L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, ha recorregut les noves sendes accessibles creades per a poder passejar per la Muntanya Tossal i connectar peatonalmente aquest entorn forestal, que s’obrin al públic després de dur a terme unes obres de regeneració del vessant i reforestació, recuperant així un dels pulmons verds més importants de la ciutat amb cinc hectàrees de zones verdes.
L’alcalde ha posat en valor la ferma aposta mediambiental realitzada per l’equip de Govern en aquests dos anys, ressaltant que “s’ha aconseguit recuperar la Muntanya Tossal i connectar els seus barris amb nous itineraris per a gaudi dels alacantins. Aquesta és una intervenció de la qual ens sentim molt orgullosos, que s’uneix a la rehabilitació del Castell de Sant Ferran, superant ambdues una inversió de dos milions i mig d’euros”.
L’Ajuntament fonamentalment ha treballat a millorar i corregir l’erosió forestal d’uns 35.000 metres quadrats en el vessant de la vessant sud d’aquest parc urbà que s’enclava en ple cor de la ciutat, s’han plantat 350 nous arbres i 11.000 plantes arbustives que es regaran amb aigua regenerada, i creat nous espais per a l’esplai de les famílies que visiten la Muntanya Tossal, millorat també les instal·lacions com el Skate Park i els jocs infantils.
D’aquesta manera, Barcala ha explicat que hui “s’obri tot l’accés a aquesta zona i nou pulmó d’Alacant, el segon més important en la Muntanya Tossal, connectant barris com el de Sant Blas i Campoamor i la zona centre, i es converteix en l’epicentre de convergència de molts barris que estaven desconnectats i els ciutadans havien de fer marrada per a anar d’un lloc a un altre”.
Així, l’alcalde va posar en valor l’obra afirmant que “amb aquestes sendes totes accessibles i fetes amb criteris de sostenibilitat s’obrin a la ciutat un espai lúdic i de gaudi d’aprofitament de la naturalesa en ple cor d’Alacant, i això és una gran notícia per a la ciutadania”.
En concret, Barcala també va recordar el que significa aquest emblemàtic paratge destacant que “a tots els que des de xicotets hem vingut quan estava el parc infantil de Trànsit amb el Sergent Borm que el dirigia recordem el que era això, i en el que s’ha convertit per a poder passejar i gaudir amb unes rampes i una inclinació molt baixa perquè siga accessible per a tothom i poder recuperar aquest entorn”.
Sobre l’obertura de les obres el primer edil ha assenyalat que “hem hagut d’allargar durant tres mesos la seua obertura perquè la reforestació i tot el condicionament de la flora que s’ha plantat requeria el donar-li un temps perquè arrelara, així com la gespa, i els talussos nous amb els quals s’ha solucionat un problema sistemàtic que feia que no arrelaren les plantacions pel fet que els aiguats s’emportaven la terra, el fet de resoldre aquest problema fa que puguem veure com aniran creixent els arbres i aquesta nova zona verda”
I, finalment, Barcala va incidir en què “aquesta intervenció s’ha fet tot amb aigua regenerada perquè s’ha instal·lat un sistema de reg que garanteix l’arrelament de les plantes i amb aigua reutilitzada buscant amb aqueix cicle la màxima sostenibilitat”.
Amb l’obertura de les noves sendes accessibles, intervenció duta a terme per la regidoria d’Infraestructures dirigida per l’edil José Ramón González, s’aconsegueix connectar fàcilment els centres educatius de Miguel Hérnández, Jorge Juan, el col·legi Annexa i l’Escola Superior de Dansa i Música d’Alacant, així com els barris de Sant Blas, centre ciutat, Altell i els voltants del Barri de Campoamor i l’Auditori de la Diputació d’Alacant (ADDA).
Per a això, s’han creat recorreguts connectats basats en les sendes obertes per l’ús, al mateix temps que s’ha aprofitat els espais de major i menor pendents per a habilitar àmplies zones estanciales i de jocs pròxima al col·legi i de més fàcil accés, que podran usar tant els veïns com els menors dels centres pròxims.
Intervenció paisatgística i correcció de l’erosió forestal de la Muntanya Tossal
Per a evitar els escolaments propis d’espais amb tant de pendent com les que es donen en la Muntanya Tossal, les sendes han sigut pavimentades amb una llosa de formigó ratllat garantint la seua durabilitat i dotant a la zona de nou il·luminat. L’erosió, també s’ha solucionat amb la creació d’un drenatge subterrani natural al costat dels camins principals i la infraestructura de gaviones perpendiculars a les majors pendents.
Aquestes sendes estan interconnectades en números punts del seu recorregut, aprofitant xicotetes zones horitzontals, per a la concentració de major abundància d’arbratge i vegetació, acompanyant els recorreguts amb bancs de fusta, estratègicament situats per a gaudir de les vistes sobre la ciutat.
Des de la part superior del Tossal, es poden contemplar dos dels Béns d’Interés Cultural dels quals disposa la ciutat, com són el Castell de Sant Ferran i el de Santa Bàrbara, així com una vista panoràmica paisatgística de primer nivell, la badia d’Alacant i el sud de la província d’Alacant.
El projecte ha reforestat la zona amb plantes de diferents espècies arbustives i arbratge mediterrani, utilitzant tècniques com la creació de bosses de substrat, en els farciments dels murs i els vessants, entre altres, amb la finalitat de recuperar una àrea boscosa de gran interés mediambiental. L’àrea de jocs infantils creada en la part plana més elevada compta al seu torn amb tres zones diferenciades, dotada amb diferents elements recreatius i bancs de fusta, papereres i clos de seguretat.
Així mateix per a assegurar el seu creixement també s’ha dotat al conjunt d’una xarxa d’aigua regenerada de reg per degoteig, procedent de les estacions de depuració d’aigua municipal, EDAR Orgegia, i completant així el cicle integral, igual que existeixen en la resta de zones verdes del Tossal, que també s’alimenten d’aigua tractada i reciclada que la ciutat disposa.
Aquestes obres s’uneixen a les de la Plaça de la Justícia que es van obrir també fa uns dies, amb 8.000 metres quadrats, creant la plaça de major dimensió en el centre, que dota als barris d’àmplies zones verdes i dotació de jocs infantils i biosaludables.
Projecte Edusi
L’obra de ‘Correcció de l’Erosió i Adequació d’Espais Forestals Degradats al Tossal’, ha comptat amb un pressupost d’1.224.000€, cofinançant al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional –Feder- dins del programa Operatiu de creixement sostenible per a la programació 2014-2020 ‘Una manera de fer Europa’, i s’emmarca dins de l’Estratègia de desenvolupament urbà sostenible integrat (EDUSI) d’Alacant “Àrea les Cigarreras” elaborada per l’Ajuntament d’Alacant, i cofinançades.
En aquest sentit, la regidoria de Coordinació de Projectes dirigida per Antonio Peral, dins del desenvolupament de la Edusi Les Cigarreras 2014-2020 han realitzat actuacions en aquests anys per al desenvolupament sostenible en la Muntanya Tossal per valor de quatre milions d’euros.
Espècies autòctones plantades
L’Ajuntament ha triat espècies autòctones capaces de vegetar adequadament en aquesta zona forestal, com Morus alba (morera), Olea europea (olivera), Cupressus semprevirens (Xiprer), Tetraclinis articulata (xiprer de Cartagena), Ceratonia siliqua (garrofera) i Acer monspessulanum(auró de mompellier) en l’estrat arbori i de Nerium oleander (baladre), Myrtus comunnis (murta), Cistus albidus (jara blanca), Genista, Lavandula angustifolia (lavanda), Lygeum spartum (albardín), Stipa tenacissima (espart), Thymus vulgaris (timons) entre altres al estrat arbustiu.
Comentarios