L’Arxiu de la Democràcia de la Universitat d’Alacant va celebrar el passat 23 de novembre el seu 18 aniversari durant l’acte anual en què reconeix la contribució dels nous donants que cada any aporten nous fons documentals escrits, gràfics i sonors al projecte institucional de la Universitat d’Alacant que assegura la conservació de la memòria documental de la transició política i consolidació de la democràcia a Alacant i, a través dels processos de catalogació i digitalització, la fan accessible als especialistes i al públic en general.
El coordinador de l’Arxiu, José María Perea, va ser l’encarregat d’exposar el repàs a l’activitat duta a terme durant l’any en el qual va ressenyar les noves donacions fetes i entre les quals va destacar el material de Julio Just Gimeno (València, 1984-París, 1976). Polític i escriptor, ministre durant la II República i ministre i vicepresident de la II República en l’exili. El seu fill, resident a França, ha donat a l’Arxiu de la Democràcia el material que conservava el polític republicà i que compta amb material referit a l’exili republicà, la transició i a la maçoneria. Un material, aquest últim, que juntament amb els fons de Lorenzo Carbonell i de Manuel Perales, configuraran un nou portal en la web de l’Arxiu.
L’acte va estar presidit per la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro i la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. En la seua intervenció, Navarro, va elogiar la labor de l’Arxiu de la Democràcia i va recordar que «es tracta d’un projecte emblemàtic de la nostra Universitat que fem per al futur, per a la història. Un gran projecte col·lectiu que lidera la Universitat d’Alacant obert a tota la societat». La rectora també va tenir paraules d’elogi per a Mercedes Guijarro, la directora de l’Arxiu General de la Universitat d’Alacant, jubilada recentment, «sense ella aquest projecte no s’hauria pogut posar en marxa», va assegurar Navarro.
Per part seua, la consellera, va tenir paraules de reconeixement per a «totes les persones que van ser el detonant d’aquest projecte que avui aconsegueix la seua majoria d’edat i també a tots els equips rectorals que han cregut en la seua necessitat i importància i que van apostar per aquest perquè avui en dia siga un referent de la nostra memòria recent».
Memòria LGTBIQ Alacant
Durant l’acte anual de l’Arxiu de la Democràcia també es va anunciar la posada en marxa del projecte «Memòria LGTBIQ Alacant». La periodista, activista feminista i política, Llum Quiñonero, va ser l’encarregada de presentar al públic aquesta iniciativa conjunta entre l’Arxiu de la Democràcia i el Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social que pretén arreplegar les aportacions de persones, col·lectius i entitats a la creació del moviment LGTBIQ a Alacant i que veurà la llum l’any 2023.
Comentarios