L’Ajuntament d’Elda, a través de la Regidoria de Patrimoni Històric, organitza la ruta guiada ‘Elda, territori de frontera’, una activitat que té com a objectiu conéixer el patrimoni històric i els llocs més importants que en la seua època van marcar una frontera entre diferents cultures.
El regidor de l’àrea, Iñaki Pérez, ha explicat que «aquest projecte vol posar en valor la rellevància de la nostra ciutat com a enclavament estratègic en diferents etapes i processos històrics. Des de la Regidoria de Patrimoni Històric volem que la ciutadania conega el lloc que va ocupar la vall d’Elda, sobretot en l’època medieval quan va marcar la frontera entre els visigots i bizantins i després entre els Regnes de Castella i Aragó».
Un dels llocs que es coneixeran a través d’aquesta visita són la torre de vigilància de La Torreta, declarat Bé d’Interés Cultural. Aquest monument es va edificar per a mantindre la seguretat en el camí entre Elda i Saix. Aquesta torre també va servir per a protegir la zona de les incursions musulmanes procedents del regne nassarita de Granada. Des d’aquest monument es poden albirar els castells d’Elda i Petrer, d’una banda, i de Villena i Saix, per l’altre.
La segona part de la ruta se centra en el jaciment del Monastil que, a causa de la seua posició geogràfica, era una zona clau per a la defensa del territori i les comunicacions amb altres nuclis humans.
La visita es realitzarà els dissabtes 2, 9, 17, 23 i 30 de novembre i 6 i 7 de desembre a les 10.00 hores, prèvia inscripció en la Tourist Info Elda en el telèfon 966 98 03 00 o de manera presencial.
El regidor de Patrimoni Històric ha explicat que «amb aquesta iniciativa continuem posant en valor la història de la nostra ciutat i eixos llocs i racons que ens expliquen com va ser l’Elda del passat, en èpoques remotes, i la seua rellevància per al present. La millor manera de protegir el nostre patrimoni és coneixent-lo i apostant per la seua cura i conservació. La nostra ciutat actual s’ha anat format gràcies a les cultures que abans l’habitaven, és un privilegi poder conéixer-les per a entendre un poc més a la societat actual».
Comentarios