El Espai Cultural Escoles Velles de l’Alfàs acull fins al 30 de setembre una exposició fotogràfica sobre el Derelicte Bou Ferrer de la Vila Joiosa, enfocada a divulgar la riquesa patrimonial de la Marina Baixa, i l’important treball realitzat per a la seua recuperació, conservació i difusió pels Ajuntaments de la Vila, i de l’Alfàs, així com la Universitat d’Alacant i Vila Museu, amb el suport de Diputació i Generalitat, segons ha destacat el regidor de Patrimoni de l’Alfàs, Manuel Casado.
Aquesta exposició posa de manifest les bones relacions existents entre tots dos municipis, la Vila Joiosa i l’Alfàs “i l’obstinació compartida de recuperar i difondre l’herència cultural del passat dels nostres pobles”, ha manifestat el regidor de Patrimoni de l’Alfàs, Manuel Casado. Un objectiu comú, que ha portat al fet que en les dues últimes edicions del festival de recreació històrica ‘Festum Allonis’, participe l’Ajuntament de l’Alfàs amb l’Ajuntament Vilero, en un esdeveniment comarcal que abasta el que en el seu moment va ser el territorium de Allon.
El Bou Ferrer és un vaixell romà afonat en la costa de la Vila Joiosa. Es tracta d’un mercant construït a Nàpols i que va vindre a la Bètica per un carregament d’àmfores de salses de peix i lingots de plom de Sierra Morena. L’encàrrec era per a l’emperador Neró, per la qual cosa es dirigia a Roma, però va naufragar prop de Allon, ciutat romana de la Vila Joiosa en el segle I d. C. En la mostra exposada en el Espai Cultural Escoles Velles, presentada aquest matí pel regidor de Patrimoni de l’Alfàs, Manuel Casado, es recullen els resultats dels treballs de conservació, investigació i difusió desenvolupats en el jaciment, la major nau mercant romana en excavació al Mediterrani, des de la seua troballa en 1999.
L’exposició acosta les múltiples facetes culturals i naturals que atresora un gran jaciment d’aquestes característiques i aborda temes com la construcció naval, la navegació, la possible causa i data de l’enfonsament o les espècies de peixos amb les quals es van fabricar les salses que contenien les àmfores, entre altres.
L’Alfàs treballa en aquests moments per a escometre una nova ampliació del Museu a l’aire lliure de l’Albir, després de l’excavació i museïtzació de les estructures situades al sud de les termes, sectors II i IV de la Vila Romana de l’Albir, un detall que ha tret a relluir l’edil de Patrimoni, ja que aquesta Vila pertanyia a la ciutat romana de Allon, situada a la Vila Joiosa, i segons tots els indicis apunten, seria lloc de descans i esplai d’un propietari amb un important poder adquisitiu.
En definitiva, i tornant a l’exposició que hui s’ha presentat sobre el jaciment extraordinari del Bou Ferrer de la Vila Joiosa, Manuel Casado ha recomanat la seua vista, en horari de matins de 09.00 hores a 14.00 hores, i ha aprofitat per a incidir a reconéixer una vegada més el treball de totes les persones, entitats i institucions que contribueixen a la investigació, conservació i divulgació del patrimoni històric i cultural.
Comentarios