechaciones per C14 de 803/774 i 796/780 a.n.e. I en la part baixa es va documentar la major part un habitatge orientalizante amb llar central datada en el segle VII a. JC i una cantonada d’un habitatge ibèric datat en entre els segles IV-III a. JC
La segona campanya, realitzada aquest any de 2023 ha consistit bàsicament a acabar algunes qüestions plantejades en la campanya anterior, així en la zona alta es va acabar d’excavar l’habitatge del Bronze Final descobrint-se per davall d’ella un escombriaire de cronologia lleugerament anterior i en la zona baixa es va acabar d’excavar l’habitatge orientalizante, delimitant-la completament.
Però les actuacions més importants han sigut les de protecció i consolidació. S’ha protegit totalment la zona excavada situada en el bancal inferior i s’ha consolidat l’edifici ibèric de la zona alta, treballs aquests últims que han sigut a càrrec de l’empresa Alebus. Per al conjunt de les actuacions s’ha contractat la Universitat d’Alacant per un total de 18.148,79 euros, IVA inclòs
Amb aquesta actuació s’inicia la consolidació de les estructures d’una part important del jaciment de cara a la seua posada en valor, en successives campanyes s’aniran documentant i consolidant noves estructures arqueològiques. Per part seua, l’Ajuntament pretén incidir en aspectes legals importants per a la conservació del jaciment com són la complementació del BIC, la redacció d’un Pla Especial de Protecció tal com estableix l’article 39 de la LLEI 4/1998, d’11 de juny, de la Generalitat Valenciana, del Patrimoni Cultural Valencià.
En aquest sentit, el cap del Servei Territorial de Cultura, José Antonio López, ha expressat la satisfacció que suposa per a la Generalitat Valenciana la posada en valor d’un element del patrimoni cultural en el territori valencià com és el Jaciment dels Saladars que estava en l’oblit i que gràcies a l’Ajuntament d’Oriola, des de l’any 2019, està en candeler. L’activitat realitzada ha estat consensuada des del primer moment amb la Conselleria de Cultura. “La investigació arqueològica és molt important des del punt de vista científic però la seua posada en valor ho és més perquè suposa la justificació dels diners públics que repercutirà en la societat oriolana”, ha assenyalat López.
Al costat d’això ha explicat que el jaciment arqueològic té ja la màxima protecció en ser BIC, però necessita una complementació per a declarar el seu entorn que marcarà els usos permesos en aquest i en el propi jaciment. “Si a més ve acompanyada de la redacció dels plans especial i director, el projecte estaria tancat i serà tot un exemple per a seguir”, ha conclòs.
Comentarios