Amb motiu del 20 aniversari de la defunció d’una de les grans figures de la Dansa Espanyola, el Director del BNE Antonio Najarro, va dissenyar un espectacle-homenatge a Antonio Ruiz Soler “Antonio el Bailarín” en el qual es van reposar diverses de les seues coreografies més emblemàtiques.

Una selecció de coreografies, la majoria pertanyents al repertori del BNE, en les quals van quedar representats varis dels estils de la Dansa Espanyola a través de les brillants creacions del gran Antonio: Eritaña, Zapateado de Sarasate, Taranto (La taverna del bou), Fantasia galaica

i El barret de tres pics.

En aquest espectacle es va posar especial interés a recuperar els telons i escenografies originals. Per a dur a terme aquesta recuperació, va ser fonamental la labor de documentació que va permetre reproduir amb detall els decorats i vestits de les diferents coreografies. Obres d’art, que sempre van identificar la creativitat i posada en escena d’Antonio.

El Ballet Nacional d’Espanya (BNE), dirigit per Antonio Najarro des de setembre de 2011, és en l’actualitat el major exponent de la dansa espanyola, mostrant tots els estils del ball del nostre país en els més destacats teatres del món a través de molt diferents espectacles que abasten tradició i avantguarda, l’escola bolera, la dansa clàssic espanyola, el folklore i el flamenc en Suite Sevilla, Ángeles Caídos, Sorolla, Alento i Vestíbul i Electra entre altres. Coreografies en les quals el director ha comptat amb joves coreògrafs convidats amb molt diferents personalitats i estètiques dancísticas amb el principal objectiu de divulgar i preservar la nostra dansa, abastant a públics més amplis. Així mateix dóna protagonisme al repertori de la Dansa Espanyola recuperant peces com: Medea, Crit, Ritmes, Bolero (J. Granero), Pas a Quatre, Farruca, Viva Navarresa i Jota de la Dolors. Despúes de l’Homenatge realitzat a R. Aguilar s’ha incorporat igualment al repertori del Ballet el seu Bolero.

El BNE és la companyia pública de dansa ambaixadora de la nostra cultura en el món des que es fundara en 1978 sota el nom de Ballet Nacional Espanyol amb Antonio Gades com a primer director. És així mateix, una de les unitats de producció de l’Institut Nacional de l’Arts Escèniques i de la Música (INAEM) pertanyent al Ministeri de Cultura i Esport, amb major projecció internacional amb un destacat número de gires anuals internacionals.

Antonio Najarro ha sabut impulsar aquesta companyia en els seus aspectes coreogràfics però també ha donat suport a altres iniciatives com unir la dansa a la moda en les desfilades programades amb vestuari escènic en Sent el vestuari del BNE (2014 i 2015) o com la desfilada de les ballarines del BNE en la presentació del modista Duyos en la Mercès-Benz Fashion Week de Madrid; l’Exposició de fotografies de David Palacín; l’exposició Somiar i Créixer amb el Ballet Nacional d’Espanya de l’artista plàstic David Vaamonde i l’exposició 40 anys en imatges Ballet Nacional d’Espanya; les Gales dels Ballarins del BNE, creen (2013, 2014, 2015,2016, 2017 i 2018) en les quals els ballarins del BNE han creat les seues pròpies obres i les han representades en sessions obertes al públic; les visites dels Conservatoris i Escoles de tota Espanya per a veure els assajos del BNE i les visites a assajos i Màster Class realitzades al llarg de tots aquests anys amb grups de xiquets i adolescents amb i sense discapacitat intel·lectual. Activitats englobades en el projecte pedagògic del BNE que inclou la publicació del primer llibre i videojoc de Dansa Espanyola per a xiquets Ballant un Tresor.

En aquesta mateixa línia, el BNE ha creat el seu Cercle d’Amics per a donar suport a la difusió i coneixement de la Dansa Espanyola dins i fora del nostre país. A més, des de finals de 2015 el Ballet Nacional d’Espanya compta amb una botiga online per a la venda de productes i marxandatge de la companyia.

Al febrer de 2016, Marca Espanya i el Ballet Nacional d’Espanya, van signar un conveni per a impulsar el patrimoni cultural i artístic de la dansa espanyola i que contribuïsca a millorar el seu coneixement i difusió internacional.

Tot un luxe rebre de nou al Ballet Nacional d’Espanya, més encara amb una producció que posa en valor l’obra d’Antonio Ruiz Soler, un dels màxims exponents de la dansa espanyola.

ESPECTACLE: “HOMENATGE A ANTONIO RUIZ SOLER”

COMPANYIA: BALLET NACIONAL D’ESPANYA

FEBRER: Dissabte 23 a les 20 h i diumenge 24 a les 18 h

PREUS:

Pati i Butaca Club: 40 €

Llotja correguda: 30 €

Amfiteatre: 20 €

VENDA D’ENTRADES: www.teatroprincipaldealicante.com i en taquilla de 12 a 14 h i 17 a 21 h