L’Arxiu Municipal d’Alacant (MESTRESSA) ha presentat aquest dimecres a la Sala d’Investigació el “Llibre dels Framentos nous dels llinatges vells i nous de la ciutat d’Alacant recollits per Jaime Bendicho”. L’acte ha comptat amb l’assistència de la regidor de Cultura Nayma Beldjilali qui ha assenyalat «que es tracta d’un dia molt important per a la ciutat, ja que és un llibre que ens permet conéixer part de la història més profunda d’Alacant, com són els llinatges, la línia d’avantpassats i descendents dels alacantins. Un manuscrit que data del segle XVII que es guarda i conserva en l’Arxiu Municipal».
Beldjilali ha volgut agrair «el treball de tot l’equip de l’Arxiu, encapçalats pel seu responsable, Susana Llorens, que ha col·laborat de manera desinteressada amb els seus estudis, així com de tots els col·laboradors que han treballat i investigat perquè puguem tindre aquest exemplar a les nostres mans amb el qual llegir i aprendre».
A més de l’edil de Cultura, han sigut presents Susana Llorens; Enrique Giménez, catedràtic d’Història Moderna de la Universitat d’Alacant; Asunción Brotons, cronista de Mutxamel; Armando Alberola, catedràtic d’Història Moderna de la Universitat d’Alacant; Ramón Baldaquí, professor titular de Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la Universitat d’Alacant; Marius Bevià, arquitecte i Santiago Linares, tècnic de l’Arxiu Municipal.
El manuscrit està compost d’una recopilació de documents que contenen una valuosa informació i és considerat com una de les selectes joies que posseeix l’Arxiu Municipal d’Alacant. Motiu pel qual es va decidir que el seu treball havia de ser estudiat per a realitzar l’edició crítica del Llibre dels llinatges vells i nous de la ciutat d’Alacant de Jaime Bendicho Embite.
Aquest treball va començar, l’any 2015 i va finalitzar en 2021, amb l’elaboració de la transcripció i índexs per Susana Llorens juntament amb Asunción Brotons, i Santiago Linares, tècnic de l’Arxiu Municipal.
Una vegada conclòs, Llorens va poder efectuar l’anàlisi del manuscrit (Fabricació del manuscrit, suport i tintes; Estructura, data d’elaboració i arxius familiars; Llengua i escriptura; Arbres genealògics. Escuts; Estat de conservació) i dedicar un pròleg sobre l’Arxiu Municipal d’Alacant.
L’índex del llibre contempla dos pròlegs i es troba distribuït l’estudi en tres parts: en la primera l’estudi del llibre; en la segona el llibre dels Llinatges i en la tercera transcripció del manuscrit, normes d’edició i índexs.
Un treball en equip que ha comptat amb les brillants contribucions d’Enrique Giménez amb el seu pròleg ‘Llinatges vells i nous’. D’Asunción Brotons, ‘Jaime Bendicho: Vida i obra unida a L’esdevenir historic dels terres alacantines en el segle XVII. D’Armando Alberola, el seu estudi ‘Entre cròniques, discursos, genealogies i històries: Jaime Bendicho i la seua relació amb la ciutat d’Alacant durant el segle XVII’; al qual segueix el capítol ‘La idea de noblesa en Jaume Bendicho’, del professor de Ciències i Tècniques Historiogràfiques, Ramón Baldaquí. També l’aportació de Bevià amb el tema ‘Jaime Bendicho. Les Noves Armes de la ciutat i els escuts de l’arquitectura pública d’Alacant”.
Comentarios