Afavorir l’estudi del patrimoni com un recurs didàctic i per a l’aprenentatge fora de l’aula. Aqueix és un dels objectius del curs ‘El patrimoni de la Marina Baixa com a recurs didàctic’ que promou el CEFIRE d’Alacant, en col·laboració amb diversos municipis de la comarca, entre ells l’Alfàs del Pi.
El curs, que es desenvolupa fins al pròxim 9 de novembre, inclou diverses eixides didàctiques a enclavaments que destaquen per la gestió que es fa del patrimoni històric i natural. L’Alfàs del Pi acollirà una d’aquestes eixides el pròxim 26 d’octubre. La jornada inclou la visita al Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir, el Parc Natural de la Serra Gelada, el Faro de l’Albir, el Vaig moldre de Mànec i a la ruta municipal d’arbres singulars.
El curs, dirigit a docents de tota la província d’Alacant, pretén realitzar una aproximació al patrimoni de la Marina Baixa i, al mateix temps, proporcionar unes bases i orientacions didàctiques per al desenvolupament d’itineraris que permeten a l’alumnat conéixer i apreciar els valors de l’entorn.
L’Ajuntament de l’Alfàs porta anys apostant per la conservació i la posada en valor del patrimoni històric i natural com una important eina de difusió cultural i pol d’atracció turística. El Centre d’Interpretació Faro de l’Albir, el Museu a l’aire lliure Vila Romana, el Espai Cultural Escoles Velles o el Centre d’Educació Ambiental Carabiners són bons exemples d’aquesta estratègia municipal, que consisteix en la conversió d’espais degradats en productes turístics que generen centenars de visites a l’any.
La Vila Romana, pionera en l’aplicació de noves tecnologies
La Vila Romana de l’Albir, catalogada pel Consell com el primer Museu a l’aire lliure de la Comunitat Valenciana, és un jaciment arqueològic d’una gran riquesa patrimonial i científica, les excavacions de la qual reprén en 2008 l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant, 25 anys després de ser descobertes. Va obrir les seues portes a l’abril de 2011 i ja acumula més de 60.000 visites. El museu és pioner en l’aplicació de la tecnologia 3D sobre jaciments a l’aire lliure i compte, a més, amb una Sala d’Audiovisuals en la qual s’exposen 45 peces de rellevant valor.
La seua guia interactiva de realitat augmentada és un referent a nivell nacional en l’aplicació de les noves tecnologies a la gestió turística del patrimoni arqueològic, ja que permet unificar en una mateixa pantalla el món real amb el virtual, mesclant dues èpoques, l’actual i la històrica, donant com a resultat una iniciativa única i innovadora. La guia mostra l’arquitectura original sobre les restes arqueològiques i ofereix un recorregut per a comprendre el funcionament de cadascuna de les estades dels banys.
Actualment, l’Ajuntament de l’Alfàs desenvolupa un projecte d’excavació i museïtzació de les estructures situades al sud de les termes (sectors II i IV), on es localitzen restes de la pars urbana, la zona residencial de l’assentament, una inversió de 250.000 euros que es finança a través del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de la Comunitat Valenciana.
Aquest projecte contempla, a més, la creació d’un vídeo amb ulleres de realitat virtual. Mitjançant aquesta tecnologia es recrearà l’àrea de representació de la Vila Romana i l’estada on el dominus celebrava els banquets. Així, les persones que en el futur visiten el museu podran conéixer, de manera immersiva i experiencial, el ritual del convivum en una vila aristocràtica del segle V d. C. Aquest treball es realitza al costat del grup de Patrimoni Virtual de la Universitat d’Alacant.
Comentarios