La xarxa de Espais d’Art Urbà de Benidorm albergarà a partir d’aquest divendres una nova exposició col·lectiva, promoguda per la Regidoria de Patrimoni Històric i Cultural, que s’estendrà per diversos barris de la ciutat on se situen aquests espais expositius. ‘Mirar no és tan fàcil com sembla’ és el nom de la mostra, que aglutina l’obra de tres artistes i dissenyadors gràfics de renom en diferents àmbits, entre ells, en l’art del ‘collage’.
Miriam Martínez Abellán, Susana Blasco i Erra Gálvez són els autors de les làmines que componen aquesta exposició, la inauguració oficial de la qual tindrà lloc aquest divendres, 6 d’octubre, a partir de les 11 del matí, en el Passeig de Ponent, a l’altura de la intersecció amb Jaume I.
L’edil de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer, ha destacat que aquesta exposició “reforça la nostra aposta de convertir Benidorm en un autèntic museu a l’aire lliure, acostant l’art a les persones i no a l’inrevés”. Així mateix, la regidor ha explicat que, en aquesta ocasió, ciutadans i turistes podran contemplar “una varietat de propostes artístiques que parteixen des de l’univers personal de tres artistes molt diferents, però que coincideixen que estan elaborades amb una tècnica tan creativa i amb tantíssimes possibilitats com és la del ‘collage’.
L’Espai d’Art Urbà de Ponent serà escenari per a l’obra de Miriam Martínez Abellán, un compendi de ‘collages’ compost per 16 imatges i que porta per títol “Habitar l’inefable”. En ell, l’artista convida a eixir del tangible per a transitar altres espais possibles, on els contextos quotidians es dilueixen per l’influx del somni i la metàfora. Martínez Abellán recrea llocs, on temps i identitat s’expandeixen, a través de combinatòries casuals d’imatges fragmentades, textures i colors, mesclant la retallada vintage amb uns altres més actuals, que reflecteixen aquelles estranyeses on la paraula no arriba. Un halo de surrealisme màgic al costat de missatges de compromís social acompanya tota la seua obra, de la qual es desprén pura poesia visual.
Els Espais d’Art Urbà de Carrasco, Pont i Hispanitat albergaran les 18 imatges de ‘Fugaces’, ‘Era’ i ‘Radiants’ de Susana Blasco, formada per collages geomètrics que busquen explorar la memòria, els records, l’oblit i la dona, a través de la fragmentació, la repetició, l’ordre i una gamma cromàtica molt concreta al voltant del blanc i de l’ocre, propiciada directament pel propi material que utilitza: fotografies antigues que rescata de rastres i, a vegades, d’àlbums familiars o arxius institucionals. Ací presenta la seua sèrie completa ‘Fugaces’ (2021), composta de deu retrats realitzats amb fotografies trobades d’aspirants a models dels anys 60, complementat per tres collages més de la seua sèrie ‘Era’ (2022). A més, pensats especialment per a l’ocasió, ha intervingut una selecció de fotografies de Quico de l’arxiu de Benidorm, per a crear ‘Radiants’, cinc collages analògics en els quals el sol com a símbol, representat de diferents formes, es converteix en l’eix transversal de la sèrie.
Finalment, en els Espais d’Art Urbà del Camp i Els Tolls es podran veure les 19 imatges amb les quals l’artista alacantí Erra Gálvez proposa un viatge pel seu univers particular de fotografia i paper. Obres creades amb elements trobats o fotografies analògiques preses pel propi artista amb les quals comença, com en un joc, a crear composicions. Cada peça composta per xicotets trossets d’història ens obri les portes de la nostàlgia i dels records d’una forma tangible.
Totes les imatges estaran exposades per un període de quatre mesos, fins al 31 de gener del pròxim any. L’edil de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer, ha convidat a la ciutadania a visitar els diferents espais expositius per a “gaudir d’aquesta exposició col·lectiva tan completa i que estem segurs que agradarà molt al públic”.